Navrat na hlavni stranu

Zemrel legendarni Frantisek Vesely
PRAHA - V patek rano 30. rijna se zastavilo srdce jednoho z nejvetsich slavistu vsech dob. Do fotbaloveho nebe odesel legendarni utocnik a mistr Evropy z roku 1976 Frantisek Vesely. Bylo mu pouhych sedesat pet let.
Frantisek Vesely odehral nejvice zapasu ve slavistickem dresu v cele historii klubu. Nastoupil do 920 utkani, z nichz 404 bylo ligovych, ve Slavii pusobil v letech 1965 - 1980. Po odchodu ze Slavie nastupoval v dresu Rapidu Viden.
Jako prvni fotbalista se dotkl mice na novem stadionu v Edenu, kdyz 7. kvetna 2008 provedl v historicke replice slavistickeho dresu slavnostni vykop prvniho utkani proti Oxfordu.
Cely svuj zivot prozival s cervenobilymi barvami kazdy okamzik jejich fotbalovych utkani, v hledisti nikdy nechybel, jezdil i na utkani, ktera Slavia hrala venku.
Za Slavii hraval v padesatych letech jeho otec a jeho syn, take Frantisek, hral ve Slavii v prvni polovine devadesatych let.
Do Slavie ho privedl trener Emil Seifert, se kterym pozdeji v Dukle Praha ziskal mistrovsky titul.
Frantisek Vesely se vratil do Slavie, se kterou bojoval o navrat do nejvyssi souteze, coz se nakonec Slavii podarilo. Po viteznem utkani s Plzni ho fanousci nosili nad hlavami.
Za reprezentaci nastoupil poprve v roce 1965, nosil reprezentacni dres dvanact let az do roku 1977. V reprezentaci odehral 34 utkani a vstrelil 3 branky. Ucastnil se MS 1970 a vitezneho ME 1976.
Mezi jeho nejvydarenejsi zapasy patrilo utkani o postup na MS 1970 proti Madarsku, kdy ziskal penaltu a sam vstrelil druhou branku. V roce 1976 ziskal v Belehrade titul mistra Evropy, v semifinale proti Nizozemi odehral paradni zapas, nahral na jednu branku Nehodovi a druhou vstrelil sam.
Ve Slavii nosil kapitanskou pasku a odehral v ni nejvice zapasu ze vsech slavistu v historii.Vitezslav Houska v knize Vecna Slavia jeho hru charakterizoval takto: "Neustale matl svym strazcum hlavu. Nebehaval po jedne trati, fluktuoval z kridla na kridlo, centroval levou i pravou, padil stredem, klickoval, rozehraval, prihraval, unikal, vnikal, pronikal, strilel. Byl nepostizitelny jako vlna v mori, byl nepolapitelny jako srna, byl nepotlacitelny jako myslenka."
Ve Slavii vstrelil 250 golu, z toho 61 ligovych. Karieru v sesivanem dresu uzavrel Frantisek Vesely az v neuveritelnych 37 letech. Po skonceni kariery nastupoval za tym internacionalu.
Cest jeho pamatce!
TZ - Slavia Praha

Navrat na hlavni stranu