Navrat na hlavni stranu

Horoskop: Stiri
Premyslel jsem, jestli bychom si nemeli zavest rubriku horoskopu. Nikoliv proto, ze bychom predpovidali, co se komu stane, ale spise proto, abychom zjistili, co maji tito lide spolecneho. Tak tedy nasi stiri byli nepokojni, proto se vydali na cesty. Nemeli radi komunismus, proto pred nim emigrovali. Zatim ziji, az na jednu vyjimku, v Torontu a zpusobuji jinym lidem svoji cinnosti radost.
Nejstarsi stir: Josef Cermak - 85
Narodil se 15. listopadu 1924 ve Skurech pobliz Slaneho. Tato obec pochazi snad z 10. stoleti. Byl zde kostel sv. Bartolomeje. Zbytky tohoto kostela jsou patrne ve hrbitovni zdi, ktera se nachazi 800 metru od stredu obce. Do dvoutridky chodil Josef Cermak v Hobsovicich, kde zije 329 obyvatel. Prvni lumparny provadel na obou stranach Bakovskeho potoka. Neni znamo, jak se dopravoval do realneho gymnazia Vaclava Benese Trebizskeho ve Slanem, ale v jeho zivote muzeme pozorovat, ze stale rozsiroval sve obzory (Slane je jiz plnych 8 km od rodne vsi). O dalsi rozsireni se postarali naciste, kdyz byl nasazen za valky v Huti pani Poldi (to jiz byl 16 km od Skur).
Po valce nasledovala studia v Praze (vzdalenost 40 km od Skur) na Karlove univerzite, kde ziskal absolutorium v roce 1948 a doktorat o 42 let pozdeji. Zucastnil se pamatneho pochodu na Hrad a byl zadrzen pri pohrbu prezidenta Benese. Po propusteni se opet vzdalil, tentokrat se vydal za hranice a pobyval v uprchlickych taborech v Nemecku, kde pracoval v tiskarne jako pomocny delnik. Nastalo dalsi premisteni, tentokrat za velkou louzi v dubnu 1949 a opet manuelni prace: nejprve jako zemedelsky delnik, pozdeji jako uklizec v tuberkuloznim sanatoriu a pomocny pracovnik v knihovne. V roce 1958 se stal na torontske univerzite doktorem prav. Nejprve byl clenem, pozdeji spolecnikem advokatni kancelare Smith, Lyons, Torrance, Stevenson & Mayer (nyni Gowlings), kde pusobil az do odchodu do penze.
I kdyz pri sokolskych sletech vetsinou pouze napodoboval ostatni a nezucastnoval se nacviku, nevynechal, pokud vim, ani jeden slet. Sokol je jeho velkou laskou a zastaval funkce jednatele torontske jednoty a starosty Sokolske zupy kanadske. Byl rovnez predsedou celokanadske organizace CSSK, pomahal inkorporovat Masaryk Memorial Institute, byl u zrodu Kampelicky, rovnez byl clenem reditelske rady 68 Publishers a byl v pamatne delegaci zastupcu komunity pri setkani s premierem P. E. Trudeauem, ktera se zaslouzila o nove prichozi z Ceskoslovenska v roce 1968.
O jeho vynikajici pameti svedci to, ze nejednou hral v Novem divadle, kde dnes patri k jeho nejstarsim clenum. Vystupoval v rade divadelnich her. Obzvlaste mu sedly komicke role, kde mohl uplatnit svoji sebeironii. Podilel se na rade medailonku a vzpominek na krajany, at jiz to bylo v televizi s Milo Kubikem ci v Nove Vizy Markety Slepcikove nebo v tisku: nejprve v Nasich hlasech, kde spolupracoval s Jirim Cornem (v letech 1960-1968), potom v Novem domove a dodnes je nasim spolupracovnikem. V posledni dobe spolupracuje s elektronickymi medii jako jsou Pozitivni noviny a CzechFolks.
Stal u zrodu rady akci a koncertu. Moderoval setkani s prezidentem Havlem na Torontske univerzite v roce 1990 po padu komunismu, zaslouzil se i o udeleni cestneho doktoratu prezidentu Klausovi v roce 1999.
Vydal dve sbirky basni (Pokorne navraty; Buh se tu zastavil); studii o Winstonu Churchillovi; Fragmenty ze zivota Cechu a Slovaku v Kanade a anglicky o nasi komunite It All Began With Prince Rupert.
Tezko lze v jednom kratkem clanku uverejnit vse, ale neni to ani dulezite, protoze Josef Cermak nestarne a ma toho jeste hodne pred sebou, jak dokazuje i prilozena fotografie.


abe
***
Stir o pet let mladsi: Frantiska Gigalova - 80
Nase zeny jsou vecne (nebo alespon dlouho) mlade. Nebo alespon o deset let mladsi, nez by jejich krestni list napovidal. Vezmete si (ale nezapomente vratit) Frantisku (jmeno si filmove zkratila na "Iska" - doufam, ze si nevymyslim). V ocich ji jeste porad plapolaji (i kdyz nekdy uz trochu unavene) skotacive ohnicky, masiruje jako mladice (i kdyz tvrdi, ze ji boli koleno) a schuzky senioru (je predsedkyni klubu) - v kazdem pripade jejich dulezitou cast (obcerstveni atp.) - vede rukou pevnou a nevahavou. A rika, ze ji je 80 (smim-li citovat jejiho duchovniho radce, Otce Svorcika: "Tak snad jo".)
Znam ji uz peknou radku let: jeji druhy manzel, Dr. Frantisek Gigal (MUDr. v Praze, tri doktoraty v zubni medicine: Praha, Caracas ve Venezuele a v Torontu) byl mym zubnim lekarem. A tak vim, jaky pekny zivot spolu meli (cesty k mori - Dr. Gigal miloval potapeni). A take si pamatuji, ze dva nebo tri roky Iska sveho manzela petkrat tydne rano vozila na dialyzu...
Iska je vernou dcerou sve cirkve. Clenkou Sokola sice neni, podporuje jeho cinnost, ale necvici (mozna, ze kdyby udelala par veletocu, prestalo by ji bolet koleno - ja sice veletoce taky nedelam, ale to jenom proto, ze mne neboli koleno). A jak uz jsem se zminil, dela vybornou praci v Klubu senioru...
Jeste hodne dobrych let, pani Isko!
Zaznamenal dalsi stir: Josef Cermak
***---
Tady nevim, jestli je to stir: Eda Vokurka - 70


Presne datum narozeni nevim, vim jen, ze se dozil sedmdesatky minuly mesic, tedy v rijnu. Znamenim by mohl patrit i mezi Vahy. Rozhodne na podiu Eda Vokurka nevaha, ale je hbity jako stir. Jeho hra je tak neskutecne rychla, ze uvadi v trans nejen hudebniky, kteri s nim hraji, ale i divaky, kteri ho poslouchaji.. Eda ziskal oceneni jako houslista roku 2006, coz svedci o jeho kvalite a dobyl nejednu koncertni sin vcetne torontske Roy Thomson Hall a prazske Reduty, a to je co rici, protoze malokdy je prorok prorokem ve sve vlastni zemi. Eda pri svem vystoupeni nejen hraje, ale primo tanci a skotaci. Jeho hra na housle je vzdy zazitkem, pokud bychom meli barevne vydani, mohli byste videt, ze jeho housle na tomto snimku jsou zelene. Prejeme mu, aby prichazel stale s novymi napady, nejen hudebnimi.
abe
***

Benjamin: Antonin Vok Vodsedalek - 60
Nejmladsi z teto skupiny stiru je Antonin Vodsedalek, v okoli Kitcheneru-Waterloo, Guelphu a Cambridge take znamy jako Vok. Da se tezko rici, kde vlastne bydli, protoze jeho dum se nachazi presne nekde mezi temito obcemi. Malokdo se muze pochlubit tim, ze pracoval v Kanade jeste drive nez letadlo, ktere ho na torontske letiste privazelo, dosedlo na betonovou plochu Pearsonova letiste.
Antonin ma totiz zlate ruce, coz ma asi vic nasich krajanu, ale on navic je neobycejne ochotny. Tak se stalo, ze na palube letadla mely nejaky problem, tusim, ze se sedadlem, ktere se uvolnilo a posadka si s tim nevedela rady. Antonin, aniz by umel anglicky, je pozadal o naradi a po nekolika minutach dal vse do poradku. Jeho prvni mzdou byly dva konaky navic, z cehoz mel neskryvanou radost.
U Antonina je totiz pekne to, ze ma radost z kazde prace, kterou dela. Zazil jsem radu remeslniku, kteri se pri praci vztekaji, hazeji sroubovakem, pronaseji sprosta anglicka, ceska i slovenska slova. Ne tak Antonin. Ten az capkovsky dela praci s radosti a je videt, ze ho vzdy tesi. Kdyz se neco prece jen nepovede, dokaze to vzit s humorem.
Poprve jsem Antonina potkal v Jecne ulici v Praze. Na mokre dlazbe jsem vletel do koleje a on projizdel zrovna se sanitkou a s mym bratrem kolem. On na to vzdy s usmevem vzpomina. Nemuseli mne nalozit a odvezt, tehdy jsem nejednou vymetl nejakou tu dlazbu.
Pak jsme se vidali casteji. V druhe polovine osmdesatych let emigroval do Svycarska a ze Svycarska do Kanady, kde okamzite nastoupil do tovarny k Havlikum a tak se ocitl v Kitcheneru. Sice pracoviste zmenil, ale Kitcheneru zustal verny. Lidi z Kitcheneru ho znaji ze Sdruzeni, kde je clenem vyboru.
A jeste jedna udalost, ktera se stala pred casem: Kolem Vodsedalkovych vede silnice, kde ma jeho manzelka Jitka, ktera je doktorkou, ordinaci. Po okresce nejezdi mnoho aut a vetsinou nejezdi rychle. Jednou vsak prece jen jeden opilec projel jako Ital Brambila zatackou, presneji receno neprojel. Jako legendarni Ital jel za hranici svych moznosti. Narozdil od Italova Ferrari, jeho auto zacalo horet. Antonin je jednak skvely remeslnik, ktery ma vzdy perfektni nastroje, jednak byvaly sanitak. Jakmile uslysel ranu, okamzite vybehl z domu a drive nez auto vybuchlo, vytahl svuj svycarsky nuz, prerizl ochranne pasy a dotycneho z vozu, zatimco ostatni prihlizeli, vytahl. Za par vterin po tom auto vybouchlo a Tonda sbalil sva fidlatka a odesel domu. Teprve po nekolika dnech policie zacala zjistovat, kdo to vlastne toho opilce z toho auta vytahl. Zkratka Tonda je vzdycky na svem miste, coz je dobre.
abe
***

Navrat na hlavni stranu