Navrat na hlavni stranu

28. rijen pred petatriceti lety
Maloktery svatek ve mne budi tolik rozpaku jako 28. rijen. Oslavujeme vznik statu, ktery jiz vic jak sestnact let neexistuje. Trochu to pripomina Dusicky, trochu Halloween, kdy se objevuji duchove zemrelych predku. Clovek nejak nevi, co s tim ma delat. Presto si myslim, ze je co oslavovat a obzvlaste dnes, kdy politicka scena pripomina spise panoptikum.
Historicky vzato, byly doby, kdy se jednalo spise o kabaret. Jindy zase dominovala loutkova ci delnicko-rolnicka vlada. Tentokrat mame vladu urednickou, coz neni takova tragedie az na to, ze te byrokracie v nasich zivotech je stale vice a vice.
Vlastne v dobe, kdy jsem chodil do Zakladni devitilete skoly, byl 28. rijen take statnim svatkem, ale tehdy se tomu rikalo Den znarodneni. Kdybychom postupovali podle stejne logiky, mohli bychom dnes slavit treba Den privatizace a neda se rici, ze by mnozi nemeli co oslavovat. Spise by to vsak byli ti nemnozi, kteri se nabalikovali.
Bylo vsak take obdobi, kdy se jaksi slavit 28. rijen nesmelo. Tomuto nenormalnimu obdobi se rikalo normalizace. Pliziva normalizace postupovala zcela nenapadne. Nejprve prekladala den pracovniho volna na 27. nebo 29. rijen, takze byly dva ci tri dny volna za sebou. V druhe fazi doslo k tomu, ze se presunul statni svatek na pondeli nebo patek, aby lid nereptal a mel stale dva az tri dny volna a tento den se pak prvni listopadovou sobotu napracoval. System vlk se nazral a koza zustala cela se sice osvedcil, ale pacient (v tomto pripade neduzivy statni svatek) zemrel a tak, aby nebyly komplikace, se nasledujiciho roku svatek zcela zrusil. Lidi byli spokojeni, ze nemuseji nic nadelavat a nereptali.
Jenze nebylo dobre na statni svatek zapominat, coz se mi jednou stalo a byl jsem za to zle potrestan. To se stalo v polovine sedmdesatych let v Praze na Zizkove, kde jeste fungovaly restaurace ctvrte cenove skupiny. Jednou tam prave pred Dusickami nekdo prinesl lucernicku, ktera zrejme byla urcena nekteremu neboztikovi. Byla pekna a funkcni, o cemz jsme se presvedcili, tim, ze jsme v ni rozsvitili svicku. Jelikoz se tehdy zaviraly vsechny hospody ve tri ctvrte na deset, zaplatili jsme a vyrazili do zizkovskych ulic. Sli jsme tmavou ulici a svitili jsme si jako Karafiatovi Broucci v Jimramove na Ceskomoravske vysocine.
Pripominalo to smutneho trpaslicka, ktery hleda po Praze s lucernickou poctivost. Kdyz se ho nekdo zeptal, co hleda a proc je smutny, odpovedel, ze uz cely den chodil po Praze a hledal mezi lidmi poctivost a nic nenalezl. Druhy den se situace opakovala s tim rozdilem, ze trpaslicek hledal dva dny poctivost a stale nic nemohl nalezt. Kdyz ho nekdo potkal treti den, tak trpaslicek smutne odpovedel, ze hleda lucernicku, kterou mu nekdo rano ukradl.
Jak jsme se snazili napodobit maleho duchem velkeho, ale postavou maleho hrdinu a hledali jsme s lucernickou na Zizkove poctivost, najednou se rozezvucela sirena a modry majacek policejniho auta ozaril ulici. Zaskripaly brzdy a uz nas nalozili do antonu.
Fachmani nas odvezli na nejblizsi sluzebnu a kazdeho zavreli do zvlastni mistnosti. Pak zacalo vysetrovani. V prostredku na stole byl dolicny predmet - lucernicka. Puvodne jsem si myslel, ze by to mohlo souviset s trpaslickem, ktery hledal poctivost mezi lidmi, ale o tu neslo. Pri krizovem vyslechu se zjistovalo, co jsme meli za lubem. Kdyz jsme stale nebyli schopni na tuto otazku odpovedet, tak jeden nadstrazmistr se rozhodl nas odhalit.
Zeptal se nas, co je za den a my nechapave odpovedeli, ze streda. Nadechl se tedy k prvnimu odhaleni: "Dnes je 28. rijen," rekl vitezoslavne. Priznali jsme tedy, ze je skutecne 28. rijen, ale ze nechapeme, co s tim ma spolecneho nase zatceni a proc nam zabavili lucernicku.
Nasledovalo tedy odhaleni druhe: "Vy jste zde s touto lucernou demonstrovali."
Namitl jsem, ze kdybychom chteli demonstrovat, tak ze bychom sli na nejake pamatne misto nebo do nejake vetsi ulice a nesvitili bychom po uzaviraci hodine, kdyz jsou jiz hospody prazdne.
Jenze neuprosna logika strazce zakona trumfovala pri odhaleni tretim: "Tam jste si totiz netroufli." A ja vedel, ze ruce zakona neuniknu.
Nasledovala poradkova pokuta, pri ktere nam byla zabavena lucernicka, ktera nam ani v ramci restituci nebyla navracena. Takze je vlastne co oslavovat. Od 28. rijna 1918 az do obdobi druhe svetove valky a od sametove revoluce v roce 1989 se smi chodit v tento den s lucernickou po ulici a pokud mate dost sily jako trpaslicek z pribehu muzete hledat v ulicich i ztracenou poctivost.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu