Navrat na hlavni stranu

Zaver utkani Polsko-Slovensko (zvukovy komentar slovenske televize z poslednich minut utkani) v mp3

Zatimco Cesi maji fotbalovy smutek,
Slovaci poradaji oslavy 
Z polskeho snehu do rozpalene Afriky

Fotbal postaveny naruby. Aneb fotbal nema logiku, jak si ceska sportovni verejnost oblibila rceni nezapomenutelneho trenera Tomase Pospichala. Cesi, kteri v nedavne minulosti meli mezinarodne velmi silny tym, budou po osmi letech chybet na sampionatu, zatimco Slovaci se senzacne probojovali na mistrovstvi sveta 2010 do Jihoafricke republiky! To by pred zacatkem kvalifikace, jejiz posledni dvoukolo hybalo pozornosti evropske fotbalove verejnosti, necekal nikdo.
Pripomenme, ze reprezentanti Ceske republiky po mnoha nevydarenych zapasech teto kvalifikace potrebovali v jejim zaveru, aby si udrzeli nadeji na druhe misto ve skupine a tim postup alespon do baraze (na prvni pricku, ktera zajistovala postup primy to uz dosahnout nemohli), porazit v Praze jak Polsko, tak Severni Irska, zatimco Slovaci v ramci techto propoctu meli v uvodnim stretnuti zdolat v Bratislave Slovince...
Letna tomu neverila
Bohuzel stadion prazske Sparty, na nemz nastoupili Cesi proti Polakum, vyprodany nebyl. Prihlizelo pouze 14 010 divaku, coz bylo prvnim prekvapenim. Dokonce mohli jit v prvnim polocase do vedeni hoste, kdyz se do vylozene sance dostal nikym nekryty utocnik francouzskeho Auxerre Jelen, ale misto durazne strely poslal jen lehce mic do naruce brankare Cecha, ktery z toho sam musel byt prekvapeny... Po zmene stran ceskemu muzstvu vyrazne pomohlo na hrotu utoku stridani Necida za Papadopulose, jehoz zarazeni do zakladni sestavy bylo hodne necekane. Prave Necid v 51. minute s pomoci tyce otevrel skore a v 72. minute Plasil hlavou po centru Pospecha zvysil na konecnych 2:0.
To uz se ale dlouho prazske publikum na Letne zajimalo o to, jaky je stav v Bratislave. A skandovalo: "Slovensko, Slovensko." Napr. Papadopulos pozdeji priznal: "Kdyz jsem to slysel, myslel jsem si, ze Slovaci dali gol a vedou..." Jenze realita byla zcela opacna. Slovaci pred vyprodanym Tehelnym polem prohravali od 56. minuty po nechytatelne strele Birsy a hrali tak nervozne, ze sami se k zadne prilezitosti nedostali. A kdyz bezela posledni minuta, dilo zkazy dokonal Slovinec Pecnik, ktery jeste nedavno oblekal dres prazske Sparty a Slovaci odchazeli porazeni 0:2.
Chlapska slova trenera
Cele Slovensko smutnilo. Pred zapasem bylo pripravene na velkolepe oslavy, protoze i nerozhodny vysledek by muzstvu byval zajistil primy postup na svetovy sampionat, ale takhle se tento sen hodne vzdalil. Vzdyt o ctyri dny pozdeji Slovaky cekalo Polsko na jeho hristi v Chorzowe a jen vitezstvi je mohlo zachranit predtim, aby o ucast v Jihoafricke republice nemuseli bojovat v barazi... A moc smutni byli i Cesi, kteri Slovakum hodne verili. Ale po vysledku z Bratislavy uz jim v boji o baraz zbyla pouze teoreticka nadeje, ze v Praze porazi Severni Iry a zaroven Slovinsko nezvitezi na pude fotbaloveho trpaslika v San Marinu... Dokonce Tomas Rosicky v navalu emoci prohlasil: "Slovaci si poradne zavarili. Ted pujdou do baraze, kde dostanou silneho soupere a na mistrovstvi se nedostanou." Jako chlap se zachoval trener slovenske reprezentace Vladimir Weiss, ktery rekl: "Nestihali jsme pohybem, Slovinci predvedli vyspelejsi fotbal. Nasi hraci strasne moc chteli uspet a to jim svazovalo nohy. Tuto prohru beru na sebe!"
Poloprazdny a zklamany Eden
Tym Ceske republiky vyrukoval do boje proti Severnimu Irsku na krasnem stadionu Slavie v prazskem Edenu a navsteva byla jeste podstatne nizsi nez predtim s Polskem. Presny pocet cinil 8 002, ovsem z toho dobre dve tisicovky fanousku priletelo ze Severniho Irska... A podle toho take zapas vypadal. Sverenci trenera Ivana Haska hrali tezkopadne, ocekavany tlak si nevytvareli a naopak v zaveru prvniho polocasu se do ciste sance dostal Davis, jehoz technicky uvolnil McGinn, ale nastesti golman Cech v posledni chvili zachranil. Ani po prestavce se obraz hry prilis nezmenil, takze piskot torsa ceskych fanousku silil a casto z hlediste znelo volani: "Co to hrajete?" A protoze ani Baros osm minut pred koncem utkani nepromenil nejvetsi prilezitost, konecny vysledek zustal bezgolovy. Jeste ze Slovinci nakonec vyhrali v San Marinu 3:0 a pojistili si tim baraz. Nebyt toho, mohla ceska fotbalova ostuda nabrat jeste vetsi rozmery.
A co na to predseda Ceskomoravskeho fotbaloveho svazu Ivan Hasek, ktery v poslednich ctyrech kvalifikacnich zapasech zastaval zaroven funkci reprezentacniho trenera? Ihned po stretnuti oznamil, ze na trenerske lavicce konci a zduraznil: "Jsem zklamany vysledkem i predvedenou hrou. Muzstvo pro dalsi kvalifikaci na mistrovstvi Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajine se musi radikalne zmenit. Musi se pracovat na tom, aby tym byl silnejsi a hraci plnili dane pokyny. Vse je o discipline a kdo se nebude chtit vydat ze vsech sil, nema v narodnim tymu co delat! A vice i lepe je treba take bojovat o prizen divaku, nez tomu bylo tentokrat."
Dynastie Weissu pokracuje
Avsak to nejlepsi nakonec. Po necekane prohre se Slovinskem opravdu malokdo veril Slovakum, ze by se mohli prosadit v Polsku. Zcela zasnezeny teren v Chorzove, kam prave ten den dorazil zacatek zimy tak brzky, jaky stredoevropske zeme nepamatuji snad nekolik desetileti, jim hned v uvodu prinesl stesti. Domaci obrance Gancarczyk ve snaze odvratit mic, si jej srazil do vlastni site. Od 3. minute tedy Slovaci vedli 1:0, ale pak uz se na jejich branku valil jeden polsky utok za druhym. Lewandowski trefil brevno, Jelen z bezprostredni blizkosti prekopl uz prazdnou branku a sanci domaciho celku stale pribyvalo. A jeste k tomu v samem zaveru madarsky rozhodci Szabo pravpepodobne Slovakum odpustil pokutovy kop...
A tak na Slovensku zavladlo obrovske nadseni. Takove, ze po rozdeleni Ceskoslovenska na konci roku 1992 se da v dosavadni historii prirovnat jen k tomu, kdyz se v roce 2002 slovensti hokejiste stali v Goteborgu mistry sveta. Postup fotbalistu Slovenska z polskeho snehu do rozpalene Jihoafricke republiky ma skutecne vysokou hodnotu. Vzdyt o ucast na sampionatech se pokouseli uz poosme a poprve jim to vyslo. A dokonce na mistrovstvi sveta! Z reprezentantu na tom ma snad nejvetsi zasluhu brankar Jan Mucha, ktery chyta za Legii Varsava. Dale stoperi Martin Skrtel z FC Liverpool a Jan Durica z Lokomotivu Moskva, stredopolari Marek Hamsik z SSC Neapol a Stanislav Sestak z Vfl Bochum, ktery se stal nejlepsim slovenskym kanonyrem v kvalifikacnich bojich. Ovsem zapomenout nelze ani na zatim jeste ne dvacetileteho zaloznika Vladimira Weisse mladsiho z Manchesteru City, ktery v rozhodujicich chvilich predvadel, jak mimoradnym talentem je.
Ano, syn slavneho trenera a mozno konstatovat, ze vlastne Vladimir Weiss nejmladsi nebo take Vladimir Weiss III.! Vzpomenou si fotbalovi pametnici jeste na rok 1965, kdy Ceskoslovensko hralo kvalifikaci o postup na mistrovstvi sveta do Anglie v Bratislave s Portugalskem? Tam mel Vladimir Weiss nejstarsi neskutecnou smulu. Zavinil gol, nepromenil penaltu, takze Ceskoslovensko prohralo s Portugalskem 0:1 a na sampionat se nedostalo. Jinak vsak byval oporou a neni divu, ze Weissovska dynastie tak uspesne pokracuje. Trener soucasneho muzstva Slovenska Vlado Weiss se sveril: "Postup povazuji za svuj zivotni uspech a venuji ho sve mamince, ktera kdysi zemrela ve velmi mladem veku!" Mimochodem Weiss je v sestnactilete historii celku Slovenska po Jozefu Venglosovi, Jozefu Jankechovi, Dusanu Radolskem, Dusanu Galisovi, Jozefu Adamcovi, Ladislavu Jurkemikovi, znovu Dusanu Galisovi a Janu Kocianovi uz osmym reprezentacnim trenerem.
Vysledky zaverecnych zapasu 3. evropske kvalifikacni skupiny - Praha: Ceska republika - Polsko 2:0, Bratislava: Slovensko - Slovinsko 0:2, Praha: Ceska republika - Severni Irsko 0:0, Chorzow: Polsklo - Slovensko 0:1, Serravalle: San Marino - Slovinsko 0:3.
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Torontsky dovetek: Zda se to jako straslive davno. Letos na jare presne v sobotu 28. brezna 2009 jsme mohli videt pratelske utkani Anglie-Slovensko 4:0. V zaverecnem komentari a po chvale anglickych fotbalistu, nastala pomlka, kdyz melo prijit hodnoceni slovenskych fotbalistu, pak nasledovala veta: "A Slovensko jednim slovem - hrozne." V tu chvili by na to, ze Slovensko bude na MS v Jizni Africe nevsadil nikdo ani zlamanou gresli. To bylo v sobotu. Trener Weiss mel pouhe ctyri dny na to dat dohromady muzstvo, ktere by neudelalo opet ostudu. Nikdo nic od slovenskeho tymu neocekaval. Do Prahy prijelo naprosto jine muzstvo. V brance se objevil Jan Mucha hrajici v polske lize a pred nim novy mlady tym hrajici spise s nadsenim, nez s vizitkou fotbalistu z velkych evropskych soutezi, jehoz jedinou zbrani byla rychlost. Tento tym najednou zacal delat zazraky, po vitezstvi v Praze, remizoval v Bratislave s Ceskou republikou a vyhral dokonce v Belfastu. Poprve snad v nejakem utkani v teto kvalifikaci byl favoritem v sobotu se Slovinskem a take poprve selhal. Spise se verilo v nejaky zazrak, ze by San Marino uhralo bod proti Slovinsku nez v to, ze by Slovensko mohlo vyhrat v Chorzowe. Ten, kdo sledoval zapas na internetu nebo ze zaznamu na stanici Setanta, nemohl verit svym ocim. Hraci se od prvni minuty brodili ve snehu a vanici se dal mic pouze tusit podle toho, kterym smerem se pohybovali hraci. Neni divu, ze hned v uvodu Gancarczyk byl tak dezorientovany, ze poslal mic do vlastni branky. Jestlize prvni polocas byl nervy drasajici, tak se nepamatuji, ze bych v druhem, tak peclive sledoval hodinky a posledni ctyri minuty se tahly jako med na lzici vytazeny ze sklenice. To uz byli vsichni slovensti hraci v pokutovem uzemi a snazili se pouze odkopavat mic. Z hlediska fotbalove krasy tento zapas nevejde do historie, ale to zrejme plati i o pamatnem duelu v Chile, kdy Ceskoslovensko porazilo favorizovane Spanelsko i Madarsko 1:0. Obcas se i ve fotbale stane zazrak a takovym malym zazrakem postup Slovenska na MS skutecne je. Dulezite je, ze mame opet pristi rok v lete fandit! Doufejme jen, ze Slovensko dopadne lepe nez Cesi na poslednim MS.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu