Navrat na hlavni stranu

Nestyda na torontskem filmovem festivalu


Jiri Machacek a Emilia Vasaryova ve filmu Nestyda Foto: www.falcon.cz
Pet filmu na torontskem filmovem festivalu ma neco spolecneho s Ceskou republikou. Nejvetsi pozornost je venovana filmu Jana Hrebejka Nestyda. Film ma spickove herecke obsazeni. V hlavni roli je Jiri Machacek jako ucitel a prilezitostni televizni kouzelnik s pocasim ma temer vse, ale ma pocit, ze neco zmeskava. Po tom, co je neuspesny s mladou milenkou, zkousi to se starsi atraktivni zpevackou, kterou hraje dalsi hvezda Emilie Vasaryova. Film mel premieru 9. rijna 2008, takze se nejedna ani o nejhlubsi film z posledni doby ani o nejnovejsi. Pokud ho chcete videt mate tri moznosti v druhy den festivalu v patek 11.9. od 12:45 v Scotiabank Theatre, v nedeli 13.9. od 21:30 ve Varsity 6 a v predposledni den festivalu v patek 18.9. v 21:00 ve Varsity 4.
Pro nas bude zajimavy film rumunskeho rezisera Corneliu Porumboiu Police Adjective, coz by se dalo prelozit jako Policejni stat. Pri nejmensim je ve filmu srovnani zivota v Bukuresti a v Praze.
Dalsim filmem, ktery by nas mohl zajimat je posledni film Harun Farockiho In Comparison (Ve srovnani). Farocki se narodil v Novem Jicine a po valce byla jeho rodina odsunuta.
Autori animovaneho filmu My Dog Tulip (Muj pes Tulipan) jsou Paul a Sandra Fierlingerovi ze Spojenych statu. Paul Firlinger se mel narodit v Japonsku, v rodine ceskeho diplomata.
Poslednim filmem s ceskou konexi je Solomon Kane, ktery je ve francouzsko/cesko/britske koprodukci.
Ze Slovenska podle informaci, ktere mame i dispozici zatim nic nedorazilo a tak se budeme muset soustredit zrejme na jine filmy z vychodni Evropy.
abe

Navrat na hlavni stranu