Navrat na hlavni stranu

44. rocnik karlovarskeho festivalu v pohledu stredni Evropy
Postsocialisticka karikatura
aneb Stale se divame na svet cernobile
Zadna dalsi kulturni udalost nedovede ovladnout cesky medialni prostor tak jako zkraje leta karlovarsky filmovy festival. Kolem prvniho tydne prazdnin - letos se akce konala od 3. do 11. cervence - se mluvi jen o nem. Mnozi publiciste snazive chvali, opakuji hvezdna klise ci jen rozpacite preslapuji nad tim, cim je festival tak vyjimecny, ze se stava nepominutelnou spolecenskou udalosti. Jestli jsme opravdu tak kulturnim narodem? Ci zda jde o uspesny recept obrovskeho podniku, ktery navic haji statni pokladna i sponzori energetickeho CEZu?
Samotny program nabizi radu lakavych titulu, jez nema nasinec moznost shlednout v bidne distribuci. Do klidneho lazenskeho mesta se nahrne tisice lidi od studentu, pres politiky, az po zlatou mladez, potkavate kozene televizni tvare i odvazane "umelce z Prahy". A mezi hotelem Pupp, pochazejicim z doby belle epoque konce 19. stoleti, a socialistickym lazenskym betonem Thermalu prejizdeji pod ochrankou starnouci hollywoodske hvezdy, kvuli nimz New York Times oznacil karlovarsky festival za "v tom dobrem slova smyslu Disneyland".
Odvazim se tvrdit, ze cim je varska udalost roku skutecne svetove unikatni, co nezazijete na zadnem jinem festivalu, je vzajemna blizkost zcela si odlisnych svetu. Kolem vstupu do Velkeho kinosalu potkate znavene batuzkare, kteri si nedaleko postavili stan a shaneji se po alkoholu. Zatimco v luxusni restauraci o par metru dal zaseda k veceri nejaky prezident s francouzskou hereckou Isabelle Huppertovou ci s nejvyssimi manazery v Cesku. Zahranicni navstevnik je snadno okouzlen touhle neformalnosti a hlasitosti, ktera treba nemeckemu reziseru Andreasu Dresenovi pripomnela rockovy koncert. "Tady je nejlepsi publikum, jake jsem kdy zazil," prohlasil pri uvedeni komedie - karlovarsky vhodne nazvane - Whisky s vodkou. Pribeh tohoto filmu ve filmu se toci kolem starnouci hvezdy, vyrovnavajici se s hereckym nahradnikem, jehoz nespolehlive primadone nasadil producent do stabu.
Zapoleni se soucasnosti
O domaci kinematografii se letos vyrazne nemluvilo, vyjimkou byl snad jen roztomily zaznam predstaveni hry Jiriho Sucheho Dobre placena Prochazka, kterou po vice jak ctyriceti letech inscenoval Milos Forman se svymi syny Petrem a Matejem. Sucheho poezii vsedni banality a slovnich hricek 60. let se vsichni tri pokusili horko tezko prenest do jakesi "nostalgicke soucasnosti" - jak typicke pro dnesni ceskou v kinematografii. Podobne nejiste ve skutecnosti zasazene je vetsina nasich filmu - od Hrebejkovych komedii az po novou Herzovu T.M.U. ci "grebenickovske" drama z komunistickeho kriminalu Klicek (predelane z 50. let do soudobeho mysteriozniho thrilleru).
Mohlo by se zdat, ze v nasem filmu neni vetsiho nepritele, nez je soucasna doba - prilis rychla, promenliva a tezce uchopitelna, nez abychom v ni umeli vypravet pribehy. Porevolucni generace obtizne hledaji identitu transformovane spolecnosti, zamrzle mezi minulosti, jiz se chceme zbavit, a budoucnosti, kterou symbolizuji iluze nasich elit, predstirajicich, ze se mavnutim kouzelneho priradime k vytouzenemu Zapadu. Smutne je, ze podobne jsou cernobile i nase postkomunisticke pribehy, ktere si vypravime. Placaji se mezi konkretni aktualitou a nadcasovym podobenstvim. Plavou v case a nakonec nejsou ani jednim, ani druhym, zustavaji banalitou.
Presne takovym byl koneckoncu i Pokoj v Dusi, snimek slovenske kinematografie v hlavni soutezi - ackoliv pod nim meli sve podpisy i Cesi. Mimochodem k silnemu zastoupeni del nasich vychodnich sousedu ve Varech doslo nahodou - nikoliv proto, ze by tam dozral obrozeny film. Nove plody spadly tak trochu z cisteho nebe, lepe receno z penezenky kouzelneho strycka, ktery vysazel na stul penize. Film natocil reziser televiznich estrad Vladimir Balko v produkci slovenske firmy Forza Production House, ktera se chopila i poradani ArtFilmu Trencianske Teplice. Producent Jan Kovacik oslovil ceskeho scenaristu Jiriho Krizana a ziskal stredoevropske herecke obsazeni v cele s Attilou Mokosem, Romanem Luknarem, Robertem Wieckiewiczem ci Janem Vondrackem.
Jednoduchy pribeh je umele zasazen do ilustrativnich kulis stredniho Slovenska, jeho hospod i vesnickych samot, kam se navraci z vezeni ctyricatnik Tono, aby se po boku sve zeny a pratel pokusil o novy zacatek pred lety preruseneho zivota. V krasne i drsne krajine, stizene jakoby odvekou nespravedlnosti a letitymi vinami, vsak musi zapasit nejen s predsudky, ale i starymi pastmi a davnymi dluhy, aby poznal to prave pratelstvi i lasku. Certovo kopytko receptu na divacky atraktivni film spociva v tom, ze tenhle stredoevropsky pribeh muze mit dojemne, idylicke rozreseni. Jinymi slovy, ze vsichni ti provinili lide mohou v srdci ciste prirody najit odpusteni a nadeji a smazat celou minulost - vzdyt uz jsme ji celou prozili.
Prekvapenim kategorie Na vychod od zapadu byl slovensky Nedodrzany slub ozivujici skutecny zidovsky osud Martina Friedmana (dnes Petracka), ktery ve svych detskych letech unikl o vlasek transportu do koncentracniho tabora - a to diky svemu fotbalovemu umeni. Cesky praktik Jiri Chlumsky natocil ve slovenske produkci epos pro vetsinoveho divaka, za nejz se ale nemusite v kine stydet. Romantizovanou rekonstrukci okorenil realistickym podanim scen a akcnich situaci. Film vynika predevsim neschematickymi detaily valky, za nez ruci koneckoncu sam (v Los Angeles stale zijici) pan Petracek.
Ve filmu sledujeme odyseu mladeho Martina, ktery je nucen se schovavat v katolickem klastere, sanatoriu ci mezi partyzany 2. svetove valky a pritom vsude tajit zidovsky puvod. Pritom je v podstate prototypem dnesnich teenageru, od minulosti jiz oprostenych, kteri lepe konvenuji soucasnemu divakovi a vnimani minulosti jako uzavrene kapitole 20. stoleti.
Citlivost postsocialismu
I letmy podhled do festivaloveho programu naznacil, ze mnohem odvazneji jsou do dnesni soucasnosti zakousnuty filmy nasich sousednich zemi - Polaci snad pod vlivem socialnich problemu spolecnosti, jez zazila masivni exodus mladych lidi za praci na Zapad, Madari nejspise diky nastupujici generaci filmaru, kteri revoltuji vuci svym ucitelum a jejich zasifrovanym umeleckym podobenstvim.
Prikladem muze byt nevyrovnany snimek Ztracene casy (Utolso ido"k), ktery je zasazen do prostredi beznadejneho madarskeho pohranici u Ukrajiny. Vesnice je na platne zachycena sice chabe, spis faktograficky, presto se debutujicimu Aronu Matyassimu podarilo nacrtnout osud jednoho mladickeho ztroskotani. Film muze pusobit eklekticky, nasli byste v nem dramatickou hudbu, efektni kamerove grify a thrillerove napevy. Autor vedome saha po namichanych zanrovych koktailech, s nimiz vsak vypravi ryze syrovy, velmi osobni pribeh generace, ktera bolestne dospiva a pocita ztraty. Hlavni hrdina Ivan se zivi pasovanim benzinu a uzira se samotou i nespokojenosti - tedy az do okamziku, kdy prichazi o lasku a kdy je znasilnena jeho postizena sestra. Stale jeste kluk se vzbouri proti gangsterum i zkorumpovane policii, stejne jako proti spiklenectvi malomyslnosti a pocitu bezmoci, ktery zanechava spolecenstvi v postrevolucni kocovine.
Nemilosrdna valka pohlavi nestastnych osamelcu, bloudicich ulicemi Budapesti, se odehrava zase v noveho filmu György Palfiho Nejsem tvuj pritel (Nem vagyok a baratod). Vice nez cokoliv jineho pripomina koncept, vzdyt pribeh vznikal bez daneho scenare. Stoji na improvizaci a lici zauzlene vztahy dnesnich tricatniku, ktere do sebe bolestne narazeji svymi osudy, podvadeji se, ublizuji si. Reziser vybral dvanact v podstate nehercu s vlastnimi pohnutymi osudy, jez meli tak trochu sami predstavovat na platne. Vznikla depresivni bilance jedne politicky i socialne vyhorele generace, jez neumi pospolu zit. Propadla sobectvi, sexualnimu zabijeni casu ci nedohledne, vyprazdnene svobode.
Realitu polskeho pohranici, stizeneho prostituci i nezamestnanosti ukazal i znamy filmar Robert Glin´ski. Jeho Svinky (Âwinki) jsou deti postsocialismu, ovladane vidinou penez ci hadru z nemeckych obchodaku, ktere za sustakove bundy, mobily ci zlate retizky slapou s nemeckymi zvrhliky.
V prvni rade je trochu podivne, pokud autor uspesneho detskeho filmu, jakym byl pred lety snimek Ahoj Terezko, "nedospel" ke vzrostlejsim tematum nez je dospivani. Navic pribeh mladeho skolaka zbaveneho predcasne iluzi, ktery se necha lapit do pasti prostituce, aby si kupoval lasku sve vrstevnice, uz zavani schematismem. A to nejen diky nepravdepodobnemu konci, kdy kluk prevezme gang prostitutu, nebo zaplave povrchniho suntu, ktery zaplavi vychodni svet. Dobre patrny jsou tu kulisy postsocialismu a jeho jaksi falesne restartovane, stale nemocne spolecnosti - tedy alespon v podobe, jak si ho zobrazujeme. Vedle opryskanych domu tu stoji luxusni mafianske vozy, zamrzly spolecensky zivot se odehrava v hospode ci na diskotece, mamy krici z kuchyne, tatove rezignovane civi na televizi a vsichni se smazi ve staronovem pocitu bezmocnosti.
Jeste smutnejsi divadlo urbanisticke beznadeje, v niz se pitvori nejruznejsi chlopi, outsideri, narkomani, skinheadi, rasisti, gothici a zoufalci, se nasli v dost nezralem snimku Cervena a bila (Wojna polsko-ruska) Xawera èulawskeho, mimochodem syna slavneho rezisera. Ten se chopil adaptace generacni spisovatelky Doroty MaÊowske, aby ilustroval pribeh ranare a nacka Silnyho, jehoz opusti divka Magda, nacez on se sblizi se satanisticky orientovanou naivkou (!) Angelou. Jejich zbesile putovani mezi dalsimi zkrachovanci, stejne jako zurive pokusy o vzajemne sblizeni v dnesnim sidlisti skladaji krecovity vykrik - ale ceho vlastne? Bolesti? Protestu? Odmitnuti jedne podoby sveta? Drsnacke pozy? Mozna vseho najednou?
Cervena a bila neni podareny film, ale jeho neuspech stejne tak dokumentuje peripetie obtizneho hledani postsocialisticke citlivosti. Stale se potykame s cernobilym videnim sveta, ktere zustava dedictvim narusene spolecnosti i minulych rozervanych osudu. Hrdinove techto pribehu jsou spise karikaturou, ale i svedectvi o tom, jak moc jsme se ztratili v realite a prisli o kontakt se skutecnosti. S nimi se divat na svet, znamena byt slepy, zit pouze mezi prijimanim a odmitnutim, cistou laskou a nenavisti.
Kdysi stacilo autenticky zapisovat, co se delo za normalizace, za doby vyzadovaneho blbismu kolem, kdy nebylo o nepriteli pochyb. Nic nemohlo byt pravdivejsi nez takovy zaznam umele ideologicke skutecnosti. Nynejsi svet je ale mnohem zastrenejsi a znejasneny. Vyzaduje od autora metaforu, nadsazku, aby nasel klic k pochopeni. Vsechny ty radovanky zkrachovalcu z periferii jsou stale jeste drsne roztomile, ale uz nepredstavuji vice nez vykrik bezmoci, z nehoz v lepsim pripade vznika groteska k pobaveni. Z pohledu na filmove vytvory nasich krajin se muze zdat, ze jsme v takovem divadle zdomacneli. Patri k postkomunismu, v nemz si stereotypne pojmenovavame svet - mezi nenavidenou minulosti a iluzorni budoucnosti.
Na zaver
A prece... jste mohli jednu vyjimku z letosniho stredoevropskeho programu karlovarskeho festivalu najit. Byl jim film Michala Rosy Prasklina (Rysa), vypravejici soucasne drama starnouci profesorky, ktera pojme straslive podezreni. Co kdyz se s ni manzel kdysi seznamil proto, aby mohl sledovat jako agent tajne bezpecnosti jejiho otce. Co kdyz... Jenze od te doby ubehl cely zivot, tehdejsi svedci jsou davno mrtvi ci senilni. Manzele spolu vychovali dceru, prozili vsechno, co se dalo - ona jako mala domaci "kralovna", on jako pecujici manzel. Jak ted rozsoudit tragedii, kterou ze sebe opozdene "davi" minulost? Jak resit davne viny?
Film nedava zadne snadne odpovedi, natoz aby kadroval ci soudil. Zajimave drama odlisneho pohledu na vyrovnavani se s minulosti nacrtava spise onu hlubokou propast, ktera se skryva pod nasima stredoevropskymi nohama. Cim vice do ni clovek pada, tim vidi, jak je takove poctive zuctovani strasidelne obtizne. A jak je i nas svet slozity a vyzaduje poctivejsi - nikolik cernobily pohled.
Michal Prochazka-Praha /redaktor Prava a prilohy Salonu

 

Navrat na hlavni stranu