Navrat na hlavni stranu

Federer utekl hrobnikovi z lopaty a prekonal Samprase
Nadvlada sester Williamsovych

Uz po sto dvacate treti bylo jihozapadni predmesti Londyna a jeho slavne travnate dvorce dejistem nejvyznamnejsiho tenisoveho turnaje na svete. Tentokrat jej vsak ozdobily nejen spickove vykony, ale i rekordni divacke navstevy. Urcite take proto, ze na londynske pomery po cele dva tydny vladlo krasne az horke pocasi. Ale byl zde jeste jeden padny duvod. Britove poslali do hry sve velke eso, ktere melo prepsat wimbledonske dejiny. Bylo to dvaadvacetilety rodak ze skotskeho Dunblane Andy Murray.
Ano, zda se to byt neuveritelne, ale poslednim britskym tenistou, ktery drzel nad hlavou trofej pro viteze muzske dvouhry byl v roce 1936 Fred Perry. Mimochodem take nekdejsi mistr sveta ve stolnim tenisu... A ted po triasedmdesati letech se v jeho stope snazil kracet dalsi Brit, jemuz cele Kralovstvi verilo. Vzdyt byl momentalne tretim hracem svetoveho zebricku, coz se jeste zadnemu jinemu tenistovi teto zeme od roku 1973, kdy komputerova klasifikace vznikla, nepodarilo. Dva tydny pred zahajenim Wimbledonu na trave jineho londynskeho turnaje Queen's Clubu vyhral slavnou generalku a pochopitelne do jeho karet promlouvalo domaci prostredi. Na ustrednim dvorci hral sve zapasy za ohromne podpory publika, za kterou by se nemuseli stydet ani fotbaliste Chelsea ci Manchesteru United. A take si jako prvni v celem utkani na centrkurtu vyzkousel letosni revolucni novinku. Zatahovaci strechu, kterou poradatele budovaly nekolik let. Vazi vic nez tisic tun a stala je neskutecnych 80 milionu liber! Bylo to ve 4. kole proti Svycarovi Stanislasu Wawrinkovi, kdyz uz se zacalo stmivat. Murray po peti setech vitezne ukoncil ve 22 hodin a 38 minut nejpozdejsi stretnuti, ktere se kdy ve Wimbledonu hralo a mohl se sverovat jako pred nim nekdo jiny z mnoha generaci slavnych tenistu: "Zatazenim strechy se podminky uplne zmenily. Citil jsem jeste vetsi vlhkost vzduchu a take jsem se vic potil. A divaci urcite videli vic vymen." Nastesti vhledem k letosnim velmi priznivym klimatickym podminkam zatahovaci strecha, ktera ma organizatorum pomahat predevsim proti obavanemu londynskemu desti, uz pouzita byt nemusela.
Kralovna Alzbeta neprijela
Kdyz Murray vzapeti ve ctvrtfinale prevalcoval Spanela Juana Carlose Ferrera, vsichni uz ho videli ve finale. Prekupnici dostavali od bohacu nabidky, nad nimiz rozum zustaval stat. Byli takovi jedinci, kteri chteli koupit listek na finale, kdyz se do neho dostane Murray, az za 20 tisic liber! Murrayho zapasy pozorne sledovala i triasedmdesatileta Penny Perryova, dcera legendarniho Freda Perryho. A nechala se slyset: "Andy se velmi podoba meho otci. Ma v sobe stejne zivelnou aroganci, stejne drzeni tela i mirnou vzpupnost. Tata by mu urcite fandil." Primo symbolicke bylo i to, ze letos uplynulo prave sto let od narozeni Freda Perryho! Mimochodem na finale, v nemz by byl Brit, se chystala i britska kralovka Alzbeta II. Vlastne ve Wimbledonu byla dosud jen jednou a to pred dvaatriceti lety, kdy ve finale zenske dvouhry britska tenistka Virginia Wadeova zdolala Betty Stoveovou z Nizozemi. Murrayho prekazkou v boji o postup do finale byl dalsi Andy a to Roddick. American, ktery pred nekolika roky dokonce figuroval v cele svetoveho zebricku, ale pak sla jeho vykonnost dolu. A loni ve Wimbledonu dokonce prohral uz ve 2. kole se Srbem Jankem Tipsarevicem. Potom vsak angazoval noveho trenera Larryho Stefankiho a jak sam nekolikrat prohlasil, velmi priznivy vliv na neho mel letosni snatek s modelkou Brooklyn Deckerovou.
Kdyz Murray nastoupil k semifinale proti Roddickovi, hlediste ani nedychalo. A vlastne cele Britske kralovstvi sedelo u televiznich obrazovek. Bitva to byla urputna a ctyrsetova. Ale nic naplat, britskym fanouskum se po jejim skonceni velky sen opet zhroutil. "Zahral jsem vic viteznych bodu, udelal jsem mene nevynucenych chyb a take jsem dosahl vice es. Co jsem mohl udelat lepe? Navic Roddick mel skvele podani. Kdyz do vas nekdo pere servis pravidelnou rychlosti 130 mil za hodinu a pritom ma petasedmdesati az osmdesati procentni uspesnost prvniho podani, tak nemate sanci. Specialne na trave," smutne, ale vystizne hodnotil zapas Andy Murray. Avsak jeste odhodlane dodal: "Nezbyva mne nic jineho, nez pokracovat v tvrde praci, abych se stal jeste lepsim hracem."
Tehotna Mirka se trasla
A kdo byl letos tim nejlepsim? Favorit mezi favority, sedmadvacetilety Svycar Roger Federer. I kdyz je treba pripomenout, ze tentokrat mel o jednoho soupere mene. Pravpepodobne toho nejvetsiho, tedy sveho senzacniho premozitele z lonskeho wimbledonskeho finale Spanela Rafaela Nadala, ktery se tesne pred zahajenim turnaje omluvil vzhledem k problemum se svymi koleny. Lonske petisetove finale Nadala s Federerem bylo fantasticke a trvalo ctyri hodiny a 48 minut. Letos nikdo neveril, ze by se v podani Federera a Roddicka mohlo neco podobneho opakovat. Avsak to, co se na londynske trave odehravalo, opet ohromilo tenisovy svet. Roddick necekane ziskal prvni set a v tie breaku druheho mel za stavu 6:2 ctyri setboly. Ale potapejici se Federer dokazal zmobilizovat veskere fyzicke i psychicke sily a jak teniste rikaji, utekl hrobnikovi z lopaty. Paty set se promenil ve fantastickou bitvu, v niz si az do stavu 14:14 oba akteri bezpecne vyhravali sva podani. A pak prisla Federerova velkolepa koncovka, po niz upravil konecny ucet posledniho setu na 16:14 ve svuj prospech. Utkani tentokrat trvalo sice "jen" ctyri hodiny a 16 minut, ovsem z hlediska odehranych gamu, kterych bylo sedmasedmdesat, se opet ve wibledonske historii zapsalo jako nejdelsi...
Nutno zduraznit, ze i Federer je cerstvy zenac a v cetne lozi se pri hororovem rozuzleni trasla v pokrocilem stavu tehotenstvi jeho novomanzelka Mirka Vavrincova, nekdejsi slovenska tenistka. Dojaty byl i jeste nedavny tenisovy idol American Pete Sampras, jehoz rekord Svycar timto vitezstvim prekonal. Ziskal totiz uz patnacty grandslamovy titul a Sampras mu sdelil: "Jsem rad, ze o rekord jsi me pripravil prave ty. Protoze v mych ocich jsi nejvetsi tenista vsech dob a vzhledem ke svemu veku muzes grandslamovych prvenstvi nashromazdit treba osmnact nebo devatenact." Ale pozor, Samprasovi jeste jeden rekord zustava. Prave ve Wimbledonu totiz triumfoval sedmkrat, zatimco Federer dosud "pouze" sestkrat. K Federerove tenisove genialite se vyjadrilo mnoho expertu, ale zrejme nejvystiznejsi slova nalezl dvojnasobny wimbledonsky a celkove osminasobny grandslamovy sampion sedmdesatych a osmdesatych let minuleho stoleti American Jimmy Connors: "V soucasnem tenisu jsou specialiste na antukove, na travnate nebo na tvrde dvorce. A nebo je take Roger Federer..." Sam Federer vsak ani v techto momentech neztratil svou obvyklou skromnost: "Je uzasne, ze jsem v tak kratke dobe mohl vyhrat tolik turnaju a pritom se mne vyhybala zraneni."
Sestra jako souperka?
Ani v zenske dvouhre k vetsim prekvapenim nedoslo. Do semifinale se probojovaly ctyri nejvyse nasazene hracky a byla to valka Ameriky s Ruskem. A pochopitelne, ze ji znovu vyhraly cerne americke sestry Serena a Venus Williamsovy. Trebaze Serena se soucasnou svetovou jednickou Jelenou Dementevovou mela namale. Stastnym volejem s pomoci pasky, tedy prasatkem, odvratila mecbol souperky a nakonec v rozhodujicim setu pomerem 8:6 po dvou hodinach a 48 minutach to byla ona, ktera zvedala ruce vitezne nad hlavu. A potom co Venus naopak doprala Dinare Safinove jedinou hru, mohly se ve finale obe sestry tradicne pustit do sebe. Apropos takhle tomu od roku 2000 byla uz poctvrte! A za stejnou dobu, tedy poslednich deseti wimbledonskych turnaju, prenechaly Williamsovy prvenstvi nekomu jinemu pouze dvakrat. V roce 2004 Rusce Marii Sarapovove a o dva roky pozdeji Francouce Amelii Mauresmove. A jen jednou se finale hralo bez nich, kdyz pred peti lety Sarapovova zdolala Belgicanku Justin Heninovou.
V letosnim dvousetovem finale Serena oplatila Venus lonskou prohru a wimbledonskou korunu nejuspesnejsi zeny si nasadila potreti, predtim byla nejlepsi v letech 2002 a 2003. To o rok starsi Venus ma bilanci jeste bohatsi, protoze z wimbledonskeho centrkurtu odchazela s prvenstvim dokonce petkrat (2000, 2001, 2005, 2007 a 2008)! Tento rekord uz tezko nekdy nejaka sourozenecka dvojice prekona. Cas od casu se rikava, ze kdyz nastoupi proti sobe (do tohoto utkani byla jejich vzajemna bilance nerozhodna 10:10), tak o tom, ktera z nich vyhraje, rozhoduje jejich otec Richard. Sedmadvacetileta Serena se to snazila poprit slovy: "Kdyz prijdu na kurt, tak ve Venus nevidim svou sestru, nybrz tezkou souperku." Ozivenim bylo, ze do finale nastoupila v mirne vyzyvavem tilku a po jeho skonceni si dovolila zazertovat: "Nevim, jestli ti chlapi v hledisti vic okukovali moje bradavky a nebo flasky, ze kterych jsem pila..." O jejich nadvlade svedci i to, ze spolu ovladly take zenskou ctyrhru.
Stepankovo vedeni nestacilo                          
Cesky tenis to letos ve Wimbledonu dvakrat dotahl do 4. kola zasluhou dvou nejzkusenejsich reprezentantu Tomase Berdycha a Radka Stepanka. Berdychovi tam nepovolil jediny set pozdejsi finalista Roddick a Stepankovi nestacilo ani dvousetove vedeni nad Australanem Lleytonem Hewittem. Stepanek doplatil na vlekle zdravotni problemy a zduraznil: "Budu se muset zamyslet nad tim, co dal. Takhle uz nechci pokracovat. Abych rano vstaval a nevedel, kam me moje telo pusti..." Nepotesitelna vsak byla bilance v zenske dvouhre. Z osmi hracek prosla do 2. kola pouze Iveta Benesova. A na rozdil od minulosti chybely v zaverecnych bojich ctyrher ceske pary. Zklamanim byla zejmena prohra vitezu nedavneho French Open v Parizi Lukase Dlouheho s Indem Leanderem Paesem, kteri uz v 1. kole nestacili na Americany Jamese Blaka a Murdyho Fishe. Nejuspesnejsim slovenskym zastupcem se stejne jako v uplynulych letech stala Daniela Hantuchova, kterou ve 4. kole zastavila prave Serena Williamsova. I ona vsak byla zdravotne handicapovana a prohlasila: "Jsem velmi spokojena. Kdyby mne za techto okolnosti byval nekdo rekl, ze budu mezi sestnacti nejlepsimi, myslela bych si o nem, ze se zblaznil."
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn
***
Ctvrtfinale Davis Cupu
: Cesko-Argentina 3:2 (Berdych-Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2. Minar-Del Potro 1:6, 3:6, 3:6. Berdych, Stepanek-Acasuso, Mayer 6:1, 6:4, 6:3. Berdych-Del Potro 4:6, 4:6, 4:6. Stepanek-Monaco 7:6 /5/, 6:3, 6:2).

 

Navrat na hlavni stranu