Navrat na hlavni stranu

O velkem procesu v male soudni sini, zamcich, galeriich a restauracich
Jestlize jsme odjizdeli z Toronta a zde zacinalo jaro, v Plzni, kam jsme dorazili, jiz bylo toto rocni obdobi v plnem proudu. Kvetly tulipany a v restauraci hotelu Rous bylo prijemne posezeni pod destnikem. To jsme jeste netusili, ze nas ceka temer nejhorsi jaro v Praze, protoze dny, kdy neprselo by se daly spocitat na prstech jedne ruky a na prstech druhe ruky by se daly spocitat bourky spojene s krupobitim, a to jeste nejhorsi boure a privalove deste prisly po nasem odjezdu.

Jan Kubice
Podobne vypadala i politicka scena. Skutecne zvlastni postavou putinovskeho typu je predseda CSSD Jiri Paroubek, ktery vyhrozuje soudnimi procesy kde se da a pokud je prohraje, tak se odvolava a tvari se jako ze tyto procesy vyhral a novinari se ho boji uz na cokoliv zeptat.

Jan Kubice se louci se svym obhajce s usmevem
Jiz evergreenem je jeho spor s byvalym reditelem Utvaru pro odhalovani organizovaneho zlocinu Janem Kubicem. Soud, u ktereho jsme byli pritomni se konal pred Mestskym soudem v Praze na Karlove namesti. Charakteristicke pro Paroubka je, ze se ani neobtezuje k soudu prijit. On na to ma prece lidi, zatimco druha strana si musi vse zajistit. Celkova suma, kterou Paroubek pozadoval byla 100 000 Kc. Zprava o pronikani zlocinu do statni spravy pry poskodila jeho rodinny zivot. Jiz zde se naskyta otazka, o jaky rodinny zivot se jednalo, protoze ministersky predseda byl zrovna v tu dobu v prechodu z jednoho manzelstvi do druheho. Tedy, jestli rodinny zivot v prvnim manzelstvi, ktere se jiz skoncilo, ci v druhem, ktere se jeste nezacalo.
Soudce Martin Valehrach s ohledem na nalez Ustavniho soudu z dubna letosniho roku rozhodl, ze spor s ministerstvem vnitra je treba oddelit a pokracovat v nem pred prislusnym spravnim organem, zatimco soud proti Janu Kubicemu muze probehnout okamzite. Rozdelil tedy pozadovanou castku na dve polozky po 50 000 Kc.
Dalsi perlickou bylo, ze Paroubkuv pravni zastupce Emerich Slavik nazyval tuto zpravu, tak jak je velice casto nepresne nazyvana i v mediich, Kubiceho zpravou. Tim vlastne nahral na smec pravnimu zastupci Jana Kubiceho Milanu Hulikovi, ze uz timto nazvem pricita Janu Kubicemu autorstvi zpravy. Pri tom se jednalo o materialy, ktere nasli detektivove v byte zavrazdeneho mafiana Frantiska Mrazka. Jinou kuriozitou byla cast zaloby, ze Jan Kubice nezabranil uniku teto zpravy z parlamentu, kam ji predal v rezimu tajne. Za predani zpravy mediim byli pokutovani poslanci Ivan Langer (stal se po volbach ministrem vnitra za ODS) a lidovec Pavel Severa. Oba tento prestupek odnesli nizsim peneznim trestem nez je suma, kterou pozadoval Paroubek od Kubiceho.
Atmosfera v utery 9. cervna 2009 pred Mestskym soudem byla zajimava tim, ze na soudu byly pritomny vsechny hlavni rozhlasove a televizni stanice. Dale pak fotografove ze vsech deniku a pokud tam byl nejaky bulvarni tisk, tak bulvarni redaktori na chodbe nehovorili sproste a chovali se civilizovane, takze byli k nerozeznani od civilniho tisku.
Jiri Paroubek, jelikoz prohral, musel platit soudni vylohy, tedy stal se sponzorem tohoto predstaveni a zaplati pouhych 30 000 Kc, coz by na reklamu v nejvice sledovanem case zdaleka nestacilo.
Pokud vsak vyhraje v pristich volbach, ma se prosty lid na co tesit. Kazdopadne Jiri Paroubek jiz byl v Moskve za svym pritelem Vladimirem Putinem a prislibil mu, ze pokud vyhraje volby, uvita ho jako prvniho statnika v Praze.
Soud tedy dopadl pro Jana Kubiceho dobre. Problemem je, ze propojeni podnikani a politiky pokracuje. Tuto nedeli se konala v Kutne Hore demonstrace asi stovky lidi proti uzavreni mistniho pivovaru, ktery prevzala jedna z nadnarodnich pivovarnickych spolecnosti. "Pochopitelne, ze se nic nezmeni," rikaji demonstranti, "ale nechceme to nechat bez povsimnuti." Problemem je, ze zakony se stale vice temto spolecnostem priblizuji. Ba, ze tyto spolecnosti zacinaji zakony ve jmenu svobodneho trhu diktovat a politici je na pozadani v parlamentu jako novelu zakona velice rychle prosadi. Zatimco na zmenu zakona o obcanstvi cekame radu let.

Figurina Vaclava Klause
Prezident Vaclav Klaus svymi antiekologickymi aktivitami a zahledenim sam do sve vlastni moudrosti se stal tercem, do ktereho se strefuje svymi sipy humor prosteho lidu. Jiz v 15. stoleti Jeronym Prazsky poradal happeningy, pri kterych si delal legraci z mocnych, vcetne Vaclava IV. Ani jeho jmenovec Vaclav Klaus neni teto kratochvile usetren. Pod jeho okny se dva dny pred prezidentovymi narozeninami objevila figurina ovencena narcisovymi kvety, ktera ho napadne zpodobnovala. V posledni dobe vadi jeho pristup k Lisabonske smlouve. Pri tom jeho otazky ohledne Lisabonske smlouvy mohou byt legitimni. Lid se deli na stoupence a odpurce tohoto dokumentu, ale temer nikdo si jej neprecetl.

David Cerny: Entrope
Jednim z umelcu, kteri nemaji s prezidentem ten nejlepsi vztah je vytvarnik David Cerny. V techto dnech vystavuje Entrope v galerii Dox v Praze Holesovicich (vystava potrva do 4. ledna 2010). Pri bource a silnem desti sice elektronika nefunguje, ale jinak je o exponat obrovsky zajem. Zajimave je take podivat se na navstevniky: vsichni maji digitalni fotoaparaty a fotografuji. Mne vice zajimalo desifrovat jednotlive zeme. Priznam se, mnohdy se mi to nepodarilo. Neni to vsak jedina zajimavost v teto zatim nedokoncene galerii. Jinde vidite smrt, ktera pred vami vystoupi ze zeme, ci houpa se nad vami na houpacce. Skvela je obrovska plastika Jakuba Neprase, kdy teprve pri blizsim prozkoumani objevite v ni lidske hemzeni. Neco jako pohled z kosmu.

Restaurace v Doxu

Nova galerie Dox
Veletrzni palac ma zase pro zmenu vystavu ceskeho moderniho umeni, kde muzeme videt sbirku obrazu Frantiska Kupky, ale i Slavicka a Josefa Capka.
Jednou z nejsilnejsich vystav je vsak retrospektiva Frantiska Ronovskeho v Jizdarne prazskeho Hradu. Frantisek Ronovsky zemrel v breznu roku 2006 a prosel zajimavym vyvojem po studiu na prazske AVU v letech 1948-1953. Pres kubismus a abstrakci se vratil k figuralni tvorbe. Jeho obrazy vypraveji o zivote, nadeji i smrti. Obzvlast silne jsou obrazy z rodiny, obrazy umirajici matky. Neni zde poplatnost dobe, kterou muzete tak casto spatrit na vystavach prezentovanych v soucasnych galeriich.
Pokud mate zajem o goticke umeni, pak jedna z nejhezcich sbirek je na Hluboke. Bohuzel v dobe, kdy jsme tam byli, nebylo mozne videt holandske umeni, ktere zde ma stalou sbirku. Na Hlubokou neni skutecne tezke se dostat. Po ranu tam jede z Prahy autobus. Problem je, ze v sobotu se pak dostavate velice tezko zpatky. Zvolte si proto radeji jiny den, kdy jede autobus zpatky do Prahy pred patou hodinou odpoledne.

Zamek Hluboka
Zde nas take cekala jedna smutna zprava. Kdyz pred casem byli v Torontu na nejakem hokejovem turnaji cesti hokejovi veterani, zval nas sympaticky byvaly obrance Philadelphia Flyers Miroslav Dvorak, abychom ho nekdy navstivili v jeho penzionu na Hluboke. Kdyz jsem tam po letech konecne dorazil, tak jsem se dovedel, ze presne pred rokem zemrel.
Jestlize zamek Hluboka je pamatkou na dobu Schwarzenbergu, pak dalsi zamek pobliz Prahy v Nelahozevsi je nahledem do slechtickeho interieru rodiny Lobkowiczu. Navic je toto misto rodistem nejslavnejsiho ceskeho hudebniho skladatele Antonina Dvoraka.

Rodny dum Antonina Dvoraka

Dvorakova socha pred jeho domem
Dnes jsem dostal e-mailem zpravu o tom, ze Na Mustku si nekdo zaskocil na kafe. Za dve espresa a tri Coca-Coly mu uctovali pres 600 Kc. Je to smutne, ale stacilo zajit do nedalekeho senku Vrbovec v dolni casti Vaclavskeho namesti a tam je mozne dostat dve deci vina za 32 Kc. Ve vinarne Blatnicka pobliz Uhelneho trhu je to jeste levnejsi. I v turistickych oblastech pobliz Prazskeho hradu se najdou levne hospody jako treba U cerneho vola, ci na Malostranskem namesti toci stale levne pivo U Glaubitzu. Problemem je, ze uz tam neni tak levne jidlo.
Pokud chcete skutecne kvalitne, v hezkem prostredi a ve stredu mesta pojist, pak nejlepsi zkusenost jsme udelali v restauraci, kde travil sve mladi zpevak Petr Novak. Je to restaurace Deminka mezi Vaclavskym a Tylovym namestim. Obed je mozne poridit za 99 Kc. Kazdy den maji jiny jidelnicek. Pri tom obsluha je rychla, ochotna a neobycejne slusna.
Presto, ze stred mesta se stal spise turistickym dostavenickem londynskych popelaru a ze v jedne z nejvyznamnejsich prazskych katedral, v chramu sv. Mikulase na Male Strane jiz nejsou bohosluzby, ale pouze chvile pro modlitbu od osmi do deviti rano, jinak se plati vstup 80 Kc, na Hluboke se spise hovori nemecky a v Karlovych Varech jiny jazyk nez rustinu pry nezaslechnete, je potesitelne, ze zeme neztratila svoji identitu.
Ales Brezina, Praha-Toronto; Foto Maria Gabankova

 

Navrat na hlavni stranu