Navrat na hlavni stranu

Karolina a Antonin Kubalkovi (uprostred) v CR

Kdyz jablko nepada daleko od stromu
Posledni cervnovy ctvrtek mela temer zaplnena sin kostelu Sv. Vavrince skutecne jedinecnou prilezitost. Klavirni recital teprve ctrnactilete Karoliny Kubalkove, ktery byl jejim debutovym nejen v Praze, ale i cele Evrope. Posluchaci ji ovsem v nasi zemi neslyseli poprve - ctenarum bude jiste znama jako genialne nadana dcera jednoho z nejvyznamnejsich zijicich ceskych pianistu, Antonina Kubalka.
Ten zije od emigrace v roce 1968 v Kanade a jeho dcera ma i kanadskou maminku, rovnez pianistku a zaroven profesorku anglickeho jazyka Patricii Wotherspoon-Kubalek. V roce 2002 uskutecnil pamatny recital na festivalu Prazske jaro a tento program zaroven exkluzivne zopakoval pro jesenicke publikum. Od te doby se datuje vztah jeho a jeho rodiny k nasemu jesenickemu kraji a take zalozeni Mezinarodnich interpretacnich kurzu ve Zlatych Horach, ktere nesly jeho jmeno. Na nich se krome nejnadanejsich mladych pianistu z Cech, Slovenska, Kanady, Litvy predstavila take mala Karolina Kubalek, stejne nadana pro hru na klavir, jako na housle. Nyni, po trilete prestavce, kdy se cinnost festivalu z duvodu nedoreseneho financovani posledniho rocniku musela pozastavit, se Karolina vraci do Ceske republiky, kde bude studovat hru na klavir i jazyk sve druhe vlasti (jako rodila Kanadanka mluvi plynne anglicky a francouzsky, jeji znalosti cestiny jsou bohuzel doposud omezene).
Ti, co jiz tuto mladou interpretku meli prilezitost slyset pred lety snad meli jistou predstavu, o tom, co by od tak nadaneho "ditete" mohli ocekavat. Ti, co ji jeste neslyseli se mohli jen domyslet... Ale nikdo nemohl tusit, ze v divce, ktera jiz svym vzezrenim a vystupovanim vytvari dojem, ze je podstatne starsi se ukryva hudebni talent, ktery prekracuje hranice obou zemi a kontinentu. Prednesla recital, ktery trval vice, nez hodinu a obsahoval interpretacne i pianisticky narocny repertoar, jehoz se protagonistka vecera zhostila s ohromujicim prehledem.
Jiz prvni tony Bachovy Partity c moll prozradily, ze mlada umelkyne ­ ktera je jiz laureatkou mnoha soutezi - neni pouze "zazracnym ditetem", ktere spise udivuje prstovou ekvilibristikou, nez emocemi, ale nesmirne citlivou osobnosti, ktera vrozenym instinktem uchopuje i dila, na nez by intelektem jeste nemohla stacit zcela samozrejme a presvedcive. Zradna akustika kostela zpocatku zpusobovala neprijemny dozvuk, ale i zde Karolina Kubalek predvedla sve jiz velmi bohate koncertni zkusenosti, kdyz se dokazala okamzite prostredi prizpusobit jak precizne artikulovanym uhozem, tak dovednou pedalizaci. Jeji prirozena muzikalita se jeste vice projevila v Mozartove zavazne Fantazii (take v c moll) po niz jiz nasledoval bourlivy aplaus a tri kusy z malo hranych Preludii od Martinu prednesla s nalezitou kombinaci jazzoveho "laskovani" a virtuozni bravury. Druha polovina vecera patrila Mozartove Sonate c moll (ktera vznikla spolecne s Fantazii) a jiz zcela uvolnena pianistka zde predvedla sve umeni v plne sile, kdyz dokazala perfetkne vystihnout odlisne charaktery vet a pritom zachovat uhlednou cistotu mozartovske formy. Zaverecna Rachmaninovova preludia, ktere zahrala se strhujicim zapalem a pritom s dukladnou tonovou kulturou (divka se po vzoru sveho otce ani jednou nenechala behem vecera svest k "mlaceni do klaves" ani jakychkoliv jinych prvoplanovych efektu) byla jiz provazena zaslouzenymi vykriky "Bravo" a stejne tak roztomily pridavek z Debussyho "Detskeho koutku".
Jedno je jiste ­ slavny otec ma pravo byt na svou dceru jaksepatri pysny. A to i proto, ze prokazala vzacny dar komunikace s publikem a vubec, cely vecer pusobila, jako by byla na podiu odjakziva. A to mela nejeden duvod k treme ­ v publiku se totiz diky povesti, ktera ji predchazi, seslo mnozstvi ceskych interpretacnich legend ­ krome jejiho otce take jeho kolegove Boris Krajny, Zdenek Hnat ci Jan Novotny a tez nas nejvetsi houslista Josef Suk, ktery divence gratuloval se slzami v ocich. Nyni nam nezbyva doufat, ze se Karolina po svem navratu do CR opet predstavi i jesenickemu publiku.
Jarmila a Richard Pohlovi

 

Navrat na hlavni stranu