Navrat na hlavni stranu

Hanba to je - zkopat stroje
Muj kumpan Steve, dvacet let opravuje elektroniku, si onehdy postezoval, ze vice elektroniky mu prichazi do kseftu k oprave ponicene nasilim nez poskozene uzivanim.
Me pochyby nalomil vypravenim o pristroji, do jehoz tlamicky kam se vklada DVD byl vrazen stolni nuz; mluvil o obrazovkach rozbitych uderem kastrolu ci kladivem; popisoval mi elektrospotrebice s vytrzenym kabelem jakoby nekdo smykal s pristrojem drzenym za kabel a pripojeni nevydrzelo nasili a utrhlo se.
Steve tvrdil, ze blesky a soky z elektricke site nenadelaji tolik skody jako dalkovy ovladac vrzeny na obrazovku s umyslem ponicit pristroj a udela skodu, kterou on diagnostikuje jako nasili proti elektronice.
Chechtal jsem se tomu a Steve mne pozval, abych videl bakelitovou skrin televize, na ktere jsou rozeznatelne tri zaseky sekerou a rekl, ze nasili proti elektronice valem pribyva.
"Proc by nasili proti elektronice pribyvalo?" optal jsem se a on rekl, "ze valna vetsina uzivatelu elektroniky nevi jak elektroniku zvladnout, protoze pristroje jsou vic a vic komplikovane a lide mene a mene trpelivi a vice frustrovani...
Vzpomnel jsem si a vypravel Stevovi o svem znamem, ktery opravuje automaty k prodeji plechovek s napoji a ruzneho zbozi, jenz mi vypravel jak casto je priklopka k vydeji zbozi poskozena zakaznikem jen proto, ze pristroj vzdoruje vydat, co zakaznik uz zaplatil.
Steve se zamyslil a rekl: Lide lidem mohou vynadat, ale stroj mlci a zasluhuje trest.
Pridal jsem: "Moje zena Eva automaty miluje a umi z nich dostat, co ma dostat. Ja sam se elektronickym automatum vyhybam; asi kvuli sve tuposti cist instrukce...
"Nikdo necte instrukce," zvolal Steve.
V sobotu jsme se vraceli z vyletu a cestou domu jsme zajeli k pumpe natankovat. Kdyz jsem platil za plnou nadrz, (nikdy neplatim kartou jen penezi), divka v pokladne mi nabidla, ze za ctyri dolary mi umyji auto, coz normalne stoji osm. Zahamounil jsem a dostal kupon na umyti auta za ctyri dolary. Misto, abychom pokracovali v ceste, jsme od pumpy odbocili podle sipky k mycce aut.
Eva zastavila pred kovovymi vraty a cekali jsme na hocha, ktery vzdy prisel s pozdravem, vzal kupon a pokropil auto samponem nez jsme vjeli pod sprchy. Nikde nikdo, cekali jsme.
Za nami prijel dalsi vuz, zahoukal, a pokynul, abychom jeli do zavrenych dveri. Eva popojela ke dverim, ty se otevrely, vjela do polosvetla a dvere se za autem zavrely.
Jak uz jsem napsal, nejsem pritelem automatu a Eva je, a hned si vsimla nalevo blikajici tabulky prikazujici JED! Pomalu jela a dalsi tabulka blikala COUVNI! a Eva couvala a svetelna tabulka blikala STUJ! Stali jsme v te potemnele betonove mistnosti a cekali nevim na co.
Nahle zleva sjela od stropu hadice ze ktere prystila samponova pena pokryvajici auto nejdriv zleva, pak zprava, zepredu a zezadu a ted jsme sedeli ve tme a cekali co bude dal. Ja byl na pokraji paniky otevrit dvere a prchnout z teto hrobky, v cemz mi Eva zabranila. Ozvaly se na nepruhlednem aute udery tryskajici vody splachujici sampon, nejdriv zleva, pak zprava, kolem dokola. Svetelna tabulka blikala POPOJED, o par metru dal STUJ!. Ram nad autem zacal hucet uraganem vzduchu, ktery odmetal kapicky vody a susil karoserii. Ram pojizdel dopredu, dozadu, uragan hucel a auto osychalo. Trikrat tam a zpatky, pojizdel osusovaci ram, pak se otevrela vrata a cedule kricela HOTOVO, MUZES ODJET A PRIJED ZAS!
"Mne tu uz neuvidite," zakricel jsem pres rameno na zavirajici se dvere a byli jsme na slunci.
Eve se to velice libilo, ale ja byl zhnusen, ze mame umyte auto bez doteku lidske ruky. Tady jeste minuly rok pobihali dva kluci, asi studenti co si privydelavali o vikendu, navadeli ridice dovnitr, poradili, co delat, hadrem otreli kam trysky nedosahly. Ted to dela stroj...
Nepamatuji si, ze by Eva mela z automatiky paniku ci nedostala co chtela. Po desate vecer si sedne pred kulturu, tak rika televizi s prislusenstvim, vezme do roky tri ovladace a nastavi zabavu z televize, ci z videa nebo DVD, jak chce a nikdy se nesplete. Proste jsou lide, kterym technika necucha nervy a nepouzivaji sekeru, aby televizi ukazali, kdo je panem civilizace.
Vcera nam prisla firma nainstalovat novy kotel vzdusneho topeni; ten stary nam slouzil triadvacet let co jsme koupili tento barak; mame ted topny stroj, ktery zabira polovinu mista, ma dvojnasobnou ucinnost a kompletni automatiku. Drive jsme meli v jidelne termostat, na kterem byly cisla stupnu Celsia a pod tim packa, kterou se nastavilo jake teplo chceme v baraku mit.
Tento manualni a mily termostat nahradil digitalni, kde se naprogramuje teplota pres den a uspornejsi teplota v noci. Zertoval jsem, ze ten stroj by mel taky varit kafe a cistit boty. Vzal jsem instrukcni prirucku a zkusil nastavit program, abychom od sedmi rano do pulnoci meli teplotu 19°C a od pulnoci do sedmi rano 17°C v baraku. Za pul hodiny jsem nenastavil nic a vztekem se mi delaly mzitky pred ocima.
Namisto, abych prinesl kladivo a rozmlatil tu prisernost, zavolal jsem Evu: ani nemrkla do instrukcni knizky, selskym rozumem nastavila cas, pak pozadovane stupne a bylo to hotovo.
Uz davno se nekrcim hanbou, ze elektronika mne deprimuje. Popravde to, ze pisu tento blabol do pocitace je mi dost, kam az chci a s dalsim pokrokem a automatizaci mi dejte pokoj.
Dnes prisel Jamie, muj partner v byznysu, chvili se mi dival pres rameno co pisu, a pak rekl: "Jak mas tu starozitnost dlouho?" Minil muj pocitac.
"Necele tri roky," rekl jsem.
"Potrebujes novy a lepsi," rekl Jamie definitivnim hlasem a sel s Evou probrat konfiguraci.
"Ja nic noveho nechci," volal jsem v panice do vedlejsi kancelare, neb jsem vedel ze vse bude jine, lepsi a k vzteku. Slysel jsem slova, jako external hard drive, USB hub a podobne prisernosti. Kdybych se dlouhodobe odmlcel, coz se muze stat, duvodem je muj novy a lepsi pocitac - ktery bude tak skvely, ze budu v te skvelosti uplne ztracen.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu