Navrat na hlavni stranu

Aktuality k pripadu Pavel Wonka
Vzpominkove setkani u prilezitosti 21. vyroci tragicke smrti obcana Pavla Wonky

Svedectvi primeho ucastnika. - Dne 24. dubna 2009 se uskutecnilo u budovy okresniho soudu v Trutnove vzpominkove setkani u prilezitosti 21. vyroci tragicke smrti obcana Pavla Wonky.
Pavel Wonka patri k nejznamejsim politickym veznum a odpurcum proti totalitnimu komunistickemu rezimu konce osmdesatych let. Jeho nerovny boj byl vyjimecny svou formou a nasazenim i mezi tehdejsi omezenou skupinou disidentu: Vsadil na pravni prostredky, vsadil na pravni instrumenty, kterymi se sam socialisticky rezim casto ohanel, aby jej usvedcoval z pokrytectvi, lzi a nedemokraticnosti. To vse by ovsem takrka nic neznamenalo, nebyt jeho odvahy, nekompromisnosti, vlastne az zarputilosti. Tedy vlastnosti, ktere nepochybne potlacily jinak v tehdejsi ceskoslovenske spolecnosti hojne pestovany demoralizujici socialni instinkt sebezachovy, chcete-li zbabelosti.
Jeho boj nebyl bojem zcela izolovaneho individualisty, i kdyz to straslive jeho brime nesl bohuzel sam. Svoji aktivitou vtahoval do odporu vuci totalitnimu rezimu i dalsi. Jeste za jeho zivota to byla napr. retezova hladovka za jeho propusteni z vezeni, po jeho tragicke smrti se mnozstvi a formy protestu jeste rozsirily. Za pripomenuti stoji jedny z nejvetsich protirezimnich demonstraci te doby. Tedy manifestacni pohreb Pavla Wonky v kvetnu 1988, a o rok pozdeji, na prvni vyroci jeho smrti, pocetne vzpominkove setkani. Oboji ve Vrchlabi, odkud pochazel.
Za svou cinnost byl Pavel Wonka nekolikrat veznen, aby se stal nakonec posledni obeti protipravniho rezimu vlady komunisticke strany v CSSR. Nebojoval a neobetoval se (jen) za sebe. Patril k tem, kteri za svobodu platili. A on zaplatil dan nejvyssi.
Vzpominkoveho setkani u prilezitosti 21. vyroci tragicke smrti se v patek 24. dubna 2009 v Trutnove zucastnila jen mala hrstka obcanu, kteri citi a vedi proc si Pavla Wonku a jeho protikomunistickou cinnost pripominat. Jednim z tech hlavnich duvodu je jiste nas dluh vuci nemu, jakoz i tem dalsim, kteri byli pred nim. A pak, ze existuje neco takoveho, jako je nase mravni povinnost zprostredkovavat tuto smutnou a tragickou nedavnou historii, ale zaroven i svedectvi o tehdejsi odvaze a hrdinstvi soucasnikum, a tem, co prijdou po nas.
Na vzpominkovem setkani zaznela, z ust nezavisleho publicisty Jana Sinagla, rada polozapomenutych, ale i novych informaci o pripadu Pavla Wonky.
Z archivu ministerstva zahranici USA vyzniva velky zajem tehdejsi vlady Spojenych statu o osobu Pavla Wonky a o jeho osud.
Informace z dubna a kvetna 1988 vypovidaji o vysokem znepokojeni americke strany tragickou smrti tohoto vezne svedomi, za nehoz ho povazovali, a o intenzivni snaze objasnit toto umrti v cele kralovehradecke veznice. Dokument popisuje usili Americanu o provedeni druhe, nezavisle pitvy tela, a take usili primet ceskoslovenskou komunistickou vladu k vetsi otevrenosti a spolupraci.
Pripad Wonka byl take jednim ze zhavych temat tehdy probihajici videnske konference o lidskych pravech, kam Pavel Wonka zhruba mesic pred svym poslednim uveznenim, 3. brezna 1988, poslal sve podnety a navrhy, jak zlepsit situaci se zajistenim a monitorovanim lidskych prav v signatarskych zemich tzv. Helsinske konference.
Zminovany dokument take prinasi svedectvi o postojich i dalsich zemi: Francie, Velke Britanie a Spolkove republiky Nemecko ke kauze Wonka. Nechybi tu ani zminka o zadosti tehdejsiho spolkoveho kanclere Kohla o umozneni vystehovani Pavla Wonky ceskoslovenskymi urady do Nemecka. Ceskoslovenska strana byla tomuto reseni, podle jisteho vysokeho pracovnika ceskoslovenskeho ministerstva zahranicnich veci, udajne dokonce naklonena. Situace se, jak vime vyvinula bohuzel jinak.
Z vyse uvedenych informaci vyplyva, ze v pripadu disidenta, politickeho vezne a Vychodocecha Pavla Wonky je stale co objevovat. Nejde vsak jen o prilezitost pro historiky, s nejzajimavejsimi skutecnostmi by mela byt seznamovana i verejnost. Jde preci jen o dobu, se kterou se stale snazime nejak, vice ci mene uspesne, vyrovnat.
Miroslav Petr - Hradec Kralove

 

Navrat na hlavni stranu