Navrat na hlavni stranu

Kongres CSSK v Montrealu 30. - 31. kvetna 2009 -- Cas k vymene strazi?
Uz radu let (s vyjimkou londynskeho) jsem na kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade nebyl. Toho letosniho v Montrealu se asi zucastnim. Jednak proto, ze je asi poslednim kongresem, jehoz se zucastnim (z casu mi ujida ma pritelkyne smrt) a chtel bych se jeste jednou pozdravit se starymi prateli (jedna z nich, Alena Valdstynova, mela, bohuzel, jiny program). A pak nejak citim, ze tento kongres muze byt historickym. Kazda skupina lidi, kazda myslenka, se casem vycerpaji. Bylo tomu tak s vedenim, ktere ridilo Sdruzeni pred mnou, bylo tomu tak se mnou a moji skupinou. Ani dnesni vedeni Sdruzeni, dnesni program, tomuto osudu neunikly. A tak si myslim, ze toto je mozna rok, kdy se pohnou ledy a ucitime jarni vitr, A napadlo mi, ze by pomohlo, kdyby v celo Sdruzeni byl postaven nekdo nezatizeny stylem a koncepcemi minulosti. Nekdo jako Eva Sailerova, ktera je eminentne kvalifikovana osobne a k tomu je predsedkyni jedne z nejvetsich odbocek v Kanade a i kdyz vim, ze uz ted dela vic nez by mela, myslim, ze si je vedoma, jak daleko vyznamnejsi roli by pro Sdruzeni mohla sehrat v roli predsedkyne celokanadske organizace.
Josef Cermak
***
VALNA HROMADA MMI
Letosni 26. duben byl jednim z tech dni, kdy nasi torontsti krajane nevedeli kam skocit driv: na valnou hromadu Masaryk Memorial Institutu (MMI) v 1:00 PM na jednom konci mesta, v 5:00 koncert Drew Jurecky uprostred mesta a trochu pozdeji film Hanicin kufr o kus dal. Ja zvladl (i kdyz jsem prisel o kus koncertu) valnou hromadu a koncert.
I kdyz MMI povazuji za jednu z historicky vysoce vyznamanych krajanskych organizaci a Masaryktown za kouzelne misto, jeji valne hromady jsem se nezucastnil uz mozna tricet let. Clovek proste nemuze delat vsecko. Letos mne tam dotlacily okolnosti (ale nemusily moc tlacit - Masaryktown ma silnou pritazlivost pro nas pro vsechny): lonsky rok nebyl pro MMI dobry - nekolik lidi citilo, ze jim bylo ublizeno; byla ucinena rozhodnuti, jez jeste dnes jsou tezko vysvetlitelna. Sotva pomohla i horsici se svetova hospodarska situace. Krajane (clenove i neclenove MMI) hledali hlas, ktery by vyjadril jejich stanovisko. Nakonec, v mem veku, co se mi jeste muze stat, jsem se ozval ja. Obnovil jsem sve clenstvi a pozadal verejnym dopisem krajany, aby vstoupili do MMI.
A tak jsme se 26. dubna 2009 sesli na Masaryktownu. Bylo nas zrejme - ve srovnani s predeslymi roky - hodne a pekny pocet clenu hlasoval svymi zastupci. Take pocet kandidatu do reditelske rady byl nezvykle vysoky. Nekolik dni pred konaninm valne hromady rezignoval na funkci predsedy Robert Tmej - valnou hromadu ale ridil, a ridil ji dobre, dal prilezitost k vyjadreni nazoru kazdemu a reagoval snasenlive, i kdyz neosobne. Nemohu ale prijmout nektere jeho argumenty ani souhlasit s nazorem, ktery vyslovil, ze o MMI byly uverejneny nepravdive clanky; ponevadz jsem vetsinou byl jejich autorem, snazil jsem si overit kazdy fakt. Nikdy nebylo (a dnes uz teprve neni) mym umyslem poskodit MMI. Uz proto ne, ze jsem se na jeho historii ruzne podilel. Ale MMI je federalni charitativni organizace a nemuze zit za oponou. Moje zkusenost naznacuje, ze cim vic se snazime veci zakryt, tim vic se derou na povrch a tim hur vypadaji.
S vyjimkou financni zpravy vecne a klidne poddane Pavlem Hartlem, vasne minuleho roku se odrazely v projevech temer vsech recniku. Hlavnimi tematy byli dva byvali zamestnani, Julie Novotna a Martin Rejzek. Hlavni obhajobu, zvlast Julie Novotne (ale i Martina Rejzka) pronesla Vera Rollerova, ktera s obema dlouha leta pracovala. Zminila se o nekterych vecech (jako na priklad vybudovani knihovny, zavedeni kniznich antikvariatu, pikniku, yard sales, spolecnych vanocnich veceri, svatojanskych noci, opekani prasat, kniznich bazaru, kurzu cestiny pro dospele, nokturen sdr. Milosem Krajnym, dvakrat do roka kniznich bazaru, vanocnich a velikonocnich prodejnich trhu), ktere Julie udelala nebo rozsirila, bud sama nebo s Verou ci s Martinem a navrhla, aby reditelska rada Julii poslala dekovny dopis za jeji 17 let prace pro MMI. a dopis uverejnila v Novem domove a Satellitu. O Martinu Rejzkovi pak uvedla, ze "udrzoval cely park ve vzornem poradku" a staral se o udrzbu domu na Masaryktownu, kritizovala, ze mu byl reditelskou radou zaslan dopis, jimz byl z MMI vyloucen (ackoliv to spada do pravomoce valne hromady) a zadala, aby byl zpet prijat na sve misto.
V teto souvislosti stoji za zminku maly incident: pani Drucily Travnicek, ktera je jednatelkou MMI a sedela u predsednickeho stolu konstantovala, ze na rozdil od drivejsi doby, kdy atmosfera v komunite byla velmi dobra, loni se velmi zhorsila. Ja tomu rozumnel tak, ze mne odsuzuje pro nejaky druh ceskeho sovinizmu, ponevadz jsem napsal, ze Tmejova slaba znalost ceskeho jazyka a nasledna chatrna znalost krajanske tematiky mohla negativne ovlivnit jeho rozhodovani. Muj argument nema nic spolecneho s sovinizmem ani s diskriminaci anglictiny, ale ciste s kvalifikaci predsedy organizace, v ktere rodnou reci 95 procent clenu je cestina nebo slovenstina, efektivne vykonavat svuj urad. Jestlize obdivuji jazyk Shakespearuv a Churchilluv (vetsinu dospeleho zivota jsem v nem vykonaval advokatni praxi), obdivuji stejne rec, v niz tvoril Hora a Seifert a jiz Pavel Eisner tak krasne nazval "Chram i tvrz" a potesilo mne, ze Vera Rollerova a dalsi recnik dali alespon na chvili zaznit jejich i moji materske reci.
V debate se vystridala rada recniku, zvlast - jak uz zmineno - Vera Rollerova, Robert Tmej, Karel Vigor, Drucila Travnicek, Petr Smetana, Vit Stupka (ktery svuj argument proti zvoleni Dagmar Vavrusove a pro sve zvoleni predsedou MMI podal pisemne).
Tri clenove reditelske rady byli nominovani pro znovuzvoleni: Dagmar Vavrusova, Luba Stupka a Robert Tmej. Znovuzvolena byla Dagmar Vavrusova.
Do reditelske rady byli navrzeni: Lara Brady, John Keliar, Milan Kroupa, Syd Hattleman, Dasa Hubschmannova, Karel Vigor a Petr Smetana. Zvoleni byli: Lara Brady, John Keliar, Milan Kroupa a Petr Smetana.
Na predsedu MMI kandidovali: Dagmar Vavrusa a Vit Stupka. Zvolena byla Dagmar Vavrusa.
Nova predsedkyne se (jeste pred zvolenim) dobre uvedla behem debaty o Julii Novotne, kdy vyslovila zasadni souhlas s Verou Rollerovou, a znovu nekolika optimistickymi a snasenlivymi slovy po zvoleni. Radostnym vysledkem teto valne hromady je i vstup do aktivniho krajanskeho zivota Milana Kroupy, ktery v Kanade uz prokazal sve mimoradne schopnosti jako podnikatel a jako podporovatel ceske televize a umeni.
Take musim podekovat Libusi Peichlove za udrzovani civilizovaneho styku se vsemi krajany (pokud se na ni obratili). Myslim si (a doufam), ze v MMI prichazi udobi tvorive a snasenlive prace.
Josef Cermak
***

Sokolove pozdravili jaro a oslavili (konecne) osmdesatku Jana Waldaufa
V nedeli 19. dubna 2008 zacal zivot v kostele u sv. Vaclava - nebo alespon v kuchyni kostela u sv. Vaclava - v Torontu opravdu brzy. Mozna uz brzy po pulnoci, ale to si laskave radsi overte u sestry starostky, Hany Juraskove, ktera vsecky tyhle veci punktuje. A proc tak brzy? Ten den Sokolove (lepe receno sokolska jednota Toronto) planovali pozdravit jaro. Alespon si to myslim, ponevadz ten podnik nazvali Jarni sokolsky festival a pripadnym ucastnikum naslibovali, "ze obed vcetne moucniku se bude podavat ve 12:30", ale nerekli, jest-li PM nebo AM a ja mam rostouci potiz rozlustit takova tajemna znameni: je PM pred pulnoci? Je AM vecer? Ale at jakkoliv, sokolske kucharky se zrejme mely dostavit do kostelni kuchyne v casnych hodinach rannich. A ony to udelaly s nadsenim, ponevadz se mi nezdalo, ze by nak zvlast vzteky mlatily hrncema. Vite, ony ty nase sokolske sestry jsou andele. Ony se k muzskym (ackoliv to jsou tvorove znacne podradni, chovaji, jako kdyby nas povazovaly za skoro rovnocenne. Ne docela, ale...A ony se opravdu snazily aby ten "obed vcetne moucniku" opravdu podavaly ve 12:30. Mysleli byste, ze po tak dlouhe sichte rady prijmou pomoc od odpocatych muzu. Chyba lavky: ja se nabid a ta sestra, ktere jsem se nabid (buhvi co myslila, ze nabizim), se na mne podivala tak soucitne (ne, nebudu ji jmenovat, ono by ji to mohlo prijit lito), ze jsem se utek' na zachod vyplakat.
No, a ten obed opravdu podavaly - i kdyz s moucnikem to bylo zamotane: misto, aby kazdemu ucastniku prinesly maly talirek s kouskem dortu, privezly - na nakladnim autu (jak se s nim dostaly do kostela, vi jenon panbuh) obrovsky dort. Tady se musim zastavit a zvestovat Vam duvod pro ten dort a dalsi duvod pro tuto nedelni slezinu: 11 dnu pred festivalem totiz spachal sve 80. narozeniny veliky, snad nejvetsi, Sokol (ne takove sokolske nic jako jsem ja a i do te funkce, kterou mam, mne vemluvil on), Jan Waldauf. Ja jsem sice o nem psal vselijake oslavne velezpevy, ale nejake prime oslavy si nas oslavenec nepral (a jak mate oslavovat oslavence, ktery odmita byt oslaven?). Sestra starostka to vyresila chytre (ona je holecku mazana): pri schuzi vyboru jednoty 7.dubna (den pred Janovymi narozeninami) celou schuzi ridila jako by to byla neobycejnejsi vyborova schuze na svete. A na konci schuze odnekud vytahla flasku sampanskeho (mne naridila, abych ji otevrel, asi mne povazuje za vozralku) a dort. A taky jsme zpivali, ale nic zvlastniho. Potom sestra starostka a dalsi zasveceni (mne nikdo ani muk, asi se bali, ze bych to vykecal (to slovo, doufam, jeste existuje, me se moc libi) zatim kuli komplikovane plany kolem Jarniho sokolskeho festivalu. Nakonec se dohodli, ze Waldaufovy narozeniny dooslavime na festivalu. A tehdy to rekli i mne a ponevadz jsem tuhleten zupni starosta, tak mi sestra torontske starostka rekla, ze az deti docvici, ze mne pozve k mikrofonu, abych tedy taky rekl par (jen par) slov. A ted nazpet k tomu dortu na nakladnim autu: sestra starostka ten dort na nakladaku musila nejak vysvetlit a tak kapla bozskou: Jan Waldauf mel narozeniny a ze je to velky Sokol a velky muz, kteremu zvlast ona dluzi moc a rozvijela klubko poklon (a ted mne napadlo, ze ten dort na nakladaku prisel az po cviceni deti a ne pred nim. Nebo, ze by.... S Vasim dovolenim prerusim sve ne prave brilantni liceni Waldaufovych oslav a venuji par vet cviceni deti.
Tak to cviceni bylo fantasticke. Ne ze by se nejak silne podobalo tomu, co jsme delali za mlada v Sokole my (jak mi zavistive do ucha zabrucel bratr Milana Crhaka: my porad jenom sama prostna a tihle... Mne se to moc libilo, deti jsou nejak volnejsi a ja nikdy na kazen moc nebyl. Vsim' jsem si, ze tam poletovala devcata Fryntovic (ta by mohla mit vlastni jedenactku) a mlady Malysak tam predvadel karate a zahledl jsem tam mladeho Jandu, ktery mi pomahal ridit schuzi zupy v Kingstonu... A to cviceni s detmi dali dohromady Marie Knibbe, Helena Kralova a Ivo Syptak (urcite jsem na nekoho zapomnel) a cvicitele i cvicenci nam pripravili nadherny program a zaslouzi si mohutny potlesk.
Kdyz jsme snedli dort (nebo to bylo predtim?), v kazdem pripade v okamziku, kdy jsem myslil, ze mne sestra starostka uz k mikrofonu volat nebude, mne zavolala. Uprimne receno, v tom okamziku jsem myslil na neco mnohem dulezitejsiho: slibil jsem pani Hane Pelnarove, ze na festivalu predam Editce Tomankove fotografii dr. Premysla Pelnare a Editka ji zaveze Hane. Fotografii jsem zapomnel doma. Vedel jsem, ze kdyz Hana ten den fotografii nedostane, moje preziti bude pochybne. Tudiz bylo zivotne dulezite, aby mi Editka neujela. A takto premysleje, jsem se ubiral k mikrofonu. Vychrlil jsem ze sebe tri nesouvisle vety a aniz bych poklekl pred sestrou starostkou a hluboce se uklonil pred oslavencem (obema se omlouvam), hnal se za Editkou. Nastesti neujela. jsouc dusi andelskou, zajela se mnou k memu bydlisti, ja nasel (!) fotografii, zanesl ji Editce, vyznal ji neutuchajici vdecnost (zachranila mi zivot) a spokojene odesel do sveho brlohu.
At zije Jarni sokolsky festival, at zije sestra starostka, Hana Juraskova, at zije Jan Waldauf (jeste alespon dvacet let s rocnimi povinnymi narozeninovymi oslavami), at zije Marie Knibbe, Helena Kralova a Ivo Syptak, at ziji (a ti hlavne), mladi cvicenci...
Josef Cermak
***
Sokol Toronto is inviting you to an afternoon of fun at the Edenvale Aerodrome
for Sunday, May 24, 2009.
We would like to introduce the kids, their parents and all the other participants to the activities at the Edenvale airport, explain some technical aspects of flying, see a short movie about aeroplanes, tour the hangars and be able to experience the real aeroplanes. ... and with the permission from your parents or spouses, you might be able also to participate in sightseeing flights.
Please join us for lunch at the newly opened Cafe to start the amazing day.
Schedule for the afternoon activities:
11:00 ­ 12:00: Arrivals
12:00 ­ 1:00: Lunch at Edenvale Cafe
1:00 ­ 2:00: Safety instructions in the classroom
2:00 ­ 4:00 Tour the hangars, explore the aeroplane cockpit and controls and paper model aeroplane competition
4:00 ­ 4:30 Announcing results of paper aeroplane competition
4:30 ­ 5:00 Departures
Another major attractions of the day are sightseeing flights, that will be organized throughout the entire afternoon or can be also prearranged even earlier in the day, if desired.
Several important notes:
1) The event is organized by Sokol Toronto with a great support from Edenvale Aerodrome and Edenvale Flight School staff.
2) The participation is not limited to just Sokol members. All friends and Sokol supporters are welcome. The afternoon activities will be divided into activities for adults and activities for kids.
3) It is entirely free of charge activity, the only thing we ask the participants to pay is a fee for the social BBQ lunch at the Edenvale Cafe (Burger+drink for adults, hot dog+pop for kids). There are also other refreshment items available as well as various sweet deserts and gourmet coffee for you to purchase if you need. The prices will be announced next week.
4) It is absolutely necessary to follow the strict safety guidelines at the airport. The parents have to closely supervise their kids throughout the entire day. The safety instructions will be provided upon your arrival to the Edenvale Aerodrome.
5) The instructions and presentations will be provided in English by the Edenvale Flight School team of highly trained flight instructors with a serious passion for aviation.
6) The sightseeing flights are organized by the Edenvale Flight School (www.edenflight.com <http://www.edenflight.com/> ). The cost of the 20min flight with instructor in a 2 seat ultralight airplane-SportStar is $50 CAD (payable by cash or cheque at the site). There is no age limit for the kids, but it would be strongly recommended to sign up only the older children if you choose so.. The flights will be scheduled throughout the day based on the number of participants.
7) It is important to confirm your participation in advance. Please send me (mirekjanda@yahoo.ca) an e-mail confirmation with your full name, indicating adult or kids meals and if you would like to sign up for the sightseeing flight.
I have to receive your confirmation no later than MAY 8, 2009.
The sooner the better, since the number of participants might be limited.
8) The address: Edenvale Aerodrome, 5195 Highway 26 E., RR# 2 Stayner ON, L0M 1S0
www.edenvaleaerodrome.com
Mirek Janda , Activities Coach- SOKOL Toronto
***

 

Navrat na hlavni stranu