Navrat na hlavni stranu

Jirina Bohdalova v Dame na kolejich

Foto Filmova databaze: www.fdb.cz

Jirina Bohdalova oslavi narozeniny v Torontu
Pokud jsou nase informace spravne, v nedeli 3. kvetna 2009 oslavi pani Jirina Bohdalova sve narozeniny v Torontu pri predstaveni Lasky pani Katty. Kolikate to budou neprozradime, to neni slusne, ale rekneme jen, ze nejsou kulate a ze pani Bohdalova nestarne.
Kdyz jsem lovil v pameti, kdy jsem ji videl poprve, tak to bylo na brehu reky Orlice v Hradci Kralove o prazdninach v roce 1966. Ted uz ale skutecne nevim, jestli tam byla osobne anebo jestli byla v zastoupeni. Nekdo takovy tam byl a podium bylo tak daleko a vsichni v dalce vypadali jako brabeneckove. Setkani se odehralo v Letnim kine, kam se vyritil cely Hradec na premieru muzikalu Dama na kolejich. Na tuto premieru prijel i stab filmaru. Kdosi z nich uvedl, ze takhle dopadnou Starci na chmelu po par letech manzelstvi. To nemel delat. Starci na chmelu byl kultovni film a vubec predstava, ze by mohli dopadnout spatne bylo neco jako rouhani. Jestli tam byla osobne nevim, ale dej filmu si pamatuji i po 43 letech.
Smutny pribeh ridicky tramvaje Jiriny Bohdalove, ktera z okenka tramvaje spatri sveho manzela Radka Brzobohateho, jak na Vaclavaku liba krasnou blondynku, s komicky vymyslenym snem o pomste, ktery ji probehne v hlave az po smutny zaver, kdy v slzach useda opet - a rekl bych - za volant tramvaje, ale tramvaj nema volant, novejsi tramvaje nemely ani kliku. Zkratka, kdy clovek useda do neceho, co je neovladatelne a co jezdi jen po kolejich. I ve filmu Jirina Bohdalova naseda do neceho, co je neovladatelne.
Druhe setkani bylo po jednadvaceti letech, v kvetnu 1987. Vezl jsem tehdy Jaru Kohouta z Masaryktownu, kde mel vystoupeni, do stredu mesta, kde pro zmenu melo Vinohradske divadlo predstaveni hry Jiriho Hubace Generalka. Po predstaveni jsem chtel seznamit legendarniho herce se slavnou hereckou. K memu prekvapeni nic takoveho nebylo treba. Jirina Bohdalova dobre vedela, kdo je Jara Kohout. Od tohoto setkani uplynulo dalsich 22 let.
Nyni budeme mit moznost ji videt ve hre irskeho dramatika Briana Friela s ceskym nazvem Lasky pani Katty. Hru uvedlo poprve Vinohradske divadlo v unoru 2004. Jirina Bohdalova hrala Katty Cass McGuirovou, jak se Katty v originale jmenuje, a je to temperamentni Irka, ktera jako mlada holka utekla z domova do Ameriky a nyni se po dvaapadesati letech vraci. Touzi zit v rodine sveho mladsiho bratra, protoze rodina a blizci lide je to, ceho se ji v rusnem i krusnem zivote v americkem baru nejvic nedostavalo.
Vpad nekonformni teticky ale seriozni rodina neunese a vyjedna ji pobyt v domove pro seniory. Zde je Katty obklopena zdanlive podivinskymi postavami, jez ziji svou pravou i idealizovanou minulosti, cemuz se jeji realisticky naturel statecne brani. Pribeh jejiho neslavneho navratu se odviji jako diskuse, v niz divaci hraji roli nestranneho posuzovatele.Tematem Frielovy hry je osameni, touha po kontaktu a porozumeni, stari, stret reality a iluze, jez cloveku casto pomaha prezit.
Jirina Bohdalova vystudovala DAMU a zacinala po boku Jana Wericha v Divadle ABC a posleze v Mestskych divadlech prazskych. Od roku 1967 je clenkou Divadla na Vinohradech. V roce 1985 byla jmenovana zaslouzilou umelkyni. Hodne spolupracuje s televizi, spolu s Vladimirem Dvorakem uvadela Televariete a ucinkovala v oblibenych scenkach.
Z filmu, jez natocila jmenujme napr. Ucho (1969), zminenou Damu na kolejich (1966), Zenu ani kvetinou neuhodis (1967), Bila pani (1965), Svetaci (1969), Hvezda zvana Pelynek (1964), Penicka a Paraplicko (1970), Zeny v ofsajdu (1971), Buldoci a tresne (1981), Smich se lepi na paty (1986), Nesmrtelna teta (1993), Fany (1995) aj.
Take ucinkovala v serialech, napr. Muz na radnici (1976), F. L. Vek (1971), Chalupari (1975), My vsichni skolou povinni (1984), Letajici Cestmir (1984), Cirkus Humberto (1988), Pritelkyne z domu smutku (1993), Cetnicke humoresky (2000) nebo Pojistovna stesti (2004-2008).
Je oblibenou vypraveckou detskych pohadek a vecernicku Pohadky ovci babicky (1966), Broucci (1967), Pohadky z mechu a kapradi (1971, 1999), Rakosnicek a hvezdy (1976). V ankete TyTy byva jiz pravidelne ocenovana jako neojblibenejsi herecka.
V roce 1993 dostala Ceskeho lva za hlavni zenskou roli ve filmu Nesmrtelna teta a o dva roky pozdeji za hlavni zenskou roli ve filmu Fany.
Nyni tedy diky Novemu divadlu, ktere uvede hru Lasky pani Katty v rezii Dasi Belacikove mate moznost Jirinu Bohdalovou videt opet. Nezapomente si objednat listky na cisle: (416) 463-3182.
Zdroje: Wikipedia, Pravo 26.2.2004: Radmila Hrdinova.
Pripravil Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu