Navrat na hlavni stranu

Polska observator

Pozdrav z nejvyssi ceske postovny
Byt kamarad s Krakonosem je v Praze k nicemu,v Krkonosich jedinecna protekce a pro zivot na strese Cech ouplna nezbytnost. O neprizni pana hor by mohl mluvit nejen nafoukany Trautenberg, ale i mnozi z tech, kteri v techto ceskych velehorach dosli k ujme. O tom, jak si Rybrcoula naklonit existuje bezpocet legend a poudacek, ktere se traduji uz od davnych dob, kdy zdejsi horale jeste vzhlizeli k vypinajicimu se horizontu s bazni, uctou a pokorou. Jak se ovsem tehdy snasely pohanske modlitby a obetni ritualy s krestanskou veroukou se muzeme dnes jen domyslet. Kazdopadne Krakonos jakozto Duch s vyhodou domaciho prostredi a s bezprostredni pusobnosti na mistni usedliky, musel mit nejeden trumf navrch.
V moderni, postmyticke dobe, s jejim otevrenym mnohobozstvim, neni pro Pana hor misto. Za teto situace by se mohlo zdat, ze kdysi mocny Krakonos na vselike a stale dalsi a dalsi lidske pokusy pretvaret hory v zabavni centrum zjizvene desitkami sjezdovek a cernymi pruhy asfaltu rezignoval, ze uz zkratka neni schopen lidske svoloci ucinne celit.

Kaple sv. Vavrince
Vzdyt dovolil lanovou drahu vedouci az na samy vrchol nejvyssi ceske hory. Vzdyt nezabranil vystavbe nove postovny na Snezce. - Prauda praudouci, ale na druhou stranu je to on, kdo urcuje zda-li vas lanovka nahoru vyveze ci nevyveze. Staci jen trochu rozfoukat vetricek, nebo odpustit z kouzelneho hrnce zdabatko te nejhustsi krkonosske mlhy. Ale pak take, prostrednictvim svych vernych ochrancu prirody, nepripustil na Snezce zadny hotel, zadnou rozhlednu, ba ani televizni vysilac. Jen prostou postovnu bez zakladu a bez socialniho zarizeni.
Ceske lidstvo na Snezce tedy zastupuje pouze a jen postovnik. Ve svem vrcholovem poustevnickem pribytku opatri vasi pohlednici originalnim razitkem a zajisti jeji odeslani nejblizsim postovnim kurzem. Krom toho nabizi nescetne suvenyry a obcerstveni, abyste ziskali energii na cestu do udoli. Nekteri zas tolik nespechaji. Radi by zde i prespali. Na to vsak tento skromny podnik zarizeny neni. A tak musi byt postovnik neoblomny, ba az kruty, a nepodlehat prosbam ni vydirani, ze dal uz nemuzete, ze padnete vycerpanim, ze zbloudite a ze vas bude mit na svedomi a podobne.
Dalsi specifickou skupinou navstevniku ceske superhory jsou takzvani messnerovci, jak si je postovnik sam otitulkoval. Tedy turiste propadli adrenalinovym aktivitam, k nimz patri i bivakovani okolo vrcholove koty 1602 m. V zime je to jen pro ty nejzocelenejsi ze zocelenych a kvalitni zahrab v zaveji je nutnosti. Ovsem neni zavej jako zavej. Nas postovnik vi o tomhle sve a pricita to jednoznacne Krakonosovu, ponekud zlomyslnemu, humoru.
I nenechal si tuto zkusenost pred messnerovci pouze pro sebe, nicmene odvazni prespavaci jeho slov nedbali. Neverili, ze nektere naveje, zaveje a preveje zde zustavaji klidne celickou zimu, jine se stehuji treba po tydnu, ba i po dnech. Nuze, stalo se i tentokrat, ze vladce hor jim pracne vydlabana snehova doupata odfoukl jako pericko a krkonosskym polarnikum nezbylo, nez potupne prosit o zachranu rozespaleho postovnika.
Je brezen, poutni kaple svateho Vavrince zustava zakleta ve snehovem krunyri. Prave takovy pred par dny strhl cast vnejsiho plaste sousedni polske observatore. Je brezen, pod horami u potoku rozkvetaji koberce bleduli a snezenek, tady vladne ledovym zezlem vousaty Duch hor. Tvar zvrasnena starostmi o sve tezce zkousene hory, nervozne bafa z neodmyslitelne fajfky nacpane carovnym korenim z Ruzenciny zahradky. Odplouvajici oblacky jako obri vzducholode krizuji nad ztemnelymi hrbety hor. Kdo chce, muze z nich vycist poselstvi, ze respekt a pokora k horam je ten nejlepsi zpusob, jak se kamaradit se stale mocnym, ano opakuji, stale mocnym, Krakonosem.
© Miroslav Petr -Hradec Kralove

 

Navrat na hlavni stranu