Navrat na hlavni stranu

Od ceskych lyzaru se na mistrovstvi sveta v Liberci cekalo vice
Ze snehu do Snemovny?

Liberec- Od naseho zpravodaje-Existence samostatne Ceske republiky nepamatuje vetsi a vyznamnejsich sportovni udalost nez nedavno skoncene mistrovstvi sveta v klasickem lyzovani. A pokud bychom zalistovali v dejinach Ceskoslovenska, za podobnou akci muzeme povazovat snad jen mistrovstvi Evropy v atletice, jehoz dejistem v roce 1978 byla Praha. Letos se elita bezcu a skokanu na lyzich, pochopitelne vcetne tech, kteri provozuji obe discipliny najednou, tedy sdruzenaru, sesla v severoceskem Liberci. A bylo jich 660 ze 61 zemi vsech kontinentu.
Svaty Petr pomohl
Zatimco mustky pod Jestedem zna skokanska spicka uz od sedmdesatych let, bezecky areal ve Vesci byl pro tyto ucely vybudovan teprve nedavno a tak rikajic na zelene louce. A nutno zduraznit, ze v nadmorske vysce pouhych 450 metru! Takze tolik zduraznovane a opakovane obavy, ze na bezeckych tratich muze chybet to nejdulezitejsi, tedy snih, byly opravnene. Proto uz od 11. listopadu osmadvacet snehovych del, pochopitelne s urcitymi prestavkami, pripravovalo snehovou pokryvku. Celkem slo o jedenact tisic kubiku! Ale pozor, nekolik dni pred slavnostnim zahajenim sampionatu se z nebe, jako by to u Svateho Petra bylo vymodlene, spustil mohutny snehovy prival. Dokonce takovy, ze se Liberec nachazel v neuveritelnych snehovych zavejich a jeho starosta Jiri Kittner musel vyhlasit snehovou kalamitu. Inu, jaka ironie. Avsak spise prijemna...
Poklona pred hrdiny
Naopak zvyklosti byva, ze kazdy sampionat ma sve hrdiny. A ten liberecky nemohl byt vyjimkou. Tri zlate medaile patri triadvacetiletemu Norovi Petteru Northugovi, fenomenovi bezeckych tratich, na nehoz v soucasne dobe zejmena ve volne technice nema zadny souper. Zasluhou ohromne sily v nohach i v rukach si s nimi pohrava jako kocka s mysi. Vyhral duatlon, tedy tzv. prezouvani zavod na 2x15 kilometru, maraton volnou technikou na 50 kilometru a byl finismanem vitezne norske stafety na 4x0 kilometru. Dvema nejvyssimi a jednim druhym stupinkem zazarila polska bezkyne Justina Kowalczykova. Dominovala na 2x7,5 kilometru, na nejdelsi zenske trati 30 kilometru a jen na klasicke desitce ji dokazala porazit Finka Aina-Kaisa Saarinenova. Avsak Saarinenova si z Liberce odvezla stejne jako Northug dokonce tri zlate kovy. Dalsi dva spolecne s krajankou Virpi Kuitunenovou a jako clenka finske stafety na 4x5 kilometru, kde pochopitelne hrala klicovou roli na poslednim useku.
Zapomenute cislo v nohavici
Sveho krale mela i severska kombinace a to necekaneho. Lepe receno senzacniho. Korunoval se na neho dvaatricetilety American Todd Lodwick. Ovsem, v minulosti se zucastnil uz ctyr zimnich olympijskych her a sesti mistrovstvich sveta. Ale nikdy zadny pronikavy triumf nezaznamenal. Snad i proto, po turinske olympiade 2006 svou aktivni cinnost ukoncil, dva roky pracoval v realitni kancelari  a venoval se sve oblibene myslivosti. Avsak loni si rekl, ze to zkusi znovu.  A v Liberci to dvakrat dotahl na nejvyssi metu. V zavodech, jejichz soucasti byl beh na 10 kilometru volnou technikou s hromadnym startem a skok na strednim mustku a take skok na strednim  mustku spojeny s klasickou desitkou. Za teto situace se ocekavalo, ze i soutez druzstev vyhraji Americane. Stalo se vsak neco, cemu se sotva da verit. Lodwickuv tymovy kolega Bill Demong po zkusebnim skoku ztratil sve startovni cislo a rozhodci ho bez nej nepustili na najezd. Tym USA tak po skocich skoncil posledni a k behu vubec nenastoupil. Zlato, jedine na mistrovstvi pro Asii, nakonec putovalo do Japonska. Ale jeste zajimavejsi je, kde American ztracene cislo nakonec nasel? Predstavte si, ze v nohavici sve kombinezy! A aby tomuto uz temer pohadkovemu pribehu nebyl konec, z nestastneho Demonga se prece jen stal sampion. Po teto prihode jeste dokazal vyhrat posledni zavod sdruzenaru, ktery se skladal ze skoku na velkem mustku a desetikilometroveho behu volnou technikou.
Mistr po jednom kole
Skoky ozdobily dvema zlaty Rakusana Wolfganga Loitzla. Dominoval na strednim mustku a zaroven byl oporou vitezneho rakouskeho kvarteta v zavode druzstev, ktery se promenil v divacky nejatraktivnejsi soutez pod Jestedem. Mnohem hure z tohoto pohledu dopadl zavod jednotlivcu na velkem mustku, ktery je obvykle jednim z hlavnich magnetu lyzarskych sampionatu. Na vezi zbyvalo uz jen sedm poslednich skokanu, ale protoze zacalo huste snezit, ridici komise JURY cele druhe kole zrusila, mozna zbytecne. A s tim, ze se po dvacetiminutove prestavce zacne znovu. To se stalo a kdyz v pokracujici chumelenici odskakalo sestnact startujicich z finalove tricitky, JURY soutez ukoncila a konecne vysledky vyhlasila po prvnim kole. Tohle se v historii uz sedmactyriceti mistrovstvich sveta stalo vubec poprve! A zlato tak putovalo na hrud Svycara Andrease Kuettela.
Radoval se i princ
Nejvice radosti v Liberci prozili Norove. Jak by ne, tradicni basta klasickeho lyzovani. Na jejich konto putovalo pet zlatych, ctyri stribrne a tri bronzove medaile. Moc se na severu Cech pri ceskem pivu libilo i norskym fanouskum, kteri tam byli nejpocetneji zastoupenou zahranicni skupinou. A skvele uspechy jejich milacku s nimi osobne oslavil i sam norsky princ Haakon Magnus. Hned za Nory senzacne skoncili Americane se ziskem ctyr zlatych, jedne stribrne a jedne bronzove medaile. Prave zasluhou sdruzenaru, jejichz vynikajici formu podporila take Lindsey Vanova, ktera se v premiere zen na mustcich stala historicky prvni skokanskou mistryni sveta. Medailove treti bylo Finsko, do jehoz kolekce patrila se vzpominanymi tremi zlaty Saarinenova a spol., k cemuz jeste petkrat pribyl bronz.
Skvela Bauerova patnactka
A co cesti reprezentanti? Zadna slava. Vlastne o jediny, ale za to nezapomenutelny zavod s ucinkovanim ceskych barev, se ve Vesci postaral Lukas Bauer. Trebaze zmitan zdravotnimi problemy, potom co od prosince prodelal tri zanety prudusek, vyrazil na patnactikilometrovou trat klasickym zpusobem pekelnym tempem. S nejdelsim krokem a krasnou soupaznou jizdou zvysoval na mezicasech svuj naskok pred ostatnimi az na sedm sekund. Uz se zdalo, ze s nikym nemuze prohrat. Avsak o slovo se prihlasil osmatricetilety estonsky veteran Andrus Veerpalu. Byt je dvojnasobny olympijsky vitez, tak tentokrat favoritem rozhodne nebyl. Vzdyt v poslednich dvou letech nezavodil, protoze se musel podrobit operaciim obou kolen! A do teto chvile se v zavodem tohoto rocniku Svetoveho poharu neumistil lepe nez sedmy. Ovsem ve Vesci pri teplote kolem nuly, kdy nelze lyze mazat vosky a nutno pouzivat tzv. mikrokontakt, si spravne rozlozil sve sily a zejmena do posledniho kilometru se pustil s medvedi silou. A zlato Bauerovi doslova vyrval z drapu. Avsak i stribro Lukase bylo velkym uspechem.
Pak uz jen paberkovani
Bohuzel, ostatnim ceskym lyzarum se uz na medaile dosahnout nepodarilo. Dalsi bodovana mista, tedy do seste pozice, na ne zbyla jen tri. Pate bylo druzstvo skokanu ve slozeni Lukas Hlava, Ondrej Vaculik, Jaklub Janda a Roman Koudelka. Sesty skoncil tym sdruzenaru v sestave Ales Vodsedalek, Miroslav Dvorak, Tomas Slavik a Pavel Churavy a sesty ve sprintu jednotlivcu dojel i Ales Razym. Z bezecke konkurence nejsou spatnym vysvedcenim ani dve umisteni Martina Koukala v prvni desitce, ve skiatlonu na 15+15 kilometru byl devaty a na padesatce sedmy. Pravym vybuchem vsak bylo az dvanacte misto stafety na 4x10 kilometru, kterou hned na prvnim useku doslova zazdil Martin Jaks. Navic po nem vypluly na povrch osobni rozpory mezi dvema nejlepsimi borci Koukalem a Baurem, ktery ze sampionatu odcestoval jeste den pred zaverecnou bezeckou disciplinou... V kuloarech se take mluvilo o tom, ze cesti bezci pry byli pretrenovani a ze jejich trener Miroslav Petrasek ve funkci mozna skonci.
Bude Janda pokracovat?
Jistou pozici u ceske skokanske reprezentace nema ani rakousky trener Richard Schallert. Vitez Svetoveho poharu 2005/2006 Jakub Janda po dvoulete prestavce a hlavne vykonnostni krizi zacal opet spolupracovat se Slovincem Vasjou Bajcem. Jenze ten trenuje Turky, kteri se Svetoveho poharu neucastni. Takze Janda se s Bajcem vidi malokdy a chtel by tuto situaci brzy zmenit. Pokud ovsem v zavodni cinnosti bude dale pokracovat. Potom co se mu nevydaril ani jeden z individualnich zavodu a kroutil hlavou nad svym spatnym odrazem, moznost sveho odchodu ze sceny pripoustel. Lec v soutezi druzstev si skoky dlouhymi 125,5 a 129 metru vzpomnel na stare casy a snad si take dodal potrebne sebevedomi pro dalsi obdobi. O to vic mrzelo, ze ve druhem kole zavahal Roman Koudelka, jinak devaty na strednim i velkem mustku. Kdyby skocil o neco dele nez 118 metru, mohl cesky celek utocit i na bronzovou medaili. A pro uplny vycet, v severske kombinaci krome sesteho mista druzstva se Pavel Churavy v poslednim zavode, ktery obsahoval skok na velkem mustku a desetikilometrovy beh bruslenim, prodral na osmu pozici.
Neumannova jen sefovala
Jedina medaile a to Bauerova stribrna zaradila Ceskou republiku v tabulce narodu na trinactou pricku, coz predevsim v domacim prostredi, je horsi vysledek, nez se ocekaval. Proc? Hlavne proto, ze na poslednich trech sampionatech byla bilance lepsi. Z Val di Fiemme 2003 si Cesi odvazeli jedno zlato, z Obersdorfu 2005 zlato, stribro i bronz a totez ze Sappora 2007. Je vsak treba zduraznit, ze dvema nejcennejsimi kovy a jednim stribrem se na tom podilela slavna bezkyne na lyzich Katerina Neumannova, ktera tentokrat pusobila jako prezidentka organizacniho vyboru mistrovstvi sveta. A neni sebemensich pochyb, ze pod jejim vedenim organizace probehla na vysoke urovni, coz nekolikrat ocenil i predseda Mezinarodni lyzarske federace FIS Gian Franco Kasper.
Jak to je s miliony?
Avsak mnohem diskutabilnejsi to bylo a patrne jeste bude na poli ekonomickem. Rika se, ze sampionat stal dve a pul miliardy ceskych korun! A hlavne se proslycha, ze se zamerne manipulovalo s desitkami milionu ze statniho rozpoctu. Jeste pred zahajenim akce do teto hry vstoupil Nejvyssi kontrolni urad NKU s upozornenim na konkretni chyby v hospodareni. A navic se z tohoto duvodu do sebe tvrde pustily dve nejsilnejsi politicke strany v zemi, ODS v cele s Mirkem Topolankem a CSSD vedena Jirim Paroubkem, ktere se od roku 2004, kdy bylo mistrovstvi sveta na kongresu FIS Liberci oficialne prideleno, vystridaly u vladni moci. A vycitaji si, kdo za co muze. Zda se byt tedy velmi pravdepodobne, ze se nyni urputne boje z libereckeho snehu presunou do prazske Snemovny parlamentu.
JAROSLAV KIRCHNER, Liberec

 

Navrat na hlavni stranu