Navrat na hlavni stranu

Po-zdni nemecka kinematografie
V techto dnech muzeme videt v Cinemateque Ontario ctrnact filmu, ktere vyprodukovala tzv. Berlinska skola. Dvanact z nich ma svou torontskou premieru. Pred casem ziskal prekvapive oskara nemecky film Zivot tech druhych. Film prekvapil tim, ze se opet objevuji hodnoty jako svedomi, pravda, litost, pokora. Podobny pocit jsem mel pri sledovani novych nemeckych filmu, pro ktere je spolecnym jmenovatelem pribeh. V dnesni ustvane dobe najednou kamera prejizdi pomalu z mista na misto a vsima si nenapadnych detailu misto lacinych efektu. Filmy jsou az nezvykle cudne, ale pritom naplnene erotikou. Pokud je prusvih, lidi si ho nevoli, ale padaji do nej a situace je vtahuje hloubeji a hloubeji, jako vir ve vode.
Ve filmu Touzeni (Longing) dobrovolny venkovsky hasic, vzorny otec rodiny a milujici manzel jede na skoleni a taky si neco uzit. Kdyz neco vypije, prijde strih a objevi se rano v cizim dome u cizi zeny, ktera je k nemu vlidna. Cim vice se snazi z teto situace dostat, tim je pro nej situace hure resitelna. Ztraci rodinu, ztraci smysl zivota a nakone i zivot samotny. V zaveru filmu si o teto tragedii vypraveji deti a analyzuji ji po svem. Berlinska skola vypravi velice casto pribehy tureckych deti, ktere prisly do Nemecka jako male nebo se v Nemecku narodily. Prestoze jsou zde doma, nic jineho neznaji a nehovori jinak nez nemecky, jsou na okraji spolecnosti. Ve filmu Pekny den (A Fine Day) je to devce, ktere se marne snazi stat se hereckou, zatimco jeji sestra dela karieru jako architektka. Za uspech zaplati tim, ze pracuje dvanact hodin denne a prichazi o to, co je v zivote skutecne dulezite, o lidsky vztah. Nema cas mit deti, nema cas na svou matku, s kterou si obe dcery nerozumi. Sestry se potkavaji pouze na nadrazi, nemaji cas spolu hovorit. Christian Petzold ve filmu Jerichow vypravi o tureckem podnikateli, ktery ziskal znacne bohatstvi, ma peknou zenu, a prestoze prisel do Nemecka jako dvoulete dite, nikdy se zde nezabydlel. Angela Schanelec pozoruje svet ocima mlade nemecke fotografky, ktera si vymeni byt s neznamou zenou v Marseilli. Do tohoto mesta jede dvakrat. Po prve je to nesmirne romanticke, po druhe je to zcela jina Marseille - mesto plne zlocinu, kde obet muze byt zamenena se zlocincem. Z roku 2000 pochazi jeden z nejznamejsich filmu Christiana Petzolda The State I'm In - Stat, v kterem ziji. Je to jeden z nejsilnejsich filmu teto vlny. Pribeh dvou teroristu, kteri maji dospivajici dceru. Jelikoz jsou porad na uteku, devce nepozna normalni zivot, skolu, nema pratele. Zije ve svem vlastnim svete.
Po-zdni (post-wall) nemecka vlna navazuje na obdobi premeny spolecnosti a hledani. Vypovida o svete, v kterem soucasna generace zije. Je to filmove vyrovnani se svetem, podobne jako se musela se svou situaci vyrovnat i povalecna (post-war) generace nemeckych spisovatelu. Filmy Berlinske skoly je mozne videt v budove AGO (317 Dundas St. W., Toronto) a to na prelomu mesicu unora a brezna.
abe

 

Navrat na hlavni stranu