Navrat na hlavni stranu

Zemlinskeho kvarteto opet v Torontu
Zajemci o kulturu si v zaveru pristiho tydne skutecne prijdou na sve. Krome Rusalky, ktera je na programu jeste 20. a 23. unora v Canadian Opera Company, muzete videt ve ctvrtek 19. unora 2009 v poledne zdarma koncert arii z ceskych oper na stejnem miste to jest v budove Kanadske opery. Ve stejny den netradicne ve ctvrtek vecer od 19:30 budou tradicni Nokturna ve meste, kde uvitame Zemlinskeho smyccove kvarteto.


Pred prestavkou bude na programu: Alexader Zemlinsky kvartet c.1 - A dur, op. 4 a Leos Janacek kvartet c.2 "Listy duverne". Po prestavce pak nasleduje: Josef Suk Meditace na Starocesky choral "Svaty Vaclave" op. 35 a Bedrich Smetana: kvartet c. 2 d-moll. Vecer pred tim cili ve stredu 18. unora 2009 hraje skupina pro Mozartovskou spolecnost, kde zahajuji kvartetem Josefa Myslivecka, pak nasleduje skladba Antonina Rejchy kvartet c-moll a po prestavce velky kvartet W. A. Mozarta Es dur, K-428.
Zemlinskeho smyccove kvarteto je
jednim z nejlepsich mladych kvartet na svete, ktere bylo znamo predtim jako Penguin kvartet a tak se take predstavilo Torontskemu obecenstvu v roce 2005. Zahrali uzasny koncert na Masaryktownu, v Mozartovske spolecnosti a na Torontske univerzite. Tam take zahrali svetovou premieru jednoho ztraceneho kvarteta Bohuslava Martinu.
Behem prvniho kanadskeho zajezdu si vsak zmenili jmeno na Zemlinskeho kvarteto, coz jim poradil jejich hudebni agent, aby snad jmeno bylo trochu vznesenejsi nez Tucnaci. A diky jmenu je take vzalo pod patronaci Rakouske velvyslanectvi v Praze. Alexander Zemlinsky se narodil se ve Vidni 1871. Absolvoval Videnskou konzervator - obor klaviru, kontrapunktu a skladby. Na zacatku kariery pusobil jako dirigent videnskych operetnich divadel. Byl pritelem Johannesa Brahmse, vyucoval tez hudbu - k jeho zakum patril napr. Arnold Schönberg. Roku 1906 byl jmenovan sefdirigentem nove zalozene videnske Volksoper; o dva roky pozdeji jej Gustav Mahler na jeden rok povolal do opery Hofoper. V letech 1911-1927 stal v cele Noveho nemeckeho divadla v Praze. Od roku 1927 pusobil v Berline jako dirigent v Kroll Oper, pritom obcas hostoval v Praze jako dirigent Ceske filharmonie. S nastupem nacismu na nej zacal dolehat rostouci antisemitismus, pred kterym se nejdrive uchylil roku 1933 zpet do Vidne a po anexi Rakouska nacistickym Nemeckem roku 1938 uprchl do USA. Zemrel v New Yorku v roce 1942.
Pod vedenim houslisty Frantiska Soucka jsou dalsi clenove souboru Petr Strizek - druhe housle, Petr Holman viola a Vladimir Fortin, cello.
V roce 2007 ziskalo kvarteto druhou cenu na svetove zname mezinarodni soutezi v kanadskem Banffu a mnozi z vas si pamatuji na nezapomenutelny koncert v zari 2007 v kostele sv. Vaclava se znamym klarinetistou Joachinem Valdepenasem z Torontskeho orchestru - kdy predvedli spolu fantastickym zpusobem klarinetovy koncert W. A. Mozarta.
Behem poslednich dvou let se stalo kvarteto natolik znamym, ze velmi tezko hledalo volne terminy, aby zahrali pro torontske obecenstvo. Nakonec se podarilo nalezt termin pro dva koncerty po dulezitych vystoupenich v Montrealu a Londonu. Bohuzel to neni nedele, na kterou jsme zvykli, ale jejich casove zaneprazdneni je obrovske a volnych terminu velmi malo. Na tento kratky zajezd do Kanady priletaji z Havaje a krome Ontaria a Quebeku hraji take v Britske Kolumbii. Vzdalenosti, ktere mezi koncerty museji preklenout jsou obrovske.
Se stoupajici slavou bohuzel ubyva moznost dalsich koncertu pro nasi komunitu a tak mozna hraji v Nokturnech naposledy. Nenechte si ujit prilezitost slyset tyto mlade, dnes jiz slavne muzikanty, kteri pro nas pripravili vyjimecny program. Na veceru Mozartovske spolecnosti den pred nasim koncertem (ve stredu 18.2. 2009 - First Unitarian Congregation, 175 St. Clair Ave. West, Toronto) predvedou kompletne jiny program, kde maji silne zastoupeni take cesti skladatele - Rejcha a Myslivecek. Zbyvajici koncerty Zamlinskeho smyccoveho kvarteta jsou v Kitcheneru 13.2., v Londonu 14. 2. a v Montrealu 16. 2.
Nokturna ve meste tak vstupuji do druhe poloviny. Zbyvajici koncerty vyplni Ivan Zenaty se svou manzelkou Katarinou v breznu, Drew Jurecka v dubnu a Milan Brunner s Martou Laurincovou v kvetnu.
Krome vystoupeni Zemlinskeho kvarteta je ve stejnem tydnu v patek 20. unora 2009 Bohemian Ball a Nove divadlo uvede od patku do nedele Molierovu komedii Chudak manzel. A to jsme jeste nezminili predchozi vikend, kdy se kona v sobotu Spolecensky ples v hale kostela sv. Vaclava. V unoru mame tedy o kulturu postarano.
mk, wikipedia, abe

 

Navrat na hlavni stranu