Navrat na hlavni stranu

Rusalka s Iainem Scottem
Ctvrte Nokturno bylo ve znameni Dvorakovy opery Rusalka, ktera ma premieru v Kanadske opere (COC) koncem ledna. Prestoze snezilo a byl mraz, shromazdilo se v kostele sv. Vaclava asi sedmdesat lidi, predplatitelu Nokturen a priznivcu opery. Nebyli zklamani. Prof. Iain Scott prekvapive zacal ukazkami z West Side Story L. Bernsteina, pokracoval pres Samsona a Dalilu a Bludneho Holandana - az se dostal k Rusalce. Chtel dokazat, ze namet Rusalky neni ojedinely, ale vyskytuje se v ruznych operach. Z DVD jsme poznali mladeho Placida Dominga, Mati Salminena i Hildegard Behrens. Z Dvorakovy Rusalky uvadel vetsinou ukazky z Parizske opery s Rene Fleming i z anglicke opery v Covent Garden, z ostatnich nahravek pak vyzdvihl Gabrielu Benackovou z nahravky Charlese Mackerase a jinych.
Z jeho vykladu bylo zrejme, ze v Torontu neuvidime tradicni Rusalku, ale spise moderni pojeti, nebot reziser predstaveni zde jiz provedl Janackovu operu Z mrtveho domu a Verdiho Traviatu - obe v netradicnim pojeti. Varoval posluchace, aby byli pripraveni na vsechno. A je to skoda, protoze Rusalka je pohadka a je nejkrasnejsi v tradicnim pojeti jak ji zname z minulosti, ale i tak musime byt vdecni Kanadske opere za vlastne prvni uvedeni v Torontu (a asi v Kanade). V pristim mesici uvede Rusalku v Metropolitni opere predni cesky dirigent Jiri Belohlavek a v titulni roli bude opet (jako pred ctyrmi lety) Rene Fleming.
Cely vecer byl doplnen vystavkou a prodejem dvou knizek, v prvni Ian Krykorka prevypravel tri Dvorakovy opery s ilustracemi jeho maminky Vladeny Krykorkove. Obzvlaste druha, kde je pouze Rusalka se tesila velkemu zajmu posluchacu.
Zvlastnim hostem vecera byl cesky operni pevec Zdenek Plech z Brna, ktery vystupuje v pristich dnech v nove produkci Kanadske opery v Beethovenove Fideliu (bohuzel ho neuslysime jako vodnika, ledaze by hlavni charakter Paul Fink onemocnel).
Prijemny vecer byl podbarven i dobrym obcerstvenim z Prague Food Emporium a posluchaci se rozchazeli spokojeni do svych domovu.
Pristi Nokturno nebude jako obvykle v nedeli, ale ve ctvrtek 19. unora 2009 a to proto, ze Zemlinskeho kvarteto vracejici se z Havaje, nemelo zadny jiny den volny. Jelikoz tito vynikajici muzikanti meli vubec prvni koncert v Kanade na Nokturnech v Masaryktownu v roce 2005, velmi jsme o to stali, aby u nas opet koncertovali. Maji vynikajici program sestavajici se z ceskych skladatelu - Josef Suk, Leos Janacek, Bedrich Smetana a Rakusana Alexandra Zemlinskeho. Koncert zacina v 19:30, obcerstveni z Prague Food Emporium bude pripraveno. Po ziskani druhe ceny ve svetove soutezi v Banffu v roce 2007 je to jedno z nejlepsich mladych kvartet na svete. Pozor, priste uz budou mozna nad nase financni moznosti. Je to mozna jejich posledni koncert pro nas. Proto prijdte!
Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu