Navrat na hlavni stranu

Novorocni rozhlasove projevy
Myslel jsem si, ze rozhlasovy novorocni projev prezidenta republiky je starsi ritual nez rozhlas samotny. Mylil jsem se. Kazdopadne jiz v detstvi prezidentska promluva po slavnostnim obede byla neco jako gong v boxerskem ringu, ktery konci obdobi vanocnich kratochvili a oznamuje zacatek vystrizliveni. Jakmile Antonin Novotny domluvil, maminka se zeptala, jestli mam hotove vsechny ukoly, ktere jsme dostali pres vanoce a ja namitl, ze do skoly se jde az tretiho. Pak jsme vyrazili na novorocni prochazku.
Snazil jsem se najit nejstarsi prezidentsky projev a podarilo se mi zjistit, ze v roce 1948 nemel projev prezident Edvard Benes, ale predseda vlady Klement Gottwald. Z roku 1952 se mi podarilo ziskat pro zmenu vanocni projev Antonina Zapotockeho o tom, jak kapitaliste chteji prostemu lidu namluvit, ze chudi patri podobne jako Jezisek do chliva, ale ze my mame bohateho pokrokoveho Dedu Mraze.
Prvni zkraceny novorocni projev jsem tedy objevil 1. ledna 1958 az prave s Antoninem Novotnym. Nalezl jsem v archivu pouhe ctyri minuty, ale ja vim, ze vzdy trval celou hodinu. To byla norma. Byvaly zamecnik to vzal od miru a rejd imperialistu pres Sputnika a plneni planu v chemickem prumyslu az k zemedelstvi.
Jak se budoval socialismus, tak se kratily i novorocni projevy. V roce 1968 jiz mel pouhych dvacet minut. Ani projevy prezidenta Svobody nebyly prilis zabavne. Obcas se rozpovidal o tom, ze chodi na vysoke hory, ale ze nejprimejsi cesta vede nekdy do zahuby, proto se musi sestoupit take do udoli. V zaveru obdobi za nej alternoval Lubomir Strougal a rozhlasove novorocni projevy se pomalu zmenily v televizni one man show s hodinami v pozadi, ktere ukazovaly presny cas.
Gustav Husak si to obcas s chuti vyridil s disidenty: "Nikoho kraglovat nebudeme, ale stranu si krieglovat take nenechame!" (To bylo na adresu dr. Frantiska Kriegla.) Na adresu sveho predchudce Alexandra Dubceka pri jine prilezitosti utrousil primo teologickou moudrost: "Jeden biskup rekl, ze cert kdyz nemuze uskodit, tak alespon zasmrdi!"
Kdyz po Vanocich v roce 1989 byl zvolen prezidentem Vaclav Havel a najednou se objevil 1. ledna 1990 na televizni obrazovce nekdo, kdo sdeluje pocity lidi, ze nase zeme nevzkveta, nikomu nevadilo, ze projev trval opet temer hodinu.
Jenze podobne jako v socialismu, tak i od roku 1990 se vyvijely novorocni projevy. Opet se zkracovaly. Nyni mame dva. Jeden v Cechach a druhy na Slovensku. Ivan Gasparovic chodil kolem Eura, ktere se stalo platidlem na Slovensku s prichodem noveho roku, jako pes kolem horke kase. Pro jistotu o tom pronesl pouze jednu vetu. Co kdyby s tim byly potize. Vaclav Klaus o predsednictvi Ceska v EU take skoro nemluvil. Upozornil, ze vstupujeme do dvacateho vyroci, kdy jsme presli z planovaneho hospodarstvi na trzni ekonomii a ze mnozi ocekavali, ze zde nebudou zadne problemy. Inu, nevim, jak mnoho lidi to krome Vaclava Klause ocekavalo. Jestli to nebyla pouze zdrava sebereflexe statnika.
Projev trval i se znelkami jedenact minut. Vaclav Klaus stal u jakehosi pultiku pred zavrenymi dvermi, pred kterymi staly na zemi kvetiny. Kdyby nekdo v tu chvili vstoupil, tak by porazil vazu, popripade by zakopl o tuto dekoraci. Zrejme by to bylo zabavnejsi, ale nic takoveho se nestalo. Doznel projev, zatroubily fanfary, vlk se nazral, koza zustala cela a protoze byl druhy den patek, mnozi meli jeste den volna.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu