Navrat na hlavni stranu

Vanocni rozhovor
O krasne posedlosti Karly Hartlove
Musim priznat, ze na tento rozhovor jsem se uz dlouho tesila. Karla Hartlova je vyjimecna zena, ktere se podarilo z osobniho konicka vytvorit neco krasneho a obecne prospesneho: neziskovou organizaci, ktera se venuje poznavani a propagaci dila jedne z mala svetovych skladatelek.

Vitezslava Kapralova


Co te privedlo k osobnosti a hudbe Vitezslavy Kapralove a proc jsi zakladala spolecnost jejich pratel?
Ucelem, za kterym jsem spolecnost zakladala, bylo ozivit zajem o hudbu Kapralove. Vdecim Kapralove za mnohe, ale nejvice asi za to, ze mi zpristupnila neznamy svet krasne hudby - nejen svoji, ale i dalsich skladatelek, jejichz jmena se konecne zacinaji dostavat do povedomi alespon casti hudebni verejnosti. Kapralovou jsem objevila zcela nahodou, diky hudbe Bohuslava Martinu, o nemz jsem v polovine devadesatych let precetla celou radu monografii. Nekolik z nich se zminovalo take o jeho zacce a zivotni lasce Vitezslave Kapralove. Do te doby jsem zadnou skladatelku neznala, a tak me ten objev fascinoval, mimo jine i proto, ze jsem si tehdy poprve uvedomila, ze koncertnimu repertoaru historicke klasicke hudby vlastne bez vyjimky dominuji muzska jmena. A tady najednou byla konecne jedna zena. Ale ackoliv ji byla venovana samostatna monografie a jeji zivot inspiroval celou radu novel (nejznamejsi z nich jsou Muchovy Podivne lasky, nedavno znovu vydane v nakladatelstvi Eminent), jeji hudbe se nevenoval nikdo a nebyla snadno dostupna. Jedine profilove LP prevazne orchestralniho dila vydal pred pulstoletim Supraphon (Kapralova je mimochodem jedinou skladatelkou, ktere se kdy takoveho zajmu ze strany ceske hudebni "industry" dostalo; pouze jeste Slave Vorlove Supraphon vydal o dvacet let pozdeji alespon jednu skladbu), ale to uz na trhu samozrejme nebylo. Zacala jsem tedy patrat po archivnich nahravkach, nastesti uspesne, nebot nekolik se jich zachovalo v brnenskem archivu Ceskeho rozhlasu. Ta hudba me tak strhla, ze jsem si nedovedla predstavit, ze by mela upadnout v zapomenuti. A jelikoz jsem tehdy shodou okolnosti byla na dva roky v Praze, zacala jsem v tom smeru i jednat. S nekolika prateli jsme zalozili obcanske sdruzeni, presvedcili jedno z prazskych vydavatelstvi, aby s nami na projektu spolupracovalo, a pak jsme na nej zacali shanet financni prostredky. Jiste pomohlo, ze projektu dala zastitu rada vyznamnych osobnosti tehdejsiho kulturniho zivota (mezi nimi i Jaromil Jires, jehoz filmovy projekt o Martinu a Kapralove v cesko-francouzske koprodukci bohuzel zastavilo jeho umrti). V roce 1998 bylo prvni cedecko s orchestralni a komorni hudbou Kapralove na svete, projekt jsem dokoncovala uz z Kanady. A v temze roce jsem v Torontu zalozila neziskovou organizaci Kapralova Society s tim, ze se bude venovat odkazu Kapralove uz zcela systematicky.

K. Hartlova


Za deset let existence spolecnosti se vam toho uz hodne podarilo
Jednou z nasich prvnich vetsich akci byl koncert hudby Kapralove v Torontu, ktery se uskutecnil predevsim zasluhou Antonina Kubalka a jeho pratel. Z vytezku koncertu jsme byli schopni podporit vydani prvnich partitur z planovane edice Kapralove, coz je projekt, na kterem jsme za pouhych deset let existence nasi spolecnosti velice pokrocili - v podstate jsme do dnesniho dne pomohli vydat vsechna vyznamna dila Kapralove. Vysla ve vydavatelstvich Baerenreiter, Cesky rozhlas, a predevsim v Amos Editio v Praze, ktere se zasluhou jeho sefredaktora dr. Veroslava Nemce venuje Kapralove s velkou peci a takrka vyhradne vydava kriticke edice skladatelcinych del. Od zalozeni spolecnosti jsme take pomohli na svet dalsim dvema profilovym CD (kompletni pisnove dilo ve spolupraci se Supraphonem a klavirni a houslove dilo ve spolupraci s Koch Records) a podporili nekolik dalsich, na nichz se objevuji skladby Kapralove. Davame tez podnet k uvadeni vyznamnych premier skladatelcinych del a financne na ne prispivame (prikladem je lonska svetova premiera symfonicke kantaty Ilena, uskutecnena ve spolupraci Brnenske filharmonie a hudebni fakulty JAMU). Vsechno to jsou priklady financne velmi narocnych projektu, ktere bychom nebyli schopni zajistovat bez vyznamne spoluprace dalsich partneru. Patri mezi ne jiz jmenovana hudebni vydavatelstvi a hudebni fakulta JAMU, ale take hudebni fakulta v Michiganu a cela rada jednotlivcu, nasich clenu, ktere hudba Kapralove oslovila - za vsechny bych rada uvedla alespon Timothy Cheeka, Jindru Bartovou, Eugene Gatese, Antonina Kubalka a Erika Entwistla. A jeste bych chtela zminit nase odborne periodikum, ktere se venuje nejen Kapralove, ale vseobecnemu tematu zena v hudbe a ktere by nebylo mozne prave bez spoluprace jiz zmineneho dr. Gatese.
Z ceho jsi mela radost v uplynulem roce?
V lonskem roce asi nejvice ze svetove premiery symfonicke kantaty Ileny, v letosnim roce z CD klavirniho a housloveho dila, vydaneho ve spolupraci s Koch Records, na ktere vysly uz dve desitky velmi pochvalnych recenzi. Hrda jsem ovsem na vsechna "nase" cedecka, bez vyjimky jsou hodnocena kladne. Ale nejvetsi radost mam prece jen z publikaci vydanych ve spolupraci s Amosem Editio - maji velkou uroven po strance odborne i esteticke a vim, ze budou slouzit nekolika generacim interpretu. A taky me ohromne tesi, ze se o Kapralove pise, vznikaji rozhlasove a televizni dokumenty a hlavne cela rada diplomovych praci a dizertaci, ktere cerpaji z nami publikovaneho vyzkumu.
Vanoce jsou doba pohody,s kterou casto hudbu spojujeme, a taky doba darku. Co bys nam z Kapralove doporucila jako vanocni darek?
V dobe, kdy se nas rozhovor dostane ke ctenarum, budou mit asi o vanocnim nakupu rozhodnuto. Hudba je ale nastesti darek pro cely rok, a tak "if you are looking for highly sophisticated piano music rich in texture, clarity and depth, look no further," jak krasne lakonicky shrnuje jedna z recenzi posledniho CD Kapralove (Vitezslava Kapralova: Music for Piano | Piano & Violin, Koch Records KIC 7742 [2008]), k dostani mj. take na amazon.com. Blize o CD i o nasi spolecnosti na webovych strankach kapralova.org .


Na ktere vanoce rada vzpominas?
Nejkrasnejsi vzpominku mam na jedny vanoce v padesatych letech, kdy jsem pod vanocnim stromkem jako ctyrleta nasla vytouzeneho plysoveho medveda. A taky se mi vybavuji ty krasne sklenene ozdoby, ktere jsme na tom stromku mivali. Vsechno to vzalo za sve a ja s odchodem do emigrace jsem nejak prestala vanoce patricne slavit. Ale prece jen dbam alespon na to, abych na dvere povesila adventni venec a ve sklenenem dzbanu mi rozkvetly "barborky" (priznam se, ze je v posledni dobe z pohodli "sidim" forsytiemi, ktere mam na zahrade). Stedrovecerni veceri uz dnes taky neni kapr, i kdyz je to vzdycky ryba. Ale nikdy nechybi krasna vanocni muzika.
Dekujeme za rozhovor a prejeme krasne vanoce s hudbou.
Take diky a Tobe i ctenarum Satelitu preji krasne svatky.
EMA

Navrat na hlavni stranu