Navrat na hlavni stranu

Hamburger SV definitivne zastavil Slavii i cesky klubovy fotbal na evropske scene
Syn rozzlobil otce

Rodinna valka, jaka se ve fotbale nevidi. Na jedne strane barikady Karel Jarolim se svym synovcem Markem v roli tvoriveho zaloznika a na opacne Karluv starsi syn David, rovnez uznavany tvurce hry a navic reprezentant Ceske republiky v barvach Hamburgeru SV utociciho na nejvyssi pricky nemecke bundesligy. Ano, ve stretnuti predposledniho kola skupiny F Poharu UEFA Slavie s Hamburgerem SV slo Prazanum o vsechno. Vitezstvim by si jeste vykresali jiskricku nadeje na postup do zaverecnych jarnich boju teto druhe nejvyznamnejsi souteze evropskych klubu. Priznal to i trener Karel Jarolim a zduraznil: "K uspechu vede jedina cesta. Maximalni nasazeni a tymovy duch." A k rivalskemu souboji se synem Davidem zertovne, jak u neho byva zvykem, konstatoval: "Doufam, ze je slusne vychovany a moc nas nebude zlobit. Pokud bychom prohrali, asi ode me zadny darek pod vanocni stromecek nedostane..." A rovnez Marek Jarolim na adresu sveho bratrance prohlasil: "Budu proti nemu bojovat s nejvyssim odhodlanim."
Nejen 17368 divaku, kteri v mrazivem veceru temer zaplnili hlediste nadherneho stadionu ve vrsovickem Edenu, bylo poradne rozpaleno. Nikoliv vsak vykonem svych cervenobilych milacku ani fotbalovou krasou na travniku, ale z uplne jineho duvodu. Vubec se jim nelibilo, jak trio tureckych rozhodcich posuzovalo jednotlive herni situace. Tradicni humor opustil i Karla Jarolima, ktery se pozdeji sveril: "Od zacatku se mne zdalo, ze zapas byl rizeny vselijak! A po prvnim golu to ve mne vsechno vyvrcholilo." Po pulhodine se po teci slavistickeho stopera Sucheho zcela sam pred brankare Vaniaka dostal chorvatsky utocnik Olic a nezavahal. Kouc Jarolim rikal: "Zdalo se mne, ze to byl ofsajd." Televizni zaznam vsak odhalil, ze k poruseni pravidel nedoslo. V tom okamziku ale Karel Jarolim zlostne vyletel z lavicky, dostal se do kontaktu s pomeznim rozhodcim Akkinem a hlavni Dereli ho za to cervenou kartou vykazal na tribunu!
I odtud ale videl stale stejny obraz utkani. Oboustranny duraz, rychlost i obratne manevry, ktere ovsem vetsinou koncily pred sestnactkami obou souperu. Hlavne u Slavie byla patrna nemohoucnost v koncovce. O jedinou nebezpecnejsi situaci se uz v prvnim polocase postaral Hubacek strelou ze stredni vzdalenosti. A vubec se nedokazal prosadit momentalne nejlepsi kanonyr ceske ligy Necid! A tak o osudu Slavie definitivne rozhodla posledni minuta utkani. David Jarolim sel osamoceny proti Vaniakovi, jehoz zakrok rozhodci Dereli posoudil jako faul, naridil penaltu a slavistickeho golmana vyloucil... A protoze domaci celek mel uz trikrat vystridano, brankarsky dres si musel obleknout kapitan Brabec, ktereho z pokutoveho kopu snadno prekonal dalsi Chorvat Petric a upravil na konecnych 2:0 pro Hamburger SV.
Zlost Prazanu se jeste vystupnovala. Karel Jarolim k zaverecne akci syna Davida sarkasticky poznamenal: "Byla to klasika. Mrsknul sebou krasne a s nohama nahore. Mozna, ze za tenhle kousek dostane odmenu..." Postizeny Martin Vaniak se netajil: "Jeste na hristi jsem Davidovi povedel, ze mu to nestalo za to. Kazdy ho zna, ze takove pady rad zkousi. Ale nejhorsi je, ze me ted za to v evropskych poharech ceka trest." Avsak co je jeste horsi? V sedmi dosavadnich zapasech, ktere Slavia na podzim sehrala na evropske scene (posledni ji jeste ceka 17. prosince v Amsterodamu proti Ajaxu) dokazala vstrelit jediny gol, pricemz ve ctyrech vystoupenich na domacim hriste nedala radny! A to se jedna o muzstvo, ktere po sestnacti ligovych kolech vede tabulku nejvyssi domaci souteze s naskokem sesti bodu pred druhou Mladou Boleslavi. A o jedineho ceskeho zastupce v Poharu UEFA, kdyz do Ligy mistru se nedokazal probojovat nikdo. Bohuzel to je objektivni vysvedceni ceske fotbalove ligy, ze ktere postupne odchazi do zahranicnich klubu jeden nadprumerny hrac za druhym...
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Zilina vyhrala v Birminghame
Aston Villa ­ Zilina 1:2 (1:2)

V Birminghame si Zilinu zapamataju. Zverencom Dusana Radolskeho sa podarilo v rozlucke s Poharom UEFA vyhrat nad Aston Villou 2:1.
Necakane vitazstvo! Na Britske ostrovy cestovali bez velkych ocakavani, ale nic nepodcenili. Futbalistom Ziliny sa v Birminghame podaril neuveritelny vysledok, nad domacou Aston Villou vyhrali v poslednom zapase skupinovej fazy Pohara UEFA 2:1.
O goly slovenskeho vicemajstra sa postarali skuseni Leitner a Styvar, za domacich znizoval Delfouneso. Pred 28 797 divakmi rozhodoval Berntsen (Nor.).
***
V poslednim zapase hrala Slavia v Amsterodamu 2:2. Vedouci branku domacich vstrelil jiz ve 3. Vertonghen. Slavia skorovala dvakrat po centru Krajcika. Poprve v 12. minute Cerny, po druhe v 39. minute Jarolim. V posledni minute Suarez nafilmoval penaltu a sam ji pak pomenil.
***
Smicer a Vaniak navstivili motolskou nemocnici
PRAHA­ts/ham-Ve stredu 10. prosince navstivili Vladimir Smicer a Martin Vaniak transplantacni jednotku a pediatrickou kliniku ve Fakultni nemocnici Motol, kde se konaly dve besedy s malymi pacienty.
Oba fotbaliste se take setkali s byvalymi pacienty hematoonkologie, kteri za nimi prijeli z celych Cech. "Byli jsme v Edenu na otevreni stadionu, to bylo hezke, pak jsme videli zapas proti rumunskemu celku," prozradil jeden z nich.
Na zaver jeste slaviste zavitali za patnactiletym fanouskem, ktery je pacientem hematoonkologickeho oddeleni.
Vladimir Smicer take predal dar z kabiny ­ pokladnik David Hubacek vybral mezi hraci tricet tisic korun, za ktere budou pro zdejsi pacienty nakoupeny vyukove pomucky a darky.
Nechybely ani dalsi darky, radost udelaly nejenom podpisove karticky, plakaty, ale take slavisticke kreslo a kalendare. "Mam tam dobrou fotku, jak me osetruji na travniku, ale jsou tam i lepsi," zertoval pri podpisovani kalendare Vladimir Smicer.
"Detem udelala navsteva radost, divili byste se, jak takove setkani dokaze pomoci pri motivaci k lecbe," podekovala jim Marie Choniawkova z hematoonkologickeho oddeleni.
Spoluprace Slavie s motolskou nemocnici ma jiz mnohaletou tradici, byvali pacienti i ti soucasni jsou v Edenu vzdy vitanym hostem. Take stredecni navsteva fotbalistu Slavie v Motole urcite nebyla posledni.
Vice vcetne fotografii na www.slavia.cz.

Navrat na hlavni stranu