Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Stedrej vecirek
Predvanocni zpevackej vecirek u Jednovokyho krale. Nejstarsi dceruska ma vobrovskou radost. "Tatinku, to uz je ten stedrej vecirek?" vyptava se Lucinka svezim detskym hlaskem. Zamyslene pozoruje rej vopileckejch rypaku v obyvacim pokoji. Viditelne tvori si vzpominku na celej zivot: tak tohle jsou ty vanoce! JVS jako Jezisek. Lucinka netusi, ze ucastna je reje nocnich motylu s popalenejma kridlama vokolo vyhasly lampy.
Mit deti muze bejt v podzemnim politickym zivote sakra nebezpecny. Bratislavsky disident prostredniho vyznamu roznasel po domech na panelakovym sidlisti letaky nepratelskyho vobsahu. Material hanobici realnej socialismus a jeho predstavitele chytre uschoval do nenapadnyho pytliku, v nemz jeho syn nosi do skoly cvicebni ubor. Po dobre vykonane praci ztvrdnul v sidlistni nalevne a pri vodchodu zapomnel tam pytlik i se zbytkem letaku. Pytlik, ozdobnym pismem barevnou bavlnkou bylo na nem vysito plne jmeno zaka jakoz i informace, ze chodi do III. B, nejaka pricinliva duse odnesla na vokrsek Sboru narodni bezpecnosti. Kdyz se znavenej ilegalni pracovnik dopotacel domu, policajti uz na nej cekali.
Na televizni obrazovce vytvarnik neznameho jmena distancuje se od benatskeho bienale 1977, jenz bylo venovano disidentskemu umeni ve vychodni Evrope. Bez jeho vedomi byla tam pry vystavovana take jeho dila z obdobi, kdy jeste hledal a tapal - nyni slozite ukazal rukama, jak kdysi davno zabloudil - dila, davno prekryta jeho nynejsi tvorbou. Zatimco z obrazovky televizoru plouzi se do predvanocniho vobejvaku uboha lidska matoha, na voknech zmrzlejma ledovejma kvetama tajemny krehky civilizace davaji nam znameni o svy existenci. Lucinka u vokna vokouzlene sleduje mistrovsky tahy krutyho mrazu.
Za ranniho priseri procitl jsem v komore se smetakama, lyzema a ne prilis casto pouzivanejma predmetama domaci potreby. Vedle jednovokyho krale pochrupuje zde zcela neznamy chlapik, jenz i ve spanku udrzel na hlave placatou cepici s elegantne svihackym stitkem. Podobnou nosival Vladimir Ilijic Lenin. V kuchyni roztopil jsem kachlovej sporacek, Ctu si casopis Kuku, urceny nejmensim ctenarum. JVS s vocima nabehlejma krvi se rozveselil. "Ty mas taky vad Kuku?"
JVS v padesatejch letech psaval budovatelsky versiky. "S kytkou k tanci jde blahoprat zamestnanec zamestnanci." Jeste dnes z nej vzacne vypadne vers, vopravdickej vers. Zabit basnika je tezky i tehdy, kdyz von sam na tom spolupracuje. Podle povesti pred mnoha lety ve vopilecky mrakote mel polozit ruku na desetiletou ctenarku, jez s jinejma holcickama prisla na pionyrskou besidku se soudruhem basnikem.
"Kuku je moje voblibena cetba," rikam. JVS vodevira dva lahvace vobratne jako vopice, jeho vlasy a vousy divoce vlajou v neviditelnym alkoholickym vetru. V zivote vopilcu je mnoho neviditelnyho. Pozadal jsem JVS, aby si vokamzite voblik kalhoty. "Pvoc?" Co to do tebe vjelo, stavvej?" "Protoze hnusne smrdis." JVS skutecne nesnesitelne pachne a trousi vsude vokolo zbytky nejakyho vcerejsiho zradla, ktery mu uvizly ve vousech. Mozna, ze prave tohle je jeho vosobni kouzlo, pizmo, jimz pritahuje zeny nevodolatelne jako magneticka pohadkova hora zelezny lode.
"Vsichni kamaradi me zvvvadili," rika JVS a dela smutny voci do vohne v tom kachlovym sporacku, "nemoh by si konecne bejt takovej kamavad, ktevej nezvadi?"
Na kuchynskym stole vedle rozdrobeny vanocky a prazdnejch flasek lezi korespondencni listek vod strejcka, puvodniho majitele tohoto bytu. Strejcek, jiz radu let pacient na psychiatrii, pise zene Jednovokyho krale: "Vlezla mi do krku ryma. Mam dluh 2,40 a 0,70 korun, coz se rovna 3,10 korun. Poslete mi prosim pekne nejake ciste kapesniky."
Cele dopoledne probijime se ze Smichova zpatky na druhej breh Vltavy. Svihak v placate cepici se stitkem dorozumiva se s nami cesky se silnym ruskym prizvukem. Kvetnatym jazykem bohatyrskejch bylin vypravi sagu sveho rodu. "My odesli koncem stoleti devatenactyho z Cech kolonizovat Rusko." Rod zbudoval na Rusi prosperujici pivovar a diky Leninovi zase o nej prisel. Temer po sto letech postestilo se jim navratit se do Cech. "Nu a proto ja presvedcen, ze taky my sebe dnes dostaneme ze Smichova na Stary Mesto Prazsky, kamaradi. "
Sbirame silu potrebnou pro prekonani Jiraskova mostu. Kolem nasi vopilecky druziny neustale prochazi obyvatelstvo s propanbutanovejma vocelovejma bombama, zrejme si je tady nekde nedaleko nechavaji vymenit za plny. "Zahod tu bombu! Zahod tu bombu!" zavriskal jsem hystericky na zenskou v kozisku. Zena prasti bombou v sitovy tasce vo zem a prcha ve zmatku dolu k vode.
V polovine Jiraskova mostu zlomeni unavou usedame kolektivne na zledovatelej chodnik. Potomek pivovarnickeho rodu prikyvuje chapave. "Za chvilicku jsem tady zase ja." Prihasil si to v taxiku. Nechal nas prepravit na druhej breh, vystoupili jsme na hranici, presne tam, kde konci most a zacina pevna zeme. Za jizdu trvajici nekolik desitek metru vyplatil taxikarovi kralovsky penize.
Platit za pratele je primo vasen potomka pivovarnickeho rodu. Casem to i vychcanejm vopilcum zacina bejt jaksi trapny. "To ti vadi, ty knize jedno?" potrasl pobavene hlavou, "tak dobre, nu, vodtedka budes platit ty." Strcil mi do kapsy zmuchlanejch pet kilo. "Nu plat!" Na Starem Meste Prazskem potkavame rusky vypadajiciho starce bohatyrskeho kalibru. "To je muj dedecek," oznamil potomek pivovarnickeho rodu s respektem. Volame na stareho muze neco rusky, ale jeho vnuk rezignovane rika, ze to nema cenu. "On hluchej. Uplne." Snezi.

Z nove knizky Lahvova posta, kterou prave vydala s ilustracemi Antonina Sladka Galerie Ztichla klika, Betlemske namesti 14, 110 00 Praha 1 - Stare Mesto. Cena knizky je 200 Kc plus postovne.

Navrat na hlavni stranu