Navrat na hlavni stranu

Je to pravda nebo ne - clovek ma byt pripraven
Tato mini-story mne popichovala k napsani a tedy stoji za precteni - nebot je jednak poucna, ale hlavne prozita v nasi rodine: ve stredu (19. listopadu) nam oznamili emejlem nasi mladi z Ottawy, ze prijedou v patek na vikend a chteji s nami oslavit Vanoce! Duvodem predcasnych Vanoc je odjezd na sestitydenni cestu kolem sveta, az do Australie, zacinajici 3. prosince.
Nad temi Vanocemi v listopadu jsem mavnul odmitave rukou. Nerikam, ze jsem si odplivnul, jak to delavam nad cetnymi vystrelky modernosti a opulentniho blahobytu, proste jsem takovy navrh odmitl okamzite.
Moje zena, vytecny andel strazny nasi rodiny, navrh neodmitla, ale naopak se okamzite vznitila a vrhla do vanocnich priprav a mne prikazala chopit se vysavace a vyluxovat barak odshora az dolu. "Kazdy koutecek," rekla durazne.
Sama vyrazila za nakupy, prestoze prave zacinala prvni podzimni vanice.
Priznavam, ze luxuji rad - mam stroj na vysavani, ktery ma reflektorky na saci hubici, takze si do temnych koutku a na kazdy drobek prachu mohu posvitit.
A je to cinnost mechanicka a tupa, abych pri tom mohl mudrovat; vzpomnel jsem na naseho profesora matematiky na ostravskem gymnaziu, ktery mnohokrat rekl: ja vas, studenti, tu matematiku naucim, ale hlavne vas pripravim na neocekavane chvile, kdy budete pocitani potrebovat a ulozil nam v puli ctvrtleti ctvrtletni pisemku. A kdo nemel logaro a Valouchovy tabulky trigonometrickych funkci, dostal petku bez milosti. Musite byt vzdy pripraveni, vtloukal do nas.
Pubertu jsem stravil u skautu, diky Bohu, a na spone opasku jsem mel vyrazene pionyrske heslo BUD PRIPRAVEN, coz znamenalo mit plastenku do deste na slunny vikend, mit sroubovak, kdyz se polamalo vazani kandahar na lyzich v zime, kus provazku, kdyz se neco utrhlo, a dost umu prezit noc ve vanici.
V emigraci jsem v tomto duchu pojal zakladni existencni pripravenost - mit uspory na sest mesicu, kdyz clovek prijde o praci/prijem ci ekonomie vcelku klopyta.
"Ale na Vanoce v listopadu pripraven nejsem," rekl jsem si, a uklidil vysavac.
"Cozpak lze slavit Slunovrat ci Jeziska o mesic v predstihu?" napadl jsem Evu.
"Co do toho pletes Slunovrat," okrikla mne manzelka, jde o vanocni veceri a rozdavani darku, abys vedel, dodala ma pani a varila brambory na salat.
Opomenu detaily, jako vanocni stromek, ktery i Eva ozelela jako predcasny, ale kdyz mladi dorazili, bylo u nas nachystano na Vanoce, jak se patri v ceske rodine.
I vanilkove rohlicky zdobily stul, i kdyz nebyly rozlezele, jak Eva zduraznila.
Bylo to vydarene, dostali jsme darky, ktere nepotrebujeme a podarovali mlade vecmi, na ktere si za tyden nikdo ani nevzpomene, ale tak to ma byt. Ze ano?
Kazdy dospely vi, ze Vanoce v te konzumni podobe jsou pro deti, a protoze nasi synove uz davno nejsou deti, a vlastni deti zatim nemaji, byl mazlickem kocour Benny.
Tu protivnou bestii nam sem mladi privezli na zimni prazdniny, zatimco oni se budou toulat sest tydnu po Asii a Australii.
K memu trapnemu uzasu, mladi privezli krome koberecku na spani, zachodku na vylucovani, pytle kocici potravy a pytle specialniho pisku, do ktereho kocour vylucuje, taky kocici hracky a kocici pochoutky, vse v decentnim baleni.
Vcera, den po odjezdu mladych zpatky do Ottawy, moje zena patrala po kocourovi. Volala: "Benicku!" Sramotila obalem pytliku s pochoutkou, ale Benny nikde. Benny je moderni kocour, je vyklesten, drapy nema, ven z baraku nechodi.
"Kde je ta potvora schovana?" durdila se Eva a prolezala tri patra baraku. Napadlo mne a nerekl jsem to, ze Benny ma uz 12 let, tedy kocici starik, a co budeme delat, jestli ten zatraceny mazlicek zalem posel a najdeme ho po smradu.
Vzpomnel jsem si, ze syn ulozil Eve, ze kdyby kocour marodil a certa vim, jak se pozna marodny kocour, at je zavezen k veterinari a lecen - at to stoji co to stoji.
Odpoledne se Eva rozhodla patrat po kocourovi s baterkou.
Pravda, nasi mladi z Ottawy dotirali dotazy, jak se dari Benickovi a Eva nelze.
Systematicky svitila baterkou za nabytek, pod nabytek a do vsech temnych mist, kde by mohl byt a nebyl. Ja jsem sabotoval jeji horlivost slovy, ze az kocour bude mit hlad, objevi se.
Uz se venku smrakalo a metelice foukala snih na okna, kdyz Eva kocoura nasla. Nasel si mistecko za kotlem plynoveho topeni a chrnel tam prituleny k vrnivemu ventilatoru, ktery rozhani horky vzduch do vsech mistnosti naseho domu.
Eva kocoura vytahla, vykartacovala mu z kozichu prach a byla stastna, ze nam ten kocici parazit treba neumrel zalem, rekla.
"To mne ani nenapadlo," rekl jsem. A Eva informovala mlade, ze Benny je OK.
Priznavam, ze ani na Vanoce v listopadu, ani na kocoura jsme letos pripraveni nebyli.
Zdravim a preji vsecko dobre a hlavne BYT PRIPRAVEN.
Ross Firla-Sudbury

Navrat na hlavni stranu