Navrat na hlavni stranu

Panochovo kvarteto po dvou letech v Torontu
Po triumfalnim koncertu pri prilezitosti oslav zalozeni republiky v rijnu 2006 se Panochovo kvarteto vraci do Kanady. A to ve stejnem slozeni. Jiri Panocha - prvni housle, Pavel Zejfart - druhe housle, Miroslav Sehnoutka - viola a Jaroslav Kulhan - violoncello. Letos totiz oslavuji Panochovci 40 let vyroci sveho zalozeni. Zajimave, ze je to shodne vyroci s Prazskym jarem 1968. Tehdy, jako studenti, zalozili kvarteto na Prazske konzervatori pod vedenim profesora Micky. Jiz v roce 1971 ziskali treti cenu v mezinarodni soutezi smyccovych kvartet v Kromerizi a o tri roky pozdeji tuhle soutez jiz vyhrali. Za rok na to vyhrali interpretacni soutez kvartet na Prazskem jaru. Nasledovala prvni cena ve francouzskem Bordeaux a mnoho dalsich. Timto si ziskalo mlade kvarteto vyborne jmeno ve svete a poslednich tricet let vlastne stale cestuje. Temer kazdorocne hraji v Japonsku, kazdy druhy rok v USA, obcas i v Kanade (letos po ctvrte), v Jizni Americe, Asii a pochopitelne po cele Evrope. Krome domaciho Supraphonu nahravaji Panochovci i pro japonskou firmu Nippon Columbia, Ariola Eurodisk a dalsi. Jedno z nejlepsich svetovych kvartet z Prahy zahaji turu v Montrealu pri oslave devadesateho vyroci zalozeni nasi republiky. Tento rok Montreal zazije oslavu, jaka byla v Torontu pred dvema lety. A to byl vynikajici koncert. Na programu budou kvarteta Antonina Dvoraka a Bedricha Smetany. V Torontu 2. listopadu, v ramci Nokturen v kostele sv. Vaclava, zazni skladby Zdenka Fibicha, Leose Janacka a Antonina Dvoraka.
Posluchaci, kteri nebudou moci prijit v nedeli 2.11., budou mit jeste moznost si poslechnout Panochovo kvarteto 5. listopadu v ramci koncertu Mozartovy spolecnosti v Unitarskem kostele na 175 St. Clair Avenue (pobliz Avenue Road).
Dalsi dva koncerty budou mit Panochovci v Calgary 7.11. a v Edmontonu 9.11. Prijdte si poslechnout jedno z nejlepsich kvartet na svete. Prestoze Ceska republika ma primat v poctu skutecne vybornych kvartet, Panochovo kvarteto je stale na spicce. My v Torontu mame to stesti, ze v letosni hudebni sezone uslysime dalsi dve skvela kvarteta z Prahy - a to Zemlinskeho kvarteto v unoru (v ramci Nokturen ve meste) a Prazakovo kvarteto v breznu. Neni treba delat rezervaci, pouze prijdte, ale vzpomenete-li si na posledni koncert pred dvema roky, nebyly zidle a sedelo se na bocnich lavicich kostela sv. Vaclava.
A predplatitele Nokturen maji prednost s rezervovanymi misty v prednich radach. Urcite se vyplati zaplatit si predplatne, nebot v dalsim koncertu 30. listopadu se predstavi znama legenda jazzu, slovensky trumpetista Laco Deczi v doprovodu kapely Jirky Grosmana. A to uz nemluvim o hudebni prednasce o Dvorakove Rusalce v lednu, koncertu houslisty Ivana Zenateho v breznu a Drew Jurecky Jazz Trio v dubnu. Posledni koncert letosnich Nokturen bude v kvetnu, kdy vynikajici fletnista Milan Brunner s pianistkou Martou Laurincovou prednesou zname skladby ceskych i cizich autoru.
Stale neni pozde zaridit si predplatne. Vsechny koncerty se konaji ve meste (kostel sv. Vaclava). Nekteri z Vas mozna postradaji Restauraci Praha na Masaryktownu, ale Restaurace Prague Food Emporium bude pritomna od 16 hodin se svymi dobrotami, tak jako tomu bylo pri posledni hudebni prednasce o Me vlasti.
Nezapomente - 2. listopadu, hned tyden po oslave zrodu republiky - Panochovo kvarteto v kostele sv. Vaclava v 17 hodin.
Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu