Navrat na hlavni stranu

Slovensko vede kvalifikaci na MS
Fotbaliste CR prohrali s Polskem 1:2 a porazili Slovinsko 1:0
Od naseho zpravodaje v Chorzowe a Teplicich Jaroslava Kirchnera
Cesky fotbal se trapi. Zadny z jeho tymu se neprobojoval do letosniho rocniku Ligy mistru a do Poharu UEFA, ktery je o patro nize, se dostala pouze Slavia Praha. A podobne je na tom i reprezentacni muzstvo, byt se jeste do nedavna v mezinarodnim fotbalu tesilo velkemu respektu. Po zklamani na letosnim mistrovstvi Evropy to opet potvrdily posledni dva zapasy kvalifikace mistrovstvi sveta 2010, k nimz celek Ceske republiky nastoupil v Chorzowe proti Polsku a pak se v Teplicich stretl se Slovinskem.
Lekce z techniky a rychlosti
Je pravda, ze novy trener ceskeho tymu Petr Rada nema lehkou pozici. V podstate cela stredova osa se mu rozpadla. Do Chorzowa nemohli ze zdravotnich duvodu prijet Rosicky, ktery mimochodem za londynsky Arsenal nehraje uz od ledna, ale ani Matejovsky a Polak. Takze kouc vyslal do boje zalozni ctverici Pospech, Kovac, Plasil, Sirl a to, ze Cesi nemaji zadneho rezisera nebo-li tvurce hry, bylo od zacatku patrne. Navic dal v utoku vedle Barose necekane prilezitost spartanskemu Slepickovi. Ten se vsak ze hriste brzy vytratil a totez lze rict i o nejlepsim kanonyrovi mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku Barosovi, trebaze se v tureckem Galatasaray Istanbul, kam nedavno prestoupil z anglickeho Porsmouthu, v minulych tydnech znovu rozstrilel. Sice prave Slepicka s Barosem meli dve uvodni sance, ale brankar Boruc je zneskodnil a potom uz na stadionu vyprodanem 48 tisici divaky freneticky povzbuzujicimi domaci borce vladli Polaci.
V jejich barvach zaril predevsim zaloznik Borussie Dortmund Blaszczykowki. Ve 23. minute si jako kocka s mysmi postupne pohral s Plasilem, Kovacem i Ujfalusim a prihral Brozkovi, ktery strelou z dalky otevrel skore. Po zmene stran v 53. minute sel zcela sam proti brankari Cechovi a efektne ho prekonal technickym dloubakem. Polsti fotbaliste jednoznacne prehrali ceske soupere rychlosti, technikou i jednoduchosti. Reprezentanti Ceske republiky se na jediny uder zmohli az tri minuty pred koncem, kdyz stridajici Fenin snizil na konecnych 2:1 pro Polsko. Bylo to vsak v dobe, kdy polsti fanousci i hraci uz predcasne slavili sve vitezstvi.
Jejich trener, kterym je popularni Nizozemec Leo Beenhakker, okamzite k polske sportovni verejnosti prohlasil: "Ted me oznacujete jako zachrance, ale v poslednich mesicich jste me kritizovali a chovali se jako ke kusu hadru. Ja vsak nejsem ani zachrance, ani kus hadru." Pod jeste vetsi kritikou medii vsak byl a stale je jeho cesky protejsek Petr Rada, ktery se snazil vysvetlovat: "Nezvladli jsme to. Chybelo nam vic odvahy a delali jsme chyby v prechodu do utoku. Ze dvou zapasu mame jediny bod a ted uz konecne musime zacit vyhravat."
Spasitelem nahradni brankar
V te chvili sice Rada vedel, ze se druhou zlutou kartou ze zalozni rady na utkani se Slovinskem vyfauloval rovnez Kovac, ale jeste netusil ranu mnohem vetsi. Nejtezsiho kalibru! Az po utkani v Chorzowe se totiz ukazalo, ze se zranil take Per Cech. Jak znamo, stale uznavany jako jeden z nejlepsich svetovych golmanu. Rada se nakonec rozhodl pro ctyriatricetileteho Zitka z bruselskeho Anderlechtu. Na prvni pohled zkuseneho brankare, ktery vsak v reprezentacnich barvach dosud odchytal jedine stretnuti. A to v listopadu na Kypru, kde Cesi vyhrali 2:0, ale o jejich postupu na mistrovstvi Evropy bylo uz davno rozhodnuto. Ovsem havirovsky odchovanec znamenite zvladl i teplicky krest ohnem. Kdyz se na neho v prvnim polocase ritili osamoceni Slovinci, nejdrive Dedic a pozdeji i Sisic, jejich najezdy bravurne zlikvidoval.
Jemu muze ceska fotbalova reprezentace, ktera za velmi slaby vykon v prvni puli pri odchodu do kabin sklidila od patnactitisicoveho hlediste teplickeho stadionu Na Stinadlech hlasity piskot, vdecit za to, jak to nakonec dopadlo. Mimochodem Daniel Zitka po utkani konstatoval: "Zadnym spasitelem nejsem. Jen jsem zaskocil za Petra Cecha. A az se uzdravi a vrati se do branky, bude spasitelem on!" O hubene, ale nesmirne cenne vyhre Ceske republiky nad Slovinskem 1:0 rozhodl v 62. minute Sionko hlavou po centru Jankulovskeho. Bojovny zaloznik FC Kodan v Chorzowe sanci prekvapive nedostal, avsak v Teplicich uz ponekolikate dokazal, ze v kriticke situaci dovede ceske muzstvo podrzet. Trener Petr Rada se netajil: "Pokud bychom dnes byvali nezvitezili, nadeje dotahnout se na celo tabulky by uz byla mala. Mam nesmirnou radost."
Koucova slova jeste umocnil vysledek z Bratislavy, kde Slovaci dvema brankami stredopolare bundesligove Bochumi Sestaka v zaveru otocili nepriznive se vyvijejici stretnuti s Polaky a porazili je 2:1. Prave Slovensko nyni vede a minimalne do konce letosniho roku povede tabulku treti kvalifikacni skupiny o postup na mistrovstvi sveta 2010 do Jihoafricke republiky. A pokud Ceska republika podle papirovych predpokladu 19. listopadu vyhraje na pude fotbaloveho trpaslika v San Marinu, se ziskem sedmi bodu se dotahne na zatim druhe Polsko a treti Slovinsko. San Marino vsak dokazalo minulou sobotu vzdorovat Slovensku a prohralo nakonec pouze 1:3. Tolik ocekavane zapasy Ceske republiky se Slovenskem se budou hrat pristi rok, 1. dubna v Praze a 5. zari v Bratislave...
***
Boleslav vali dal a slape Slavii na paty
PRAHA ­ pravo/zir-Paradni jizda fotbalistu Mlade Boleslavi Gambrinus ligou pokracuje. Tymu z mesta automobilu neubrala nic z elanu ani reprezentacni pauza, v Teplicich si vcera pripsal ctvrtou vyhru v rade a pevne se usadil na druhe pricce za vedouci Slavii.
Ta doslova prevalcovala Kladno, Vladimir Smicer za nedavno uzavrenou profesionalni smlouvu podekoval vedeni dalsi brankou. Stredocesi se po dalsi ztrate propadli na uplne dno tabulky.
Treti pricku uhajila Sparta, ktera pod vedenim noveho trenera Chovance a ve znacne omlazene sestave vydolovala bod v Plzni. Tu vedl rovnez poprve trener Vrba.
Brankove posviceni si uzili v sobotu divaci na ostravskych Bazalech. Novacek z Prahy nastoupil se zvednutym hledim, dal ctyri goly, presto odjel s prazdnou. Banik za tribodovy zisk vdeci mj. probuzeni kanonyra Strihavky.
Vysledky 10. kola: Teplice-Mlada Boleslav 2:3, Slovan Liberec-Jablonec 2:0, Pribram-Tescoma Zlin 3:0, Viktoria Plzen-Sparta Praha 1:1, Banik Ostrava-Bohemians Praha 5:4, Viktoria Zizkov-Brno 1:1, Ceske Budejovice-Sigma Olomouc 1:1, Slavia Praha-Kladno 5:0.
Slovenska Corgon liga
Dohravka 3. kola:
Artmedia-Trnava 1:1.
12. kolo: Dunajska Streda-Nitra 1:1, Ruzomberok-Kosice 0:0, Zl. Moravce-Zilina 0:2, Dubnica-Trnava 0:1, Banska Bystrica-Slovan 2:3, Presov-Artmedia 1:0

Navrat na hlavni stranu