Navrat na hlavni stranu

Jak to prokazete, ze je v novem lepe?
Mervyn mi vypravel o smrti souseda, kteremu selhalo srdce pri dokoncovani konstrukce jidelny v jeho temer kompletne zrekonstruovanem dome. Sedeli jsme na terase kavarny Books&Beans, slunce svitilo a poslouchal jsem: "Soused samotny zavesoval paradni lustr ke stropu a smetla ho mrtvice ze zebriku. Kdyz mu manzelka prinesla veceri, nasla ho na zemi studeneho."
"Hrozne," rekl jsem opatrne, neveda, jak blizky byl soused Mervynovi. "Bylo hodne lidi na pohrbu?"
"Nevim," rekl Mervyn. "Ja na pohrby nechodim, kdyz vylozene nemusim."
"To mela ta vdova z tveho sousedstvi lacinejsi pohreb nez moje sousedka, jejiho padesatnika skolila mrtvice pri potapeni na Bahamach," rekl jsem s ucasti. "Pry neboztika transportovali v zacinovane rakvi z Baham do Sudbury..."
"To mas pravdu," rekl Mervyn docela lezerne. "Slysel jsi o tom profesorovi z univerzity, ktery se cely zivot touzil vysplhat na Mount Everest a na sve sedesate narozeniny se vydal do Himalaji a tez ho tam klepla?" "Slysel," rekl jsem, "ty jsi mi to vypravel. Co to starnouci padesatniky a sedesatniky posedne?"
"Sam jsi to rekl, starnuti, asi, ktere si nechteji pripustit jako fakt fakticky," rekl Mervyn, "anebo chteji dohnat, co v mladi nemohli a ted na to maji cas a penize."
Prisel k nasemu stolu Jim Gee s poharkem kavy v ruce a vestoje rekl: "Hello, flakaci, kde na to zvaneni pod jerabinami berete cas?"
Mervyn nema Jima rad a tak mu odpovedel co si Jim zaslouzil: "To vis, hochu, chodime pesky, nejezdime na Barbados a nepotrebujeme novy nabytek, takze mame dost casu i penez na sezeni a povidani."
Jim bez pozdravu odklusal k autu a odjel vydelavat dolary na splatky dluhu za nove auto, vylet na Barbados a novy nabytek, coz nam pred mesicem vypravel.
Mervyn se dival za odjizdejicim Jimem a povzdechl: "Tomu neni pomoci!"
Mervyna neslechti laskavost a nekdy vytvari situace, za ktere se stydim a nejradeji bych jeho chovani omlouval anebo mu promluvil do duse: "Kdyby se kazdy choval jako ty, rekl jsem zostra, "tak se ta ekonomie polozi. Copak nevidis, ze taci jako Jim udrzuji vyrobu v behu, protoze konzumuji co se vyrobi?"
"Co mi to povidas, dedku, ze se nechovam, kdyz ty delas totez a neutracis..."
"Pochopitelne, rekl jsem smirne, "protoze jsem prijal tvoje pravidlo, ze 'stastny je jenom ten, ktery nepotrebuje co nema' a nalezl jsem v tom zalibeni. Ale kdyby se takto chovali mnozi, tak se ten kanadsky zazrak promeni v krizi krizovatou."
Mervyn se usmal, byl rad, ze ho cituji, a rekl: "Mne konzumerismus stve, protoze neznam nikoho, komu by nakupy prinesly jakekoli viditelne blaho. Takze jestli ted banky budou odmitat lidem hypoteky a uvery, je mi to jedno, a snad uz mi konecne prestanou posilat nabidky na pujcky horentnich sum."
Zivnul jsem, coz delam schvalne, abych Mervynovi ukazal, ze se opakuje dokola; a Mervyn to vi, a pritvrdi sva slova v zehrani na okaty konzumerismus: "Ja vim, ze muj neboztik soused tou svou rekonstrukci domu dal praci lidem, kteri vyrabeji material, ktery on k rekonstrukci potreboval a ze platil remeslniky, bez kterych by praci neudelal. Zaroven ztratil prehled, kolik toho sam vydrzi."
"No a?" prerusil jsem ho, "kdo z nas vi, co vydrzi a co ho porazi? To je jakobys chtel vedet co bude zitra a jaka nemoc nas ceka; to proste nevime, a kvuli tomu prece nezabalime kram, ze uz na to ci ono nestacime a zmenime se v penzisty."
"Ne tak uplne," rekl Mervyn, "kdyz soused zacal bourat zdi sveho baraku, tak jsem se ho optal, proc to dela, a on mi rekl, ze se mu barak, jak je nelibi (I don't like it anymore). Chapej, kdyby mi rekl nejaky kloudny duvod prestavby, tak by mne to jeho zbytecne umrti tak neotravilo."
Rekl jsem snazive, ze se nekteri lide v padesati rozvadeji, protoze uz se nemaji radi.
"Tak to jsou magori," rekl Mervyn, ktery si libuje ve vypocitavem racionalismu.
Chtel jsem zachranit situaci k drsnemu odsudku a vzpomnel jsem na sveho kamarada z mladi v Ostrave, ktery se ozenil, za tri roky pak rozvedl a za dalsi tri roky si svou byvalou manzelku vzal za novomanzelku a za dalsi dva roky spachal Jirka sebevrazdu plynem.
Mervyn se zakabonil a optal se, co to ma s tematem spolecneho?
"Nu, ze se da umrit na cokoliv, treba i na manzelstvi, ale tim manzelstvi nezavrhuji ani rekonstrukce baraku, potapeni a lezeni na Mount Everest."
Mervyn mavnul rukou a rekl, ze uz musi jit zpatky do prace, a odesel.
Cestou domu jsem si koupil kornout opekanych kastanu a velebil jsem slunny podzim, ze nemame dluhy, ze jsem stastne zenaty, ze jsem zdravy...
Zdravim a preji vsecko dobre a vesele!
Ross Firla, Sudbury

Navrat na hlavni stranu