Navrat na hlavni stranu

Tohle asi nepoprete - nechvalime leto v lete
"Leto je mytus, dovolena je pouha reklama a prazdniny jsou humbuk." Tyto perly vyslovil rozhorcene kamarad Zdenek na terase kavarny Books&Beans, zatimco srpnove slunce filtrovaly listy a trsy oranzovych jerabin na stromu opodal.
"Vsiml sis kolik je slyset planu pred letem a skoro zadna chvala, kdyz leto konci?"
Kyvnul jsem hlavou, upil kafe z hrnku, vedouce, ze Zdenek ma tema a tedy solo: "Kdyz jsem skautoval, odjizdeli jsme do nejakeho udoli u potoka na cely mesic. Prvni tyden jsme budovali na zelene louce podsady, kuchyn, kopali latrinu a jamu na odpadky, a co vsechno; tyden jsme skotacili, treti tyden jsme putovali po hornatem okoli a posledni tyden cervence jsme bourali tabor, aby po nas nezustal ani jeden hrebicek ci triska v poslapane trave..."
"My Ostravaci jsme to delali stejne," vetknul jsem se do proudu reci, a v srpnu jsem vzdy pracoval u nejake ostravske firmy, jako zavoznik, vykladac vagonu..."
"Taky tak," rekl Zdenek, a po te perne robote jsem se uz tesil do skoly."
Mockrat jsme mudrovali, ze pateri pratelstvi je podobnost stycnych bodu v zivotni historii a zkusenosti, aby se dala rozmluva z neceho zacit; cekal jsem co dal.
"Dnes je mi leto protivne hlukem, chvatem a nesplnitelnymi umysly," rekl Zdenek.
"Uz je to tady, ten rostouci hluk, jako nahrazka ticheho rozvazovani. A co?"
"Pozoroval jsem nase mlade jak se balili na tydenni cestu do Quebecu, naplnili dva kufry a marne jsem jim rikal, ze cestovat se ma nalehko, ze clovek potrebuje tak hromsky malo, aby prozil dovolenou, ale nevyslyseli mne..."
"A jak se jim historicky Quebec libil?" optal jsem se.
"To nevim, na me dotazy odpovidaji, ze se ted chystaji do Australie..."
"Australie?" rekl jsem s podivem, "ja ji znam jenom z knizek, ale je to pro me hromsky nezajimava zeme," dodal jsem. "To snad ani neni dovolena, ale dalsi pracovni uvazek tam jet."
"To souhlasim, ale oni ne," rekl Zdenek s povzdechem. "Maji doma mapu sveta povesenou na zdi a do ni zapichuji spendliky, kde uz byli a chteji byt..."
"Podle mne," rekl jsem opatrne. "Je hledani novych mist nasledkem nelibych zazitku z te predchozi dovolene; kdyz se cloveku nekde moc, ale moc libi, chce tam jet znova. Nasi sousedi z Ostravy jezdivali na letni byt, tak tomu rikali, do stejne vesnice, tam meli pronajate podkrovi, a tam zili cele prazdniny; pan Skotnica rikal, ze dovolena je zmena zivotniho stylu, aby se clovek osvezil telesne i dusevne."
"A mel pravdu, ten tvuj soused Skotnica, protoze mne se zda, ze dnes se lidi cestovanim jeste vic ponici nez byli poniceni pred cestou na dovolenou."
"Mam v Sudbury zname, kteri travi svou dovolenou v hotelu na periferii Sudbury, a ohromne si to pochvaluji - chodi denne na dlouhe vychazky, plavou v jezere, a kdyz maji pradlo spinave, zajedou si domu vyprat. Pripada mi to chytre..."
"Hahaha," zasmal se Zdenek. "Tak ti mohu prozradit, ze my jsme s Milenou na tyden vypnuli elektrinu v nasem baraku a meli jsme tydenni dovolenou bez elektrickeho proudu, bez teple vody, telefonu a televize. Vyjedli jsme maso z mrazaku, vsecko jsme varili na otevrenem ohni, uz jsem zapomnel, kolik to vyzaduje casu, kdyz kuchtis bez elektrickeho sporaku. Po setmeni jsme sli spat, za usvitu jsme vstavali... Po tydnu jsme se tesili domu, ackoliv jsme neodjeli z domu. Pristi rok to natahneme na dva tydny! Je to moje kampan jak nekoupit chatu."
Chechtali jsme se tomuto napadu, ale urcite to prednesu Eve, slibil jsem. Kterazto zavrhne tenhle napad jako typicky muzskou vystrednost neb to vareni bez sporaku by padlo na ni.
Cestou domu jsem sel kolem skoly. Na hristi ramusily deti a chvili jsem je pozoroval, ze vypadaji docela spokojene, ze jsou zpatky ve skole mezi svymi kamarady.
Preji hezky den a vsecko dobre ve skole zivota.
Ross Firla-Sudbury

Navrat na hlavni stranu