Navrat na hlavni stranu

Z kostela sv. Pavla
Rev. Ladislav Kozak - 60


Kdyz dva roky po sametove revoluci 14. listopadu 1991 prijel do Toronta novy farar Ladislav Kozak, malokdo tehdy tusil, ze o sedmnact let pozdeji to bude jeden z nejdele slouzicich duchovnich z Ceskoslovenska na jednom pusobisti. Ladislav Kozak pusobi nejen v slovenskem evangelickem kostele svateho Pavla, ale i v evangelickych sborech augsburskeho vyznani v okoli. Aby toho nebylo malo, kaze pravidelne i polsky a sve jazykove schopnosti vyuziva i pri tvorbe kazani, kdy nejednou zabrousi do reckeho nebo hebrejskeho originalu.
O jeho hudebnich kvalitach jsme se mohli presvedcit pri pasmu koled v Ceskoslovenskem baptistickem kostele, kdy hral na fujaru. Co je vsak asi nejdulezitejsi, s manzelkou Katkou oteviraji svuj domov prichozim, takze se tam kazdy host citi jako doma.
Tak tedy 16. srpna 2008 ho uvitame do klubu sedesatniku. Studenti na prazskem Husove bohosloveckem seminari se kdysi zdravili zkracenym pozdravem: "Hojnost!" Myslelo se tim: "Hojnost Boziho pozehnani!"
Tak tedy, Laco, do dalsich let: "Hojnost!"
Ales Brezina
***
Margita Sadlonova - 85


Narodila sa 7. augusta 1923, v Krokave na Slovensku v Ceskoslovensku. Tam take skoncila evanjelicku dievcensku skolu, ktora jej dala vzdelanie na stredoskolskej urovni. V Toronte si ho rozsirila, takze dosiahla stupen modnej navrharky damskych siat, zo zameranim na svadobny kostym. Zila do svojho odchodu zapojena do cirkevneho diania vo svojom rodisku - Krokave.
Do Kanady odcestovala v roku 1948. Predisiel ju jej otecko, ktory sa do Toronta prestahoval pred nou. Od svojho prichodu do Kanady sa zapojila do cirkevneho zivota; pracovala v niekolkych vyboroch a v kruzku zien Maria a Marta a podnes pracuje ako cirkevna uradnicka? v sucasnosti je clenka Financneho vyboru. Pracovala na viacerych miestach a firmach v Toronte. V Toronte byva az posial. V roku 1950 sa vydala za Rudolfa Sadlona.
Dni a roky svojho zivota naplna v tyzdni poctivou pracou a nedelu ma urcenu pre cirkevny zbor sv. Pavla.
Clenka Slovensko-kanadskeho podporneho spolku, klubu M. R. Stefanika, MMI a inych spolocenskych krajanskych organizacii.
Vyznanie zo zalmu 23 ­ Hospodin je moj pastier, nebudem mat nedostatku ... im bolo spolu s manzelom Rudolfom Sadlonom spolocne a takym je jej aj teraz po jeho odchode do vecnosti.
sp
***

Navrat na hlavni stranu