Navrat na hlavni stranu

Ac uz nejsme kluci, skauti jsme furt v srdci
V mesici cervenci, ktery jsem rok co rok po sest let az do maturity travival na slavnych taborech oddilu BVU Ostrava (prvni v Gaderske doline ve Fatre, dalsi ctyri v udoli Brezne u Hostejna, a posledni v Pochni u Vrbna pod Pradedem) se dodnes venuji skautske nostalgii - mam na zahrade stan a skautuji klukovsky.
Na pocatku cervence slavim nedozite narozeniny Jaroslava Foglara, a na konci cervence vzpominam umrti sveho vudce Karla Liby, zvaneho ostravsky Foglar.
http://www.ekamarad.cz/ezin/clanek/71/
Oba oslavenci mne poznamenali v mire ne mensi nez moji drazi rodice.
Foglara jsem cetl jako skolak, Rychle sipy mne okouzlily, kdyz jsem se ucil cist. Foglarovy knizky jsem nikdy neprestal cist, jako clovek nezapomina basnicky, ktere se naucil v zakladni skole. Foglar mi ukazal, ze je kdesi neco lepsiho nez toulky v ulicich a darebaceni v zakoutich Slezske Ostravy.
Do slavneho oddilu BVU mne zavedl spoluzak Fikus a nevim, jak mu ted podekovat, a otevrel mi nove obzory jako Ludkovi a Vilikovi se podarilo s Rikitanem v nejslavnejsi Foglarove knizce Hosi od Bobri reky.
Ostravsky oddil BVU, takzvany pionyrsky a turisticky, vedl Karel Liba v nejlepsich skautskych tradicich vychovavani pubertaku k samostatnosti, odpovednosti a metodam chovani v prirode tak, aby to priroda ani nepocitila, ze sest druzin osmdesati chlapcu, kdesi v Beskydach ci Jesenikach nebo Odrach prenocovalo a nezustala po nich ani sirka, hrebik, nerku-li papirek, kdyz rano taboriste opustili.
Karle, jestli mi ted ctes pres rameno tuto odu na skauting, nikdy jsem nepohodil plechovku ci odpadek za svych padesat let ode dne, co jsem te poznal; a to se zajiste v techto zasvinenych casech nespocetnych odpadku pricita k dobru.
Parkrat ve svem zivote jsme unikli v Ontariu omrzlinam, protoze jsem umel rozdelat ohen, postavit pristresek proti blizardu, vedel jsem jak prenocovat v zaveji. Dvakrat jsem zabranil stazeni kanoe do pereji, protoze umim nahodit lodni smycku na pahyl trcici z brehu prudke ricky. Jednou jsem v draci smycce spoustel hocha dolu ze skaly, na ktere se svijel v panice popichany vosami...
Dodnes rezu hromadu drivi rucni obloukovou pilou a privadim tim k zlosti sve sousedy, kteri si bez retezove pily neuriznou ani prkynko na policku. U skautu jsem se naucil pilou rezat, ale i pilu osetrit - ac je to znalost dnes archaicka.
Umim postavit stan, coz umi kdekdo, ale umim ho slozit tak, ze se da znovu pouzit.
Zaviraci nuz mam vzdycky v kapse, i kdyz se uz nosit nema, zvlaste na letiste. Do katedraly Svateho Petra mne nevpustil bezpecak, protoze jsem nebyl schopen svuj nozik vhodit do kose na nepripustne predmety, jak se ted vyzaduje.
Chlap bez noze? "Ja se vam na tu katedralu vyto," rekl jsem si, a nelituji.
Jednoho vsak litovat musim, a to ze chlapecke znalosti prejate od skautskeho vudce Karla Liby a tolik uzitecne v zivote pozdejsim se uz nenosi: na vyhloubeni dvacetimetrove ryhy pro odpadovou rouru si soused vypujcil bagr. Muj soused odklizi snih frezou. Lopata v rukou se stava raritou.
Slibuji Ti, Karle Libo, ze nuz, pilu, sekeru a lopatu budu pouzivat k pracim kolem baraku, tak jako jsme temito nastroji postavili tabor. V sedesatych letech na brehu ricky Brezne, Gaderskeho potoka a Pochenskeho nahonu jsme ve vlastnim dile svych rukou prozivali nejkrasnejsi cervence.
Kdyz jsme prvne vypravili synky na letni tabor na ostrove v Huronskem jezere, a precetli jsme pokyny rodicum, ze sekery a noze jsou nepripustne v rukou ucastniku tohoto cervencoveho tabora, zatrnulo mi uzkosti. Pochopitelne ziti s uzkosti je jako ziti s nemoci - ubyva tim radosti, tedy tu uzkost nenosim na trh - jen si obcas povzdechnu, kdyz srabi a slabi maji solo v televizi. Ale to ted nebudu resit; chci velebit sve ucitele skautingu: Jaroslava Foglara i Karla Libu. A kdo si ty dva velikany pamatuje, at tedy v cervenci zavzpomina taky.
Kdyby mi dnes nekdo rekl, ze nuz, pila, sekyra ci lopata jsou nastroje minulosti a tedy uz prakticky neuzitecne, usmeji se v duchu a pomyslim si, ze kdyby, a to je pouhe kdyby, cena energie jeste porostla, anebo nedej Buh na casek elektrina vypadla z obehu, bude se ozyvat kvileni a narikani vsech tech, kteri uz vlastni silou nic neumi.
Takze mam silny duvod na Karla Libu vzpominat, ale taky dekovat za to, co mne jako synka naucil tak dobre, ze jsem si to zamiloval na cely zivot.
Zdravim te a preji ti vsecko dobre!
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu