Navrat na hlavni stranu

Jedno zapomenute vyroci
Cas leti a 26. srpna 2008 tomu bude 730 let, co na Moravskem poli zahynul cesky kral Premysl Otakar II. Z jedne z nejbohatsich a nejvetsich zemi se stalo male vydrancovane kralovstvi spravovane Ottou Braniborskym. Nastala doba neuveritelne bidy, hladu a dokonce i hladomoru. Maly kral Vaclav byl uveznen na Bezdezu, kralovna Kunhuta uprchla na zamek pobliz Opavy. Trvalo dalsich sedmdesat let nez se zeme z tohoto soku vzpamatovala.
Bitva samotna v roce 1278 netrvala dlouho. Snad jen dopoledne, ale nasledky a ztrata uzemi byly trvale. Podobne i dalsi tragicka udalost, kterou byla bitva na Bile hore netrvala dlouho. Snad jen dve hodiny, ale ceske kralovstvi uz nikdy nenabylo svoji samostatnost. Teprve v roce 1918 vznikla prvni Ceskoslovenska republika. Toto vyroci si oslavime na podzim. Ta skoncila Mnichovskym diktatem v zari roku 1938.
Dalsi smutne osmickove vyroci je Unor 1948, ktere jsme si jiz pripomneli. Pristi mesic jsou tedy dve vyroci: Bitvy na Moravskem poli a invaze vojsk Varsavske smlouvy do Ceskoslovenska v roce 1968. K tomuto druhemu vyroci se vratime v nekterem ze srpnovych cisel Satellitu.

abe

Navrat na hlavni stranu