Navrat na hlavni stranu

Pohadka o novem wimbledonskem krali, cinske panence i ceske lovestory
Nadal hrdinou finale snu
Od naseho zpravodaje z Wimbledonu Jaroslava Kirchnera
Svet ma noveho krale. Tedy tenisovy svet. A je logicke, ze si korunu nasadil na nejvyznamnejsim turnaji, ktery tato planeta ma. V jihozapadnim predmesti Londyna, ktere se nazyva Wimbledon, a kde se o nejvyssi mety na dvorcich, jez pokryva nizoucka trava, bojuje uz od roku 1877! A stejne jako v pohadce tomu nemohlo byt jinak nez, ze novy kral prisel ze zeme, kde panuje opravdove kralovstvi. Ostatne jeho triumfu clenove spanelske kralovske rodiny nadsene prihlizeli. Pochazi z proslunene Mallorky, je mu teprve dvaadvacet a jmenuje se Rafael Nadal.
Pred nim wimbledonske zezlo trimal o pet let starsi Svycar Roger Federer. Dokonce tak pevne, ze od roku 2003 na zdejsi trave petkrat za sebou nenasel premozitele. Nutno zduraznit, ze jak Federer, tak i Nadal, jsou suvereny soucasneho svetoveho tenisu. Zatimco Federer v cele svetoveho zebricku figuruje nepretrzite uz od 2. unora 2004, trebaze se poradi podle aktualnich vysledku meni kazdy tyden, Nadal je dvojkou od 25. cervence 2005. A wimbledonske finale proti sobe letos odehrali uz potreti. Takovou nadvladu dvou hracu nad ostatnimi tenisova historie nepamatuje.
A jejich letosni finale melo naboj nejvyssi. Po dvou setech se zdalo, ze Federer tentokrat nema sanci. Nadal v nich byl mnohem vybusnejsi, rychlejsi a svou delovou levackou soupere tlacil do bekhendu a rozbehaval ho, jak se dalo. Po prestavce zpusobene destem se ale karta otocila. Federer podstatne zlepsil servis a jeho udery opet dostaly nadech geniality. V tie-breaku ctvrteho setu odvratil dva mecboly a treti neuveritelnym bekhendovym returnem za stavu 7:8 v rozhodujicim patem setu. Ale nakonec prece jen po ctyrech hodinach a 48 minutach kapituloval. V te chvili bylo uz temer pul desate vecer... Vysledek 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 ve prospech Nadala zustane v tenisovych analech navzdy zapsan tucnym pismem. A k nemu privlastek nejdelsiho i nejkvalitnejsiho wimbledonskeho finale!!!
"V poslednim gamu jsem uz nic nevidel. Kdybych byval nepromenil ctvrty mecbol a Roger vyrovnal na 8:8, muselo by se pokracovat az dalsi den. Coz by bylo brutalni. V kazdem pripade to byl muj nejlepsi a nejemocionalnejsi zapas," sveril se stestim zarici Nadal. Uprimna slova vsak srsela rovnez z ust porazeneho: "Ztratit titul na nejvyznamnejsim svetovem turnaji v momente, kdy uz byla skoro tma, je krute. Povazuji to za nejtvrdsi tenisovou prohru v zivote. Horsi uz prijit nemuze..."
Federer sice stale zustava vedoucim hracem svetoveho zebricku ATP, avsak rekord legendarniho Sveda Bjorna Borga, ktery v letech 1976 az 1980 vyhral Wimbledon rovnez petkrat za sebou, neprekonal. Inu, i Borg pri svem sestem pokusu v roce 1981 se ve finale po ctyrsetovem boji musel sklonit pred Americanem Johnem McEnroem. Presto rekordy a mezniky pri letosnim Wimbledonu padaly. Treba ten, ze poprve v otevrene ere profesionalniho tenisu, ktera se zacala psat rokem 1968, se v turnajich Grand Slamu, coz jsou krome Wimbledonu jeste Melbourne, Pariz a Flushing Meadow, do ctvrtfinale probojovalo vsech osm evropskych tenistu! Velkym prekvapenim byli predevsim semifinaliste Rus Marat Safin a Nemec Rainer Schüttler.
Nekdejsi svetova jednicka Safin totiz primo nenavidi travnaty povrch. Nutno vsak pripomenout, ze wimbledonska trava je na rozdil od minulosti kazdym rokem pomalejsi a stejne tak tomu bylo i tentokrat. Prave Safin se postaral o nejvetsi senzaci, kdyz uz ve druhem kole vyradil jednadvacetileteho Srba Novaka Djokovice. Letosni sampion z Melbourne, jehoz trenuje Slovak Marian Vajda a ktery mel podle sazkaru i ve Wimbledonu utocit na stupen nejvyssi, smutne poznamenal: "Tenisova sezona je na rozdil od jinych sportu moc dlouha. Jsem nesmirne vycerpany. Nikoliv fyzicky, nybrz psychicky." Schüttler na sebe upozornil vyrovnanym rekordem nejdelsiho wimbledonskeho utkani, kdyz v petisetovem ctvrtfinale doslova udolal Francouze Arnauda Clementa po peti hodinach a dvanacti minutach!
Jestlize muzska dvouhra prinesla mnoho prekvapeni, pak v zenske konkurenci nezustal kamen na kameni. Vubec poprve v uz zminovane otevrene ere doslo k tomu, ze ani jedna ze ctyr nejvyse nasazenych hracek pri grandslamovych turnajich neprosla do ctvrtfinale! Senzaci to bylo zvlaste u prvnich dvou nasazenych srbskych krajanek Djokovice Anny Ivanovicove a Jeleny Jankovicove. Ale totez postihlo i Rusky Marii Sarapovovou se Svetlanou Kuznecovovou. Naopak cestu do ctvrtfinale si premierove proklestily dve asijske tenistky - Cinanka Tie-Zeng a Tamarine Tagasugarnova z Thajska.
Specialne Tie Zeng nebo-li cinska panenka, jak ji novinari prekrtili a ktera to po dlouhe odmlce zavinene vaznym zranenim kotniku dotahla az do semifinale, je velkym ozivenim soucasneho tenisu. Prinasi do neho totiz hluboky lidsky nadech. Prestoze za svuj postup mezi ctyri nejlepsi hracky vydelala 187500 liber, v kapse ji nezustalo v podstate nic! Krome povinneho sedesatiprocentniho odvodu cinske tenisove asociaci zbytek svych penez venovala na tezce postizene uzemi Sichuanu. Kde nedavno pri nicivem zemetreseni zahynulo sedesat tisic lidi, dalsich sto milionu obyvatel je bez domova a odkud take Tie Zeng pochazi. Rovnez zduraznila: "Az se vratim domu, budu se jeste vic venovat charite."
Vitezne tazeni Cinanky zastavila teprve v semifinale sedmadvacetileta Serena Williamsova, ktera se svou o rok starsi sestrou Venus v poslednim desetileti primo ovladla Wimbledon. Je to neuveritelne, ale od roku 2000 cerne americke sestry nejcennejsi trofej v zenske dvouhre prenechaly pouze v roce 2004 Rusce Marii Sarapovove a 2006 Francouzce Amelii Mauresmove. Do letoska Serena zvitezila dvakrat a Venus ctyrikrat. A trebaze tentokrat je aktualni zebricek radil jen na sestou resp. sedmou pricku, opet proti sobe staly ve wimbledonskem finale a to uz poctvrte. Jeste predtim vsak jejich extravagantni otec Richard Williams sbalil kufry a nechal se slyset: "Z Londyna odletam. Kdyz moje dcery bojuji proti sobe, tak mne to rve srdce."
Serena zacala o tridu lepe. Ovsem brzy se pomer sil zmenil a naopak Venus se radovala z vitezstvi 7:5, 6:4. Experti si logicky kladli otazku: Bylo to domluvene, aby se Venus vetsim poctem titulu zaskvela ve wimbledonskych statistikach? Tuto situaci vystizne okomentoval britsky list Sunday Mirror "Rozhodla rodina, aby Venus ziskala paty wimbledonsky primat? Zapas mel agresivitu, bojovnost i drama dobre nablyskane opery v hlavnim vysilacim case..." At uz to bylo jakkoliv, tak pred vykony Williamsovych, ktere zacatkem prvni poloviny devadesatych let z cernosskeho gheta primo vtrhly do zenske svetove spicky a jeste koncem prvni dekady 21. stoleti v ni zari, nutno smeknout.
Cesky tenis, ktery se v minulosti pysnil mnoha slavnymi jmeny, momentalne na takove pocty bohuzel pomyslet nemuze. Jeho nejprednejsi interpreti spise resi jakesi lovestory. Oba zebrickove nejlepsi hraci Radek Stepanek s Nicolou Vaidisovou se v poslednich mesicich netaji svym milostnym vztahem. Zvlaste u devatenactilete Vaidisove se jedna o proces velmi citlivy. Rozesla se s matkou i otcimem, kteri ji vychovali take tenisove a najala si britskeho trenera Davida Felgata. Vysledkove sla hodne dolu, ale v prubehu sveho wimbledonskeho ucinkovani neustale opakovala, jak ji vsechny zmeny prospely. Avsak i tak zopakovala svuj lonsky postup do ctvrtfinale, coz se za danych okolnosti rozhodne necekalo. Tam ve trech setech nestacila na cinskou panenka Tie-Zeng a mohla konstatovat: "Jsem spokojena. Kdyby mne tohle pred turnajem nekdo rekl, neverila bych mu."
Ponekud jiny nazor ovsem ma posledni ceska vitezka Wimbledonu ve dvouhre z roku 1998 Jana Novotna: "Nicole si musi ujasnit, jestli chce hrat naplno tenis a dat mu prednost pred privatnim zivotem. Protoze momentalne tak tomu neni!" A Radek Stepanek? Ve druhem kole vstal z mrtvych proti dosud malo znamemu Srbovi Viktoru Trockemu, ale ve tretim po jeste vetsi petisetove bitve trvajici ctyri hodiny a 14 minut podlehl Rusovi Michaelu Juznemu. Pri odchodu z dvorce emotivne zdemoloval svou raketu a pozdeji chlapsky priznal: "V satne jsem vzteky rozmlatil i pet zbyvajicich raket!" Na treti kolo dosahli take Tomas Berdych, ktery se stale dava dohromady po tezkem zraneni kotniku pri dubnovem ctvrtfinale Davisova poharu v Moskve proti Rusku a Barbora Zahlavova-Strycova. To vsak je na ceske pomery malo...
A na zaver jeste zminka o slovenskem tenisu, ktery take pamatuje lepsi casy. Ve dvouhrach nikdo ze slovenskych zastupcu nepresel pres druhe kolo. Zkuseny lidr Dominik Hrbaty mel vsak smulu, protoze hned v uvodnim utkani narazil na obhajce lonskeho titulu Federera. A Daniela Hantuchova, ktere kdysi ve svetovem zebricku patrilo pate misto, si o kolo pozdeji vylamala zuby na Rusce Alici Klejbanovove. Hantuchova vsak ve Wimbledonu nastoupila po unavove zlomenine paty a vice nez trimesicni herni prestavce. Takze zableskem slovenskych nadeji se stala pouze ve dvouhre juniorek semifinalova ucast Romany Tabakove, kterou vyradila pozdejsi vitezka teto souteze, ctrnactileta Britka Laura Robsonova. Mimochodem ta je ted na Ostrovech opevovana a hyckana. Vite, kdy naposledy vyuzili britsti teniste domacich kurtu k wimbledonskym triumfum ve dvouhrach? Mezi zenami Virginia Wadeova v roce 1977 a mezi muzi Fred Perry dokonce az v roce 1936...

Navrat na hlavni stranu