Navrat na hlavni stranu

Smetanova Ma Vlast v Torontu
Osmickove roky jsou mezniky v historii Ceskoslovenska. Letos oslavime 40 let od Prazskeho jara a pripomeneme si invazi sovetskych okupacnich vojsk (vcetne statu Varsavske smlouvy) a pritom take 90 let od zrozeni Ceskoslovenska.
Tyhle historicke skutecnosti byly podnetem k tomu, aby velky priznivec ceske hudby dirigent Kerry Stratton naplanoval na zahajovaci koncert nove sezony Mou Vlast od Bedricha Smetany.
Koncert se bude konat 18. zari 2008 ve 20 hodin v Torontskem centru pro umeni na severu Yonge Street (drive Ford Center). Je to premiera teto skladby pro Torontskou filharmonii (nezamenovat s Torontskym symfonickym orchestrem, ktery sidli v Roy Thomson Hall) a koncert se bude konat pod patronaci generalniho konzulatu Ceske republiky.
Informace a listky je mozno obstarat na tel.: 416/499-2204. Cela sezona osmi koncertu, ktere dava Kerry Stratton se svym orchestrem je zajimava a listopadovy koncert napriklad bude mit na programu skladbu Bohuslava Martinu Memorial pro Lidice a Beethovenovu Devatou symfonii s Odou na radost. Milovnici hudby vi, ze koncertni hala (George Weston Recital Hall) na severu Yonge Street je akusticky nejlepsi v Torontu.
A pro mlade milovniky hudby i ty nase starousedliky, Kerry Stratton bude zahajovat pristi rocnik nasich veceru hudby 14. zari 2008 prave prednaskou s hudebnimi ukazkami z Me Vlasti Bedricha Smetany (jako priprava na jeho velky koncert 18.9. 2008).
Prednaska bude v hale kostela sv. Vaclava 14. 9. v 17 hodin jako zahajovaci vecer cyklu Nokturna ve meste. (cely program cyklu najdete v pristich cislech Satellitu). Oficialni sponzori na koncert Me Vlasti jsou vitani. Info v redakci.
M. Krajny

Navrat na hlavni stranu