Navrat na hlavni stranu

Nejmensi liga na svete
Zrejme neprekonatelneho rekordu s nejmensi ligou na svete se podarilo dosahnout v hokeji v byvale Nemecke demokraticke republice. Tamni liga se skladala z dvou klubu, Dynama Berlin a Dynama Weisswasser. Obe muzstva spolu sehrala deset zapasu a vitez se stal mistrem NDR. Z techto dvou muzstev se pak slozil reprezentacni tym. Takze kazdy druhy hokejista byl reprezentantem.
Takovou minisoutez pripomina kanadsky Nutrilite Championship, ktereho se zucastni tri muzstva: Toronto FC, Vancouver Whitecaps a Montreal Impact. Zatimco Toronto hraje prestizni MSL, dva zbyvajici tymy patri do prvni divize v United Soccer Leagues. Doposud se divala muzstva z MSL spatra na konkurencni vetsi, ale chudsi USL a pokud hrali v teto soutezi jeste torontsti Lynx, pohybovala se prumerna navsteva na utkani kolem dvou az trech tisic. Lynx hrali v posledni dobe sve zapasy v predmesti Toronta v Etobicoke na Centennial Stadionu a media se k nim chovala ponekud macessky. Ke zmene doslo v lonskem roce, kdy nove vznikly tym Toronto FC byl prijat do trinacticlenne MLS.
Soutez ma typicky severoamericky charakter. Nikdo nesestupuje a liga je rozdelena na dve konference. A aby to nebylo jednoduche, tak ve Vychodni konferenci hraje sedm tymu, zatimco v Zapadni pouze sest. Prestoze v lonskem roce Toronto skoncilo na poslednim miste, jednalo se o uspesnou sezonu. Toronto dostalo darem novy pouze fotbalovy stadion, na kterem se hralo i finale MS do dvaceti let. Jako pamatka na tento zapas je v tiskovem stredisku stadionu obrovska digitalni fotografie ceskeho brankare Petra a dalsi momenty z utkani Argentina-Ceska republika. Pred zacatkem lonske sezony bylo prodano ctrnact tisic permanentek a temer vsechna utkani byla vyprodana.
Letos si FC pocinali jiz mazacky a doma jeste v MLS neprohrali. Venku vsak torontsti nehraji dobre a tak jsou ve stredu tabulky.
Kanada chce byt vsak zastoupena take v mezinarodnich klubovych soutezich. Dlouhou dobu se hral pouze Pohar mistru evropskych zemi a jihoamericky Pohar osvoboditelu a vitezove se pak utkali ve Svetovem poharu. Jenze o slovo se zacala hlasit i Afrika a Asie. Sve zastoupeni chce i CONCACAF, to jest zeme Stredni a Severni Ameriky. A tak vznikla kanadska Nutrilite liga. Kanadsky sampion se tedy utka 27. srpna a 2. zari s nikaragujskym mistrem o misto v prestizni CONCACAF lize.
V kanadskem mistrovstvi favorizovane Toronto podle ocekavani vyhralo v Montrealu 1:0 a zdalo se, ze ma vse pod kontrolou. Ackoliv v USL Montreal nevstrelil Vancouveru ani branku, v kanadskem mistrovstvi si to vynahradil a dvakrat vyhral 2:0. To by nemelo torontske FC nijak vazne za jeho cestou do Mezinarodniho fotbalu ohrozit, jenze ani pres drtivou prevahu v druhem polocase si nedokazali torontsti fotbaliste poradit s vynikajicim vancouverskym brankarem Nollym a po zbytecnem faulu Jima Brennana triatricetilety Martin Nash prekonal z penalty torontskeho brankare Grega Suttona. Pro nezasvecene jen dodam, ze vsichni tri oblekaji kanadsky reprezentacni dres.
Tak po ctyrech zapasech ma kanadska Nutrilite za sebou dve tretiny mistrovstvi a nikde neni napsano, ze na mezinarodni scene budou Kanadu zastupovat prave torontsti FC z MLS. Prestoze kanadska liga je asi nejmensi na svete, malokde se leti k ligovemu zapasu pres tri casova pasma 4000 km a pokud bychom chteli nazvat zapas dvou sousedu Montrealu a Toronta jako derby, tak je to dal nez pres celou Ceskou republiku. Takze v nejmensi lize na svete jednotlivi ucastnici urazi ke dvema utkanim na cizim hristi vetsi vzdalenost nez kterykoliv cesky tym v tricetikolovem maratonu v Gambrinus lize. S prumernou vzdalenosti 2250 km k jednomu ligovemu utkani venku je to pro zmenu asi nejvetsi liga na svete.
Ales Brezina-Toronto

Navrat na hlavni stranu