Navrat na hlavni stranu

Poznamky z Vancouverskeho jazzoveho festivalu 2008
Stejne jako v dalsich kanadskych mestech konal se koncem cervna dalsi rocnik Mezinarodniho jazzoveho festivalu ve Vancouveru.
Koncertu a ucinkujicich bylo opet mnoho. Ja se mohu zminit jen o tech vystoupenich, ktere jsem navstivil.
Na samem zacatku to byl Mose Allison, doprovazeny lokalnimi muzikanty R. Kilburnem (basa) a J. Nolanem (bici). Dnes bezmala osmdesatilety pianista Allison je legendou a jeho specialitou je blues a zpev. Mne pak nejednou jeho interpretace malinko pripominala i country. Nic proti blues, naopak, je to vlastne zaklad jazzu, ale Allisonuv program se vyznacoval stereotypem az zarazejicim. Jeho zpev me upoutal v prvnich asi dvou skladbach svou prirozenosti, pak bezmala nudil. Po evergreenu D. Ellingtona Do Nothin' Till You Hear From Me zadoufal jsem ve zmenu repertoaru, ale marne. Chyba byla zrejme na moji strane, nebot divaci si vynutili po skonceni programu pridavek.
Podnik O'Doul's je restaurant a bar, hostujici v prubehu roku male jazzove skupiny. Jeho usporadani neni prave nejvhodnejsi pro koncert, nebot sal se stoly prostrenymi k veceri je ponekud stranou k minipodiu muzikantu a tak asi nejlepe je usednout k barovemu pultu, coz jsem ucinil.
Jednim z duvodu moji navstevy bylo i to, ze vystupujici zpevacka Alita Dupray a basista James Forrest ucinkovali na Festivalu v roce 1994 v programu Jazzu a poezie, ktery jsem pripravil spolu s vynikajicim pritelem pianistou I. Nagym. Tehdy byl James Forrest asi stokilovy clovek s vlasy po ramena. Od tech dob se promenil v saramantniho mladika, ktereho jsem temer nepoznal. Alita Dupray zpivala pomerne malo swingovych standardu, vice modernejsi kompozice, dle meho nazoru dosti narocne. Jeji interpretace byla velmi napadita a zajimava.
Kazdy rok ucastni se vancouverskeho festivalu jedna, dve nebo i tri skutecne hvezdy jazzu.
Letos to byl kupr. Dave Brubeck Quartet, ale ponevadz ten tu byl nekdy loni mimo festival zvolil jsem letos jineho mistra jazzoveho piana ... Monty Alexandera s doprovodem H. J. J. Wigginse (basa) a H. Rileye (bici).
Na temze veceru vystoupil Andy Bey s J. Martinem (basa) a V. Lesczakem (bici) az ve druhe polovine vecera.
Monty Alexander vynika stejne tak znamenitou technikou jako dynamikou v provedeni skladeb. Nadherna byla jeho verze Sinantrova evergreenu Fly With Me krome jinych skladeb. Jeho piano ma hutnost stejne jako delikatnost kde si to skladba vyzaduje. A jeho spoluhraci byli oba naprosto dokonali.
Po prestavce nastoupil Andy Bey se svym doprovodem. Byl uvedeny informaci o jeho vyhodnoceni nejlepsim jazzovym zpevakem roku. Ponekud mne udivil jakysi satek s ohonem na jeho hlave, ale dle takovych detailu umeni neposuzuji.
Andy pak usedl k pianu a predvedl svuj velmi pozoruhodny hlas. Tony se linou z jeho ust sotva pootevrenych a hlasovy rozsah, jak sdeluji znalci, je 4 oktavy.
Jenze ... jeho repertoar hodil se k vystoupeni Monty Alexandera bezmala jako pest na oko. Nebylo swingu, nebylo jedine znamejsi skladby.
Nevim zda to bylo v dusledku houfne odchazejicich posluchacu, ze pak ve dvou dosti dlouhych seriich, opustiv piano a doprovazen jen basou a bicimi dokazal, ze jeho vehlas je zcela zaslouzeny. V duchu Charlie Parkera s usty sotva oteviranymi, zasketoval ojedinelym zpusobem.
Ale to uz bylo pozde.
Bohuzel, myslim, ze pocinani vancouverskych divaku vrhlo smutny stin na jejich spolecenskou uroven. Byl to exodus, ktery se zcela vymykal nejzakladnejsim etickym zpusobum. Jakou asi dalsi ostudu pripravi nekteri jeho obyvatele v roce onech tak mocne zprofanovanych her?
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu