Navrat na hlavni stranu

Rozlouceni velvyslance Pavla Vosalika
Vazeni krajane, mili pratele,
Ctyri roky se na prvni pohled zdaji byt pomerne dlouhym usekem zivota, presto ubehnou rychle a take muj cas jakozto velvyslance Ceske republiky v Kanade se nachylil k zaveru. Me predstavy a plany od pocatku vychazely z toho, co v Kanade vybudovali mi predchudci a mou ambici bylo navazat na jejich praci. Z Kanady odjizdim s pocitem, ze prace, kterou nase velvyslanectvi za uplynule ctyri roky odvedlo, byla praci produktivni, profesionalni a uspesnou. A myslim, ze je prave zde na miste podekovat vsem, kteri se na uspesne cinnosti velvyslanectvi podileli - tymu mych spolupracovniku v Ottawe, kolegum z generalnich konzulatu v Montrealu a Torontu a v neposledni rade krajanske komunite, ktera pro mne byla po celou dobu meho pobytu skutecnym sborem kvalifikovanych poradcu.
Casto slychavam, ze me pusobeni bude spjato se zrusenim vizove povinnosti pro ceske obcany. Rad bych zduraznil, ze to jako nejdulezitejsi prvek necitim. Zruseni vizove povinnosti vnimam jako dulezity krok k vytvoreni sirsiho prostoru pro vzajemnou komunikaci a spolupraci mezi CR a Kanadou. Pevne verim, ze nedavna navsteva predsedy vlady CR v Kanade ukazala, ze tento prostor jsme nejen ochotni, ale tez schopni vyuzit. I na ceske krajanske komunite bude zalezet, do jake miry se do tohoto procesu tvurcim zpusobem zapoji.
Pred mym nastupcem stoji hned nekolik ukolu, ktere mu zde zanechavam v rozpracovane podobe. V bilateralni rovine je to priprava nekolika vyznamnych navstev a dale pak narocne obdobi prvni poloviny roku 2009, kdy Ceska republika bude zastavat funkci predsednicke zeme Evropske unie v Kanade. Byl bych take uprimne rad, kdyby muj nastupce pokracoval ve spolupraci s krajanskymi komunitami, ktere aktivne podporuji projekt vzniku pamatniku obetem komunismu v Ottawe.  
Je mnoho pratel, na ktere budu rad vzpominat a se kterymi budu dal udrzovat kontakt. Muj pobyt v Kanade vnimam - stejne jako svou praci - jako jeden celek, ktery v sobe prinasel to radostne i to mene radostne. Ale to vse vytvari jeden mily obraz Kanady, ktery si s sebou odnasim.
Dekuji vsem, kteri chvalili i tem, kteri svymi kritickymi pripominkami pomahali zkvalitnovat praci naseho velvyslanectvi.
Nemohu nez i nyni na tomto miste zopakovat: budte hrdi na zemi, ze ktere pochazite; mate pravo byt na ni hrdi a mate pro to mnoho duvodu.
Tesim se mozna nekdy na shledanou.
Pavel Vosalik
Velvyslanec Ceske republiky v Kanade
***

Navrat na hlavni stranu