Navrat na hlavni stranu

Nejmensi mesto v Cechach


Kazda zeme ma svoje NEJ. Obdivujeme nejvetsi, nejkrasnejsi, nejdrazsi, nejstarsi, nej Ale proc obdivovat zrovna nejmensi mesto? Tedy nejmensi poctem obyvatel.
A prece, toto minimestecko toho ma tolik co nabidnout, ze by lecktera krajska metropole mohla zavidet. Vzdyt v zapadoceskem Rabstejne nad Strelou najdeme do daleka zarici barokni zamek, klaster servitu s mohutnym kostelem Panny Marie Sedmibolestne, historicke stavby mestanske architektury z hrazdeneho zdiva, mestsky spital, zbytky mohutneho hradu, zidovsky hrbitov, stredoveky kamenny most a samozrejme mestske hradby. Ty chrani dnes jiz pouho pouhych petadvacet stalych obyvatel..
A jak se muze vzkvetajici kralovske zbozi, misto casteho pobytu samotneho cisare Karla IV., takto hluboko prehluboko propadnout? Inu, v odpovedi nehledejme stredoveke mory, ani prirodni katastrofy, ba ani devastujici pozary a valecna pleneni. S posledni valkou vsak osud mestecka prece jen uzce souvisi. Nebyly to vsak boje s nepratelskymi ozbrojenci, ale povalecna narodnostni nenavist a pomsta samotnych vitezu, jez srazily mestecko na kolena.
Ano, moderni totalni reseni, ktere se neohlizelo na lidskost, tradice, ekonomiku, natoz na nejakou kontinuitu kulturni a etnickou. A tak z rozhodnuti nas Cechu byli tehdy prevazujici obyvatele nemecke narodnosti vyhnani ze svych staletych domovu. I zustaly po nich prazdne nejen mestanske domky a chalupy, ale i otevrena rana, ktera se ani sedesat let po tom vsem besneni nezhojila. Statistika hovori jasne: rok 1930 344 obyvatel v 90 domech, rok 1950 77 obyvatel a 60 domu. Pravdou vsak je, ze na hospodarskem vyznamu ztracelo mestecko jiz pred valkou. V te dobe jej take opustilo nekolik zidovskych spoluobcanu.


A jak se v takovem minimestecku zije dnes? Posudte sami. Obchod s potravinami zrusen, posta uzavrena, klasterni hotel zrusen, restaurace je minulosti. Na vlak musite sedm kilometru lesem a po svych. Autobus, jedine spojeni hromadnou dopravou, funguje pouze ve vsedni dny. A samosprava s mestskymi pravy z roku 1337 pari rovnez historii. Slavne mestecko ztratilo samostatnost LP 1980.. Od te doby je soucasti asi deset kilometru vzdaleneho barokniho Manetina.
Co vsak tomuto poutavemu mistu nelze jen tak odejmout, jen tak zrusit, jen tak vyhnat, je zdejsi genius loci. Jo to neco tak neuchopitelneho, tajemne duchovniho a metafyzickeho, ze se to vymyka bezne cloveci manipulaci. Ano, genius loci jako by nebyl z tohoto sveta: Neviditelny, zjevuje se jen v pocitech, a to jeste pouze tehdy, kdyz jsme dostatecne vnimavi a nechame se jim prostoupit. Tenhle duch mista nas presahuje staletou tradici zakletou do siluet vezi a hrebenu strech, do kamene i trouchnivejiciho tramovi, do rozpadajicich se kosti na zarustajicim hrbitove.
Dnes by se chtelo rici, ze genius loci je soucasti obchodni znacky, znamky kvality, ktera se ve svete businessu ceni casto vic, nez vlastni vyrobni prostredky nebo prodejni prostory. Ale tohle komercni vyuziti je zde v Rabstejne zatim jen pisni daleke budoucnosti. Vyzvou pro podnikave, kteri by dokazali toto nematerialni fluidum uchopit a pozvednout k prosperite mista i zbytku usedliku. A to driv, nez se za poslednim z nich zavrou dvere.
Jednou za uhersky rok sem zavitaji filmari okouzleni carovnou scenerii sidla na ostrohu nad klikatici se rekou Strelou. A tak zdejsi kulisy poslouzily kuprikladu pro romanticky film Cesta z mesta nebo pro britskou pohadku Ticha mys. Dlouhodobe, uz po cela desetileti, mestecko pritahuje chalupare a turisty. Prave diky onem luftakum tu stale jeste stoji nektere prastare domy, ktere by jinak podlehly zubu casu. Turiste tudiz mohou obdivovat zakonzervovany stredovek, ale jen zvenku a z povzdali. Z jakychsi duvodu upominajicich na pohadku o sipkove Ruzence, jsou historicke pamatky, jako zamek (rekreacni zarizeni pro novinare), klaster, kostel i loreta, spolehlive uzavreny. Jak jiz naznaceno, kdyz ne drimajici princezna, tak duch podnikani tu urcite jeste tvrde spi a ceka na sveho prince osvoboditele. Zizni tu vsak poutnik uplne umrit nemusi. Alespon ne tehdy, kdyz je jediny mistni penzion zrovna v provozu.
I nejmensi mesto v Cechach ma, jako kazde spravne stredoveke sidlo, svoji povest. Nuze, na jeho prapocatku byl veliky havran, ktereho skolili kralovi lovci. Nebyl to vsak, jak to tak byva, operenec zcela obycejny. V zobaku nesl kouzelny prsten. Tim stacilo pootocit a na skale nad rekou vyrostl v tu ranu prepevny hrad. Pod jeho ochranou pozdeji vzniklo mesto Rabstejn. Mesto, ktere by v soucasnosti takovy kouzelny prsten potrebovalo jako sul. Ale doba povesti a pohadek, alespon tech klasickych, davno skoncila. Nezbyva tedy, nez se spolehat na vynalezavost lidskeho ducha a um clovecich rukou. Tentokrate uz bez ohledu na vlastnictvi te spravne narodni legitimace. A duch mista bude tem odvaznym zcela jiste, tady v slavnem kralovskem meste Rabstejne nad Strelou, napomocen.
Miroslav Petr, kveten LP 2008

Navrat na hlavni stranu