Navrat na hlavni stranu

Detroit vitezem Stanley Cupu
V patem utkani serie se zdalo rozhodnuto Detroit vedl 3:1 na zapasy a 3:2 na lede, ale minutu pred koncem odjel na stridacku brankar Fleury a po nahravce Mariana Hossy Max Talbot snad po jedine chybe brankare Osgooda vyrovnal a prichystal vyprodane Joe Louis Arene a milionum divaku u televize dalsich padesat minut skveleho hokeje.
Kdyz usedal Petr Sykora v zaveru druheho prodlouzeni na trestnou lavici za hakovani, nekolikrat rozzlobene uderil hokejkou. V tomto utkani se mu zkratka nedarilo, jak rekl na tiskove konferenci po zapase, puk mu odskakoval kam nemel, ani jednou nevystrelil na branku, v bodovani plus/minus jeden zaporny bod. Jeho vylouceni mohlo znamenat konec finalove serie. V tu chvili netusil, ze se stane hrdinou utkani, treti nejvetsi hvezdou zapasu a ze bude spolu se Sidneym Crosbym na tiskove konferenci odpovidat na otazky novinaru a v tomto pripade i novinarek. Cerneho Petra si nakonec vytahl v tretim prodlouzeni jeho krajan Jiri Hudler, kdyz zasahl v 110. minute tohoto maratonskeho zapasu vysokou hokejkou Scuderiho a protoze se objevila krev dostal dvakrat dve minuty. Z nich odsedel pouze 36 vterin, pak jiz spolu se svymi spoluhraci odchazel do satny. Pittsburgh ucitil sanci a Sergej Goncar, ktery se prakticky v prodlouzeni neobjevil na lede vyjel na modrou caru a zaznamenal asistenci pri Sykorove brance, zatimco dalsi asistenci si pripsal do te chvile nevyrazny Jevgenij Malkin. Ve skutecnosti by se mela asistence pripsat carovemu rozhodcimu, od ktereho se odrazil puk po prvni Sykorove strele, ktera sla daleko vedle prave k Malkinovi. Pri reparatu, jiz Petr Sykora z mista praveho kridla nechybil. Detroitsky trener Babcock pripomnel, ze pred casem se Petru Sykorovi v Anaheimu podaril stejny husarsky kousek. Petr Sykora k tomu dodal, ze se na ten zapas dobre pamatuje a ze mu tehdy take nic neslo jako v tomto utkani. Podle detroitskeho trenera takto dlouhy zapas neni ani tak narocny fyzicky jako psychicky. Kazda sebemensi chyba muze rozhodnout a Red Wings sehrali vynikajici treti tretinu, kterou vsak nedokazali dotahnout do konce.
Seste rozhodujici utkani se hralo v Pittsburghu. Detroit vedl dvakrat o branku, ale Marian Hossa i v tomto utkani ukazal, ze patri k nejlepsim hracum NHL. Nejprve asistoval pri brance Malkina v 36. minute a minutu a pul pred koncem zapasu pri vylouceni Jiriho Hudlera snizil na rozdil jedine branky 2:3. Ironii je, ze mel v posledni vterine normalniho casu na hokejce vyrovnani, ale o kousek minul Osgoodovu branku. Jiri Hudler si tentokrat oddechl a za chvili zvedl poprve Stanleyuv pohar. Stejne pocty se dostalo i dvactyricetiletemu Dominiku Haskovi, ktery po zaverecnem zapase oznamil ukonceni profesionalni kariery.
Prvnim evropskym kapitanem, ktery ziskal Stanley Cup, byl Sved Nicklas Lidstrom. Na tiskove konferenci po zapase k teto skutecnosti rekl: "Je to neco na co jsem hrdy. V minulosti jsem videl Steve Yzermana, jak trikrat prebiral tuto trofej. Jsem hrdy na to, ze jsem prvnim Evropanem, ale jsem take hrdy na to, ze jsem pohar ziskal s tymem, ktery ma historii, za ktery hrali skveli hraci." Con Smyth Trophy pro nejlepsiho hrace Stanley Cupu ziskal dalsi Sved Henrik Zetterberg. V sirsim kadru viteze Stanley Cupu bylo devet Svedu a krome Dominika Haska a Jiriho Hudlera i Jakub Kindl a Slovak Tomas Kopecky
abe

Navrat na hlavni stranu