Navrat na hlavni stranu

Ceska generalka na EURO s vyhrami, otazniky i trapasy
Kanonyr Koller se loucil

Dvema vitezstvimi se rozloucili cesti fotbalovi reprezentanti se svymi fanousky pred odletem na mistrovstvi Evropy, ktere v techto dnech v Rakousku a ve Svycarsku pouta pozornost vsech milovniku nejpopularnejsiho sportovniho odvetvi. Nejdrive porazili Litvu 2:0 a o tri dny pozdeji Skotsko 3:1. Obe stretnuti absolvovali v Praze, pricemz prvni na nedavno otevrenem nadhernem stadionu Slavie a druhe na Sparte. V prvnim pripade se prislo podivat 14220 priznivcu a ve druhem navsteva cinila 11314 divaku. Nutno poznamenat, ze na ceske fotbalove pomery pratelskych mezistatnich zapasu to byla docela dobra cisla, trebaze ve srovnani s prednimi fotbalovymi zememi Evropy, ktere rovnez mely pred sampionatem, o poznani nizsi.
Proti Litve nastoupli cesti reprezentanti v sestave: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Vlcek, David Jarolim, Polak, Plasil - Koller, Baros. A zdalo se, ze prave toto slozeni se nejvic blizilo tomu, v nemz ceske muzstvo vyrukuje v Basileji do uvodniho duelu s domacim Svycarskem. Dulezitou otazkou je slozeni stredove osy. Zejmena to, jestli na jeji prave strane dostane prednost Vlcek nebo Sionko a zda misto v tomto seskupeni zbyde i na nekdejsiho reprezentacniho kapitana Galaska. Takto cesky tym odehral prvni polocas, po nemz vedl 1:0, ale mel problemy v obrane, ktera do dvou cistych sanci pustila litevskeho utocnika Poskuse.
Vsak take novy cesky kapitan Tomas Ujfalusi pozdeji zduraznil: "Hodne jsme se vysouvali dopredu a souperi jsme nechavali dost prostoru. Tohle se uz nesmi opakovat." Mimochodem Ujfalusi pasku prevzal po zranenem Tomasovi Rosickem, ktery usedl na hracskou lavici i s berlemi a za nehoz se stale hleda nahrada v roli tvurce hry nebo-li spilmachra. Snad David Jarolim? To je zatim nejvetsi otaznik! V kazdem pripade Cesi po zmene stran pridali jeste jeden gol, jehoz autorem byl stejne jako predtim renomovany kanonyr Jan Koller. Jeho dve trefy znamenaly, ze v reprezentacnim dresu docilil uz obdivuhodnych ctyriapadesat branek. A asi to bylo i jeho krasne louceni s domacim publikem, protoze petatricetilety dvoumetrovy dlouhan se nechal slyset, ze po sampionatu se s reprezentacni cinnosti uz definitivne rozlouci.
Se Skotskem zacal celek Ceske republiky v hodne pozmenene sestave, jeho vykon byl do prestavky nevyrazny a strelecky neplodny. Teprve ve druhem polocase, do nehoz Cesi vstoupili s peti zmenami, ktere pratelska utkani povoluji, se favorit prosadil. Nejen dvema goly, ale i nasazenim a rychlymi akcemi se vyrazne prosadil Sionko. Treti strelecky zapis pridal po samostatne akci obrance Michal Kadlec, syn ceskeho finalisty mistrovstvi Evropy 1966 v Anglii Miroslava Kadlece. Uz temer devetasedesatilety reprezentacni trener Karel Brückner, ktery po letosnim mistrovstvi Evropy sve pusobeni take ukonci, ve svych vyrocich jako obvykle prilis konkretni nebyl. Avsak s jeho nasledujicim nazorem lze souhlasit: "Nas prvni zapas proti Svycarsku zrejme bude nejdulezitejsi! A totez si mysli i muj svycarsky protejsek Jakob Kühn."
Louceni ceskych fotbalistu se vsak v obou prazskych zapasech neobeslo bez trapasu. V tomto pripade vsak nikoliv vykonnostnich, presto ale staly za to! Na utkani byl vydan oficialni program, kde fotografie i vlajka soupere byly lotysske a pred zapasem misto litevske statni hymny zaznela take lotysska. Ke stretnuti se Skotskem zase byla vyvesena ceska vlajka s obracenymi barvami a jak tvrdili skotsti fanousci, z jejich hymny Flower of Scotland byla odehrana pouze pulka...
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Svycari byli tvrdi jak helvetska vira
Jestlize se Cesi loucili s poslednim evropskym sampionatem po nestastne prohre s Reckem v prodlouzeni 0:1, pak jsme mohli s klidem rici: "Prohrali jsme, ale byli jsme lepsim tymem!" O dva roky pozdeji nas vyskolili svoji rychlosti na Mistrovstvi sveta fotbaliste Ghany. To jsme rozhodne nebyli lepsim tymem. Kdyz jsme se v sobotu sesli v torontskem Foxes Den, byl v nas optimismus. Vzdyt papirove jsme byli proti domacim Svycarum favority. V restauraci byly hlasivky v obou taborech temer vyrovnane. Svycari se svym pokrikem "Hop Schwitz!" My jsme se je pokouseli umlcet v levem kridle restaurace skandovanim "Cesi, Cesi!" To bylo na Bay Street v Torontu.
Na hristi vsak hraci v bilych dresech pusobili zakriknutym dojmem a obzvlaste domaci Alexander Frei mel tri prilezitosti, pri kterych se vyznamenal brankar Petr Cech. Skoda, ze Frei po srazce s Grygerou musel opustit hriste, protoze bude Svycarum chybet v nasledujicich dvou zapasech proti Portugalsku a Turecku.
Ke zmene doslo, kdyz na hriste prisel v 56. minute jediny hrac pusobici v Ceske lize Sverkos. Ten si o 14 minut pozdeji nabehl na Galaskovu nahravku, projel jako nuz maslem do te chvile bezchybnou svycarskou obranou a sajtli k prave tycce prekonal svycarskeho brankare Benaglia. Nasledoval zoufaly napor domacich hracu a po bombe Barnetty Cech vyrazil pouze pred sebe a Vonlanthen z dorazky trefil brevno. Obecenstvo se dvakrat dozadovalo penalty pri ruce Ujfalusiho. Da se namitnout, ze poprve to byla ruka nastrelena, po druhe se jednalo o rameno. Obe penalty mohl italsky rozhodci Rosetti pisknout, ale neucinil tak, takze si cesti fotbaliste pripsali prvni tri body, i kdyz se da rici, ze nebyli lepsim tymem. Tezko rici, jak by se na tomto miste zachoval jiny italsky rozhodci Colina, ktery pro zmenu pred osmi lety v utkani s Holandskem pisknul proti nam penaltu, i kdyz byla velmi problematicka a naopak v roce 2004 proti Recku zustal mlcet pri faulu na Kollera. Rosetti tedy zaplatil Colinuv ucet.
Sestavy: Svycarsko: Benaglio ­ Lichtsteiner (76. Vonlanthen), Müller, Senderos, Magnin ­ Behrami (83. Derdiyok), Fernandes, Inler, Barnetta ­ Frei (46. Yakin), Streller.
Cesko: Cech ­ Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski ­ Polak, Galasek ­ Sionko (83. Vlcek), Jarolim (87. Kovac), Plasil ­ Koller (56. Sverkos).
Ve skupine A pak v uvodnim utkani vyhralo Portugalsko nad Tureckem 2:0 a dostalo se do cela po prvnim kole. Nestastny zapas sehrali Rakusane s favorizovanymi Chorvaty. I oni jako domaci tym prohrali 0:1, ale brankou ze zbytecne penalty. Nemecko bylo lepsim muzstvem proti Polsku a zdolalo sveho soupere dvema brankami Podolskeho, ktery se narodil v Polsku. Ironii je, ze na prvni mu nahraval dalsi Polak v nemeckych sluzbach Miroslaw Klose. Anglicky komentator vtipne poznamenal, ze oba hraci, kteri hraji za Bayern Mnichov na sebe nekdy mluvi na hristi polsky, aby jim souper nerozumel. Tentokrat by to vsak zcela urcite nefungovalo. Zklamanim byl bezbrankovy zapas Francie-Rumunsko, kdy divaci nevideli vubec nic. Prekvapenim pak vysoke vitezstvi 3:0 Holandska nad mistry sveta Italy. Tento zapas mel doposud asi nejvyssi uroven. Ostatni zapasy se hraly po uzaverce tohoto cisla.
abe
***---
Slovenska Corgon liga
31. kolo:
FK ZTS Dubnica-FC ViOn Zl.Moravce 2:0 (0:0), Spartak Trnava-MSK Zilina 3:1 (3:1), FC Senec-Artmedia 4:5 (0:2), Banska Bystrica-Slovan Bratislava 0:1 (0:0), FC Nitra-MFK Ruzomberok 1:0 (0:0), MFK Kosice-AS Trencin 2:1 (1:1)
32. kolo: Slovan Bratislava-FC Senec 4:0 (3:0), MFK Kosice-FC Nitra 1:2 (0:0), MFK Ruzomberok-Banska Bystrica 0:0, Artmedia-Spartak Trnava 2:1 (1:0), MSK Zilina-FK ZTS Dubnica 5:0 (3:0), AS Trencin-FC ViOn Zl.Moravce 0:0.
33. kolo:FC Nitra-AS Trencin 3:0 (2:0), Banska Bystrica-MFK Kosice 3:0 (0:0), FC Senec-MFK Ruzomberok 2:2 (2:2), Spartak Trnava-Slovan Bratislava 0:1 (0:0), FK ZTS Dubnica-Artmedia 0:2 (0:0), FC ViOn Zl.Moravce-MSK Zilina 1:6 (1:4).

Navrat na hlavni stranu