Navrat na hlavni stranu

Proc pamatnik obetem komunismu?
Gorbacov, ktery v urcitem smyslu hral mozna rozhodujici roli pri rozpadu sovetskeho imperia, zacatkem cervna podporil dve myslenky, ktere dovrsuji jeho predesle dilo: odstraneni Leninova tela z mauzolea a pohrbeni v zemi, jak si jeho rodina prala; a vybudovani muzea obetem komunismu v Moskve. Postavenim pamatniku obetem komunismu - v tomto pripade v Ottawe - se o dva tydny drive zabyvala recepce v rezidenci generalniho konzula Ceske republiky v Torontu, Richarda Krpace, za pritomnosti cestneho predsedy skupiny, Charlese S. Coffeyho, O.C. Na teto recepci melo vystoupit Janackovo trio, ktere den predtim koncertovalo v Ottawe - jedna z akci na pocest odchazejiciho velvyslance Pavla Vosalika. Nekolik hodin pred koncertem v Torontu dosla zprava o tragicke smrti manzelky a syna jednoho z clenu tria. Byli srazeni autem na chodniku v mestecku Chrast u Chrudimi. Misto tria vystoupili v kratkem impromptu koncertu vyborna slovenska sopranistka Bozenka Ferancova a jeden z nejprednejsich ceskych pianistu, Boris Krajny. Po jejich koncertu Josef Cermak uvedl Zuzanu Hahnovou, srdce projektu pamatniku, ktera prednaskou a filmem obeznamila pritomne se soucasnym stavem akce.
Proc chceme pamatnik obetem komunismu v Ottawe? Rozhodne jako varovani soucasnikum i pristim generacim. Jedna knizka, kterou prave ctu se jmenuje "Lenin roman". Je psana formou Leninova deniku. V zaznamu z 10. listopadu 1917 cteme: "Obsazeni 'Zimniho palace' zni grandiozne a uchvatne, ale ve skutecnosti slo o mensi sarvatku - jeden mrtvy, ctyri raneni, vsichni na nasi strane. Behem dvou dni Revoluce ztraty na zivotech na obou stranach urcite neprekrocily patnact." Tolik o Velke Rijnove Revoluci! Zminuji se o teto udalosti ze dvou duvodu: prvni je pripomenout si, jak pomerne snadne je zmocnit se moci (dalsi priklady: Hitler v Nemecku a Gottwald v Ceskoslovensku). A jak obludne nasledky - a to je muj druhy duvod - takove akce mohou mit: z Leninovy 'mensi sarvatky' vybujelo imperium zla, ktere potrisnilo pribeh civilizace stejne zhoubne jako Treti rise.
Ale i posledni stoleti nabidlo ostruvky slusnosti. Jednim takovym ostruvkem byla Kanada. Vetsina z nas ma duvod byt vdecnym teto nadherne zemi, ktera nam dala utulek v bouri, ktera prijala jednu vlnu uprchliku za druhou, ze vsech koutu zemekoule (je, myslim, spravedlive uvest, ze vetsina z nas splatila alespon cast sveho dluhu). Ovsem, my jsme mezi temi stastnymi. Ti, kteri zustali, platili vysokou dan za obranu hodnot, ktere jsou drahe i nam. Nemuzeme vratit zivot mrtvym. Nemuzeme vynahradit leta stravena v zalarich a koncentracnich taborech, jsme bezmocni tvari v tvar smutku zen, ktere ztratily manzele, syny, rodice. Ale muzeme vzpominat a vzdat poctu. Nekdy pred rokem - jak uz jsme informovali - par lidi prislo s napadem postavit v Ottawe pamatnik obetem komunismu. Mezi nimi velvyslanec Pavel Vosalik a statni sekretar pro multikulturalismus a kanadskou totoznost ve federalni vlade, Jason Kenney. Ale nebyt jedne zeny, o niz jiz byla zminka, Zuzany Hahnove, projekt by dodnes byl ve stadiu napadu.
A tak k duvodu varovat soucasnou i pristi generace, ze svoboda musi byt strezena, opatrovana a branena kazdym z nas kazdy den nasich zivotu, pribyly dalsi: vzdat poctu Kanade, lodi, jez na otevrenem mori prijala ztroskotance; ale predevsim vzdat hold tem, kteri platili tak obrovskou dan v obrane svobody. Tem musime zustat verni. Podle nevyrceneho prikazu onoho nadherneho verse v McCraeove basni "In Flanders Fields" : Jestlize zradite nas, kteri umirame, nebudeme spat...
Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu