Navrat na hlavni stranu

Jeste ke Gottovi
Vazeny pane Cermaku,
precetl jsem si Vas clanek v Satellitu a v zasade s nim souhlasim. Kdyby Gott mel koncert v Torontu pred rokem, take bych na nej nesel, i kdyz Gott, pokud jde o samotnou popularni hudbu, byl a stale je ve svetove spicce.
Proc jsem se tedy koncertu nakonec zucastnil? Pred pul rokem jsem se totiz dozvedel z programu Ceskeho rozhlasu, ze Gott zacatkem roku 1971 navstivil v nemocnici Martu Kubisovou, v dobe jeji nejhorsi zivotni krize, kdy dvakrat prosla klinickou smrti (zaznam programu mam k dispozici). Bylo to jiz v dobe, kdy komunistickym rezimem byla Kubisova "zakazana", kdy styky s ni mohly byt pro karieru nebezpecne. Tato skutecnost zmenila muj postoj k nemu.
Karla Gotta osobne neznam, jevi se mi vsak jako clovek apoliticky, tak jako mnoho umelcu zde, kteri se "do politiky nepletou". Je nyni, diky internetu, znamo, ze v rannem mladi mel urcity prohresek proti zakonum, byl vysetrovan policii, coz komunisticti vladci mohli vyuzit k prinuceni ke spolupraci. Jako nejznamejsi cesky zpevak v te dobe i v cizine by byl zverejnenim tohoto prohresku znemoznen v ocich svych priznivcu. A ze komuniste byli takovych veci schopni je znamo v pripade udajnych pornografickych fotografii Kubisove a Dubceka, ktere se ani nezakladaly na nicem pravdivem.
Neni mi znamo, ze by Gott donasel StB, jako napr. zpevak tehdejsiho ceskeho undergroundu Nohavica, kteremu mnozi jeho kolegove verili. Na koncert tohoto tvora bych zcela urcite nesel.
Anticharta byla odporny komunisticky dokument, o nemz nikdy nebudeme vedet, kolik signataru ji podepsalo z donuceni a kolik dobrovolne.
P.S. Na Kubu pod Castrem (a zapadni tisk se hluboce myli, mysli-li, ze Fidel neni u moci, kdyz predal prezidentstvi, ale ne vedeni komunistu svemu bratrovi) bych nikdy nejel.
Zdravi Vas
Peter J. Bakala
***

Navrat na hlavni stranu