Navrat na hlavni stranu

B. Krajny a B. Ferancova v kostele sv. Pavla

Rozhovor o Nokturnech s Milosem Krajnym
ABE: Konci se sedmy rocnik Nokturen na Masaryktownu. Mohli bychom se podivat trochu do historie?
MK:
Pri planovani prvniho rocniku jsem netusil, ze Nokturna se stanou jednou ze zakladnich kulturnich akci nasi komunity v Torontu. Dale jsem si netroufal domyslet, ze bychom sedm let mohli zvat jen ceske a slovenske umelce a udrzet vysokou uroven nasich koncertu po celou dobu. Az na obcasne vyjimky byly vsechny koncerty svetove urovne. A to za naprosto minimalni naklady. Uvedme jen jmena Eva Urbanova, Zdenek Plech, Gustav Belacek, Ivan Zenaty, Cenek Vrba, Antonin Kubalek, Radim Zenkl, a kvarteta - Panochovo, Zemlinskeho (Penguini) Kocianovo, uzasna prednaska prof. Iaina Scotta - Mozart a jeho Praha, Catheriny Beleyove o Janackovi a dalsi. Behem sedmi let se baze predplatitelu rozrostla z 16 (prvni rocnik) na 65 vloni a letos kolem 50. A to jsou ti nejvernejsi. Po kazdem uspesnem koncertu se rozhlednu a rikam si "kdyby prislo tak o 50 lidi vice - byl by ten koncert fantasticky nejen po umelecke strance (coz je temer vzdy).
ABE: V minulosti byly koncerty pod hlavickou MMI, jaka byla spokojenost s touto spolupraci?
MMI:
Koncerty jsou pod hlavickou MMI, ale zatim MMI nefinancoval ani jeden koncert, naopak kazdym rokem prinasela Nokturna do organizace urcitou castku penez diky obetavym dobrovolnikum a diky malemu grantu z Ministerstva zahranici Ceske republiky. Z reditelske rady MMI sice navstevuje koncerty nekolik predplatitelu, ale celkova podpora reditelstvi byla minimalni. MMI mozna vi ze trh klasicke hudby je nasycen a nikdy nedosahneme vetsiho mnozstvi posluchacu.
ABE: Posledni koncert vaseho bratra Borise Krajneho a sopranistky Bozeny Ferancove se konal po uzaverce tohoto cisla. Vzhledem k tragicke udalosti, ktera se stala tento ctvrtek jsme meli moznost videt oba v kostele svateho Pavla a byli skveli. Vratme se k predposlednimu koncertu?
MK:
Predposledni koncert Nokturen se konal v kostele sv. Vaclava 4. kvetna a prislo asi 145 nadsenych posluchacu.
ABE: Jak vypadalo ekonomicke pozadi a jsou koncerty sobestacne nebo je MMI dotuje?
MK:
Koncerty se financuji z predplatneho a prodeje jednotlivych vstupenek. Ja sam si kupuji ctyri celorocni vstupenky abych mohl zvat zname a nikdo nemohl poukazat, ze si tam vodim lidi zdarma. Myslim, ze volne vstupenky by mely byt jen pro umelce, media a pro vyjimecne pripady. Dalsi finance jdou od sponzoru ($ 100 - 500), jednim sponzorem je i moje lekarska praxe. Je pravdou ze neplatime najem v restauraci Praha a kancelarske prace pred koncertem, tisteni programu, telefony atd jsou provadeny sekretarkou MMI. Mezi sponzory jsou vetsinou moji osobni pratele, ucetni, advokat, cestovni kancelar, kolegove atd. Jinak poskytuji umelcum ubytovani atd, dvakrat nam spalo kvarteto v kostele sv. Vaclava a jednou v byte na Masaryktownu. Jinak vse hradim ja.
ABE: Mohl byste porovnat atmosferu na obou koncertech?
MK:
Na Masaryktownu je to prece jen restaurace, je tam urcity hluk i kdyz se neserviruje , ale na jazzove koncerty to vyhovuje. Na klasiku je to horsi, zvlaste na zpev. V kostele sv. Pavla nebo sv. Vaclava je prostredi dustojnejsi pro klasickou hudbu a je naprosty klid. Umelci se mohou vice soustredit. Oba kostely maji vyhodu, ze jsou ve meste. To je nevyhoda Masaryktownu. Nekteri lide nemaji moznost se tam dopravit. Bohuzel naopak predplatitele z Masaryktwonu a Scarborougha budou mit stejny problem se dopravit do mesta.
ABE: Ma tedy smysl pokracovat na Masaryktownu nebylo by lepsi, aby se Nokturna konala v nekterem z kostelu ve stredu mesta?
MK:
Na Masaryktownu jsme vydrzeli sedm let - a vystupovali pouze nasi umelci. Tradici chceme dodrzet, zustanou-li nam posluchaci verni, budeme pokracovat v kostele sv. Vaclava a budeme muset prodat vice listku. Piano sice bude zadarmo, ale zase budeme platit (i kdyz malou) rentu. Verim vsak, ze se vejdeme do rozpoctu, tak jako se to delo sedm let a ze podpora kostela bude vetsi, bez zbytecnych zakazu a pravidel jako v minulosti tak napr. muj bratr hral na poslednim koncertu zadarmo. A to jen proto, ze chtel mit predposledni koncert Nokturen v kostele sv. Vaclava na svem vlastnim pianu (misto v restauraci Praha) pri tom prislo vice lidi a na koncertu MMI vydelal. Nejak mi chybi vysvetleni a logika takovych zabomysich valek a rozhodnuti. Stejny pripad nastal po oslave 28. rijna, kdy pianista nebyl zaplacen (prestoze hral pouze za letenku, kterou jsem mu zaplatil ze sveho uctu) a cekal na schuzi MMI, zda se mi mohou penize proplatit, prestoze jsme byli 700 dolaru pres rozpocet a koncert vydelal. Dodnes ostatni organizace, ktere se podilely na oslave, nevedi, jak dopadlo vyuctovani. I kulturni cinnost se musi vest jako podnikani a musi byt zcela ciste s jasnym ucetnictvim. Myslim, ze velkym uspechem Nokturen bylo a je, ze si koncerty na sebe vydelaly i kdyz s pomoci sponzoru a maleho grantu Ministerstva zahranici Ceske republiky.
ABE: Kolik Nokturen by melo byt v pristim roce a nebylo by lepsi posunout cas v nedeli ze 17 hodin treba na 18:30 nebo dokonce na 19:30?
MK:
Nokturna budou pokracovat v kostele sv. Vaclava, myslim ze 17 hodin v nedeli je cas, na ktery jsou posluchaci zvykli, zvlaste, kdyz budeme mit moznost zakoupit si obcerstveni atd. Byl bych rad, kdyby nas nasi predplatitele podporili a snad ziskame ve meste i dalsi nadsence pro klasickou hudbu.
ABE: Kolik koncertu bude v pristi sezone a kdo na nich bude?
MK:
Na pristi rok jsou planovany ctyri koncerty klasicke hudby, dva jazzove koncerty a dve prednasky s hudebnimi ukazkami. Doufam, ze sezona bude stejne vynikajici jako predchozich sedm.
ABE: Kdy bude stanoven presny program?
MK:
Zkousime a mame nadeji, ze budeme v kostele sv. Vaclava jeste vice uspesni nez na Masaryktownu. Prijdte nas podporit, prvni akce je 14. zari, kdy znamy dirigent Kerry Stratton pohovori o symfonicke basni Ma Vlast Bedricha Smetany, (s hudebnimi ukazkami), kterou sam provede se
svym orchestrem 18. zari jako tichou oslavu roku osmicek. Informace o dalsich koncertech pak najdete v Satellitu - v pristich cislech
S Milosem Krajnym hovoril a e-mailoval Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu