Navrat na hlavni stranu

Proc jsem nesel na Gotta? Proc nejezdim na Kubu?
Tato crta neni zamyslena ani jako politicke kazani (jinak bych se ozval pred Gottovym torontskym koncertem), ani jako pokus o ovlivneni nazoru druhych. Jde proste o rozjimani na dve zdanlive odlisna temata, ale ve skutecnosti temata blizce spriznena.
Karel Gott... Vseobecne povazovany za nejlepsiho (rozhodne nejuspesnejsiho) ceskeho popularniho zpevaka. Nevim. Na zadnem jeho koncertu jsem nebyl. Tuhle jsem nasel mezi papiry zminku o jeho torontske navsteve v devadesatych letech (zrejme to melo neco spolecneho s univerzitou, uz jsem zapomnel co), a ani nevim, proc jsem tehdy na koncert nesel. At jakkoliv, v dobe, kdy nasi nejlepsi a mravne nejhodnotnejsi zpevaci a umelci zivorili, Karel Gott zil na vysluni moci a zil zivotem rozmazlene primadony. Prevazuje skutecnost, ze patril mezi milacky svetoveho publika (hlavne snad nemeckeho a polskeho a -samozrejme - i naseho) a tak snad siril i slavu sve rodne zeme, nad prikazem, ze lide, kterym bylo mnoho dano, maji zavazek slouzit pravde a byt svedomim sveho rodu (tak jak to cinil jiny cesky zpevak a nesrovnatelne vyznamnejsi pisnickar, Karel Hasler, ktery umiral na ledove betonove dlazbe nacistickeho koncentraku)?
Nemyslim. Uklada nam Gottova slava povinnost chodit na jeho koncerty a zbesile tleskat? Mne nikoliv. Kdybych byval v osmdesatych letech zil v Ceskoslovensku a mel volit mezi slavou a bohatstvim na jedne strane a mravnim imperativem (ale take zivorenim) na strane druhe, byval bych podepsal antichartu? Soude podle sve reakce na podobne situace, myslim, ze bych se rozhodl pro mravni imperativ.
Slozitejsi je druha otazka: sel bych dnes na Gottuv koncert, kdyby vsecko, co zustalo v me pameti z minulosti je, ze Gott podepsal nejaky pro-komunisticky papir, ale zapomnel, co na tom papiru stalo. Asi ne, ale chapu ty, kteri by za takovych okolnosti na koncert sli. Snad si meli overit, co stalo na dokumentu, ktery Gott podepsal (podepsali ho i jini, ale malokdo tak aktivne a podlizave jako Karel Gott). To jsem udelal ja.
Dekuji Janu Waldaufovi, ze mi dal text anticharty. Text, ktery stoji za zaznamenani: Nas socialisticky svet, jemuz stoji v cele Sovetsky svaz, svym uchvatnym budovanim komunisticke spolecnosti ozaruje pracujicimu lidu a revolucnim silam celeho sveta cestu pokroku a stastne budoucnosti...
Drtiva vetsina mistru nasi kultury sla a jde ve svem usili verne s delnickou tridou, s komunistickou stranou ve znameni Velkeho rijna... Hrde se hlasime k bratrske sounalezitosti nasich narodu vedenych Komunistickou stranou Ceskoslovenska". Na shromazdeni umelcu v Narodnim divadle 28. ledna 1977, kde bylo provolani (text anticharty) vyhlaseno, se jako prvni ujal slova "zlaty slavik" komunisticke ery, Karel Gott. Jsem rad, ze jsem si precetl text anticharty. Jsem rad, ze jsem na Gottuv koncert nesel.
Kuba - Nedavno si jeden znamy rezervoval ubytovani v hotelu nekde v Jizni Americe. Kdyz dostal potvrzeni o rezervaci, zjistil, ze je to na Kube (podobnost jmen). Casove uz se to dalo tezko zmenit a znamy si rekl, ze by to nakonec mohlo byt zajimave. A bylo. Hlavne to, co videl mimo hotel, v kterem bydlil. Rozjel se totiz (dost drze) po okoli. Videl, jak uboze kubansti obcane ziji. Jak omezeny je jejich zivot, jejich pristup k informacim o zbytku zemekoule. Jak velkou lzi je Castruv rezim. Vim, ze hodne nasich krajanu i rodaku jinych zemi, dost nedavno v komunisticke sfere, travi dovolenou na Kube. Vim, ze tam nejezdi proto, aby Castruv rezim podporovali, ale hlavne proto, ze Kuba jim nabizi teple more za znacne lacinejsi cenu, nez treba ostrovy v Karibiku. Neosvojuji si pravo je kritizovat. Mnohe zeme (vcetne Kanady) maji s Kubou normalni diplomaticke a hospodarske vztahy. Mnozi argumentuji, ze Castro neni horsi, nez jeho predchudci opacneho ideologickeho zamereni (prekvapive vysoke procento lidi v byvalem Ceskoslovensku a jeste vyssi procento treba v Madarsku a vetsina v Bulharsku a Rumunsku jeste dnes dava prednost zivotu za komunismu pred zivotem v demokracii).
Nevim, kdo vlastni hotely na Kube, ale zrejme jedinou televizi (vedle kubanske), kterou muzete v techto hotelech videt je americka stanice CNN). Nemyslim, ze nekdo vazne povazuje tyto navstevniky Kuby za stoupence komunismu nebo obdivovatele Castra. Zivot je vzdycky trochu jiny, nez nase predstavy o nem a je daleko obtiznejsi nacpat ho do presnych skatulek jako treba knofliky nebo nite. A tak chapu, proc lide (i ti, kteri s komunismem a Castrem nemaji nic spolecneho) se jezdi koupat do "jeho" more. Jako chapu - ze zcela jine skatulky - ze lide, kteri celkem bez protestu zili v komunistickych rezimech stredni a vychodni Evropy a casto - az do padu komunismu - i po prichodu do svobodneho sveta se nijak vyrazne proti komunismu nestaveli, dnes ostre - a uzitecne - kritizuji ve svych rodnych zemich prezitky komunismu. Chapu, ackoliv muj zivot a me nazory se vyvijely jinak. Chapu proto, ze vim jak jinak jsme kazdy geneticky i okolnostmi modelovan a kazdy, pokud nekomu nebo necemu vazne neublizujeme, si zaslouzime miru respektu. A doufam, ze ti, kteri na Kubu jezdi, respektuji moje stanovisko, ze pokud na Kube vladne komunisticky rezim, tam proste na dovolenou jet nemohu.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu