Navrat na hlavni stranu

Flabbergasted
Toto je anglicky vyraz, ktery mnohdy vystihuje velmi dobre stav cloveka, v nemz se ocitne. Znamena, volne prelozeno, uzasly, udiveny, prekvapeny, okolnostmi ponekud dobehnuty.
Redaktor a majitel tohoto listu, a snad i mnozi z jeho ctenaru a odberatelu, budou mozna povazovat nasledujici kratke povidani za blabol, neporozumeni skutecnosti, nasledek nezrizeneho pozivani alkoholu, ochablost v aritmetice, kritiku za kazdou cenu a pod.
Jsem si te moznosti vedom a prece se pokusim dokoncit svuj zamer.
Nebot, rok od roku, at je v teto zemi kanadske vlada liberalni nebo konzervativni (a kdyby snad to byla i ta nove demokraticka), marne doufam, ze cosi se stane, cosi rozumneho a zivot cloveka ulehcujiciho a logictejsiho, v systemu danoveho priznani z prijmu a vyrovnani se nasince se statem.
Do domu dorazily opet formulare stejne tak CD za timto ucelem. I letos jsem blahove doufal, ze dojde zasilka tenci a mnohych podivnych koeficientu zbavena (viz dale).
Naivni to bylo pomysleni. Dosly formulare o malinko silnejsi nez loni a navic novinka. Moznost rozdeleni penzi mezi manzele (ale i dvojice zijici tak rikajic na divoko), tedy nikoli statni, ale od byvaleho zamestnavatele za ucelem mozne danove vyhody. Precetl jsem si novy formular pozorne, jednou, dvakrat, vyplnil zkusmo co pozadovano, ale stale jsem si nebyl jist, ze pocinam si spravne. Zatelefonoval jsem tedy na tri mista, ktera se taxami zabyvaji. Vysledek: po informacich, ktere jste mi sdelil, pane, asi bude nejlepe, kdyz tuhle moznost budete ignorovat. Dalsi odbornik, jehoz mirne sluzby jsem obcas pouzil, pravil: tohle manualne nesvedete, sezente si program, jedine na pocitaci snad zjistite, co je pro vas vyhodne. Zde poznamka: neni povinnosti obcana a danoveho poplatnika mit pocitac, podobne jako neni jeho povinnosti mit kulovnici!
Dobracka s H & R, danovych to specialistu na nizsi odborne urovni nez kvalifikovany ucetni, sdelila, ze musim prinest vse a oni vykonaji danove priznani za me (a moji zenu), snad spolu s odpovedi na otazku, kvuli ktere jsem jim telefonoval.
Napadlo mne obratit se na kovare a udelal jsem to. Telefonicky jsem se spojil... s Revenue Canada. A velmi prijemna slecna nebo dama mi konecne sdelila princip teto novinky (Joint election to split pension income). Ocenil jsem jeji pomoc. (Kdyz jsem se ale zeptal jeste na jinou drobnost tykajici se take danoveho vyrovnani, slibila me prepojit na kolegyni, neb ona na moji otazku nemuze odpovedet. A kolegyne se mi ozve behem dvou, tri dnu, pravila. K memu milemu prekvapeni ona doporucena osoba zatelefonovala jeste to odpoledne a moji otazku vcelku zodpovedela).
Pustil jsem se do nekolika alternativ mozneho presunu me a moji zeny penze od zamestnavatele (nikoli tedy CPP) navzdory rade ucetniho, ze bez pocitacoveho programu si budu zoufat. Zoufal jsem si, kdyz valna cast dne vzala tou cinnosti za sve. Byl jsem ale pilny a manualni manipulaci dopracoval jsem se k mensi castce, kterou budeme muset do Ottawy poslat, nezli te, jakou bychom museli dodat bez zminene moznosti penzijnich presunu. (Kdybych ale dosud byl v pracovnim pomeru, plat odpovidajici casu stravenemu pocetni manipulaci shora zminenou znacne by usporu prevysil).
To je ale jen cast duvodu meho povidani. Zabyvat se onim Joint election to split pension income je vec zcela dobrovolna, na rozdil od ostatnich danovych aktivit.
Pravim: jsou jedinci a spolecnosti, pro nez danovy system v dnesnim komplikovanem svete nemuze byt jiny nez komplikovany. Nechapu ale, proc pro ostatni obyvatele, kteri jen: pro kohosi pracuji (z vydaju s tim spojenych nemohou na danich odepsat pranic), maji neco investic, snad i na burze, pripadne druhy nebo treti dum, ktery rentuji a je to zdroj prijmu stejne jako vydaju, proc tito musi vyplnovat danove priznani plne zajimave ruznych koeficientu, kterymi se nasobi jedna cifra a pak dalsi - staci jen pohledet na tu ci onu stranku formularu a jeden zasne nad tim, jak se veci deji komplikovane. Kde se prislo na ony koeficienty kupr. 5.7% 8.65% a jinde 3.4%nebo na strane 2. formulare Schedule 1 pro federalni dan hranicni limity jsou uvedeny hodnotami $37, 178, pripadne $74,357
Mnohdy jsou hodnoty na jednom miste pridavane, na jinem ubirane pomoci koeficientu ponekud zahadne absolutni hodnoty proc treba maximalni hodnota v radce Age amount je prave $5,177 a nikoli $5,700?
Mohl bych uvest jeste jine cifry, staci se podivat do formularu ...a tu me napada otazka? Proc nedelat veci (jak doufam ze je mozne), jednoduse, kdyz to jde i slozite? Odpoved: zamestnanost tech, kteri diky obludnosti danoveho priznani musi poskytovat pomoc, jinak sotva potrebnou. At jsou to kvalifikovani ucetni a nebo jen ona odborne nizsi kasta zamestnancu H & R bloku.
Ze tohle je povidani za vlasy pritazene a neprihodne dobe? Snad ... ale pohledte, mili ctenari, do lejster, kterymi jste se museli prodirat plnice tuto povinnost zaplatit statu dan z prijmu a jinak nabytych movitosti i nemovitosti at uz poctivou praci, pravem priznanou penzi anebo jakymkoli snazenim krom pasovani drog (hola, nedivil bych se ale nikterak, kdyby i tito dobraci dokazali se s danemi vyrovnat mnohokrat lepe nez obcan poctivec = mamlas).
Omlouvam se, ale neni mi dodnes jasne, proc neni mozne v teto zemi prijmout ono genialni zjednoduseni - nazyva se flat tax. Byla o tom kdysi kratka diskuse, nikam to nevedlo. Pripominam, ze v tom systemu by do jisteho prijmu nebyla pozadovana zadna dan a nad tuto hranici pro kazdeho stejna. A zadne finty a klicky, koeficienty a zahady, ktere treba k rozreseni dodat odbornikum, kteri pro svoji odbornost museli studovat par let navic ke svemu vseobecnemu vzdelani. A dalsim zamestancum Revenue Canada, placenym z nasich dani, kteri kontroluji jak se ten ktery z nas dokazal s danovou povinnosti ten ci onen rok vyporadat. (Ano, ten ci onen rok, nebot sotva jsou formulare a navod k pouziti rok co rok stejne - jsou jen rok od roku obsaznejsi a malinko komplikovanejsi).
V boji proti zhoubnym nemocim ci v jakemkoli komplikovanem vyzkumu pro blaho lidstva konanem je slozitost nevyhnutelna. Ale danovy system? Jeho komplikovanost je, odvazim se to rict, zbytecna a nakladna. Nebot nuti nejednoho obcana uzit sluzeb danovych poradcu, nepotrebnych v pripade, dle meho nazoru, mozneho zjednoduseni systemu.
A jestlize je to v jinych zemich jeste slozitejsi, neberu to za zadny padny argument. Tim hure pro ty zeme a jejich obyvatele
Vladimir Cicha -Vancouver

Navrat na hlavni stranu