Navrat na hlavni stranu

Finale uvede retrospektivu Vaclava Taborskeho
Vaclav Taborsky se letos doziva osmdesati let. Pri teto prilezitosti uvede plzensky filmovy festival Finale, jehoz jsme medialnimi partnery, 22. dubna 2008, retrospektivu jeho filmu. Nebude to vsak jeho jedina prezentace na festivalu.
ABE: Neni to tve prvni setkani s festivalem, byl jsi zde vloni. Musel na tebe zapusobit dobrym dojmem, kdyz jsi se rozhodl s nim navazat spolupraci. Cim te oslovil?
VT:
Mne se libi, ze po dobu festivalu tu lide ziji ve stavu mirne euforie. Cela udalost je vyslovene tesi, coz je videt ve vysoke navstevnosti a v tom, ze divaci se opravdu zucastnuji diskusi s filmari.
ABE: V programu je uvedeno, ze promitani tvych filmu trva 56 minut. Co tam bude a ktery z techto filmu mas nejradeji?
VT:
V sekci Bajecni lide s klikou se bude promitat Zablacene mesto, Hostinec, Cesky malir, Nadrazi a Dovolena. Nejradeji... nejradeji se divam na filmy, ktere jsem jeste nikdy nevidel, cili na filmy jinych.
ABE: Neni to tvoje jedina prezentace. V programu jsi uveden v cyklu Dejiny na 8.
VT:
Ve stredu 23.4. Jan Lukes povede besedu o roku 1968, ktere se zucastni Vera Chytilova, Standa Milota a ja. Od stredy do patku take bezi sekce Dejiny na 8, kterou vzdycky uvede muj film Dejiny na 8.
ABE: Tve pusobeni v Cechach a v Kanade bylo zcela rozdilne. V Kanade jsi pusobil jako pedagog v Cechach jako filmar. Do jake miry te umelecka tvorba ovlivnila prave pri tve profesi v Kanade?
VT:
Jednak jsem vypravel o svych zkusenostech, jednak jsem ve filmu i pri vyucovani pouzival stejny pristup: v Cechach jsem chtel pobavit divaky, v Kanade studenty.
ABE: Dnes je pocit, ze manazer nemocnice nemusi byt lekarem. Myslis si, ze za produkci dobrych filmu nemusi stat lide, kteri by byli odchovani filmem?
VT:
Ne - a praxe to dokazuje.
ABE: Jak se divas na zkratkove mysleni, na to ze videoklipy bezi v galeriich?
VT:
Je to docela normalni, protoze nase vnimani se take velice zrychluje.
ABE: V cem vidis prednost stare techniky, kdy reziser si musel prakticky kazdy obrazek osahat, pred digitalni produkci, ktera se stale zkvalitnuje?
VT:
Reknu to trochu jinak. Nase vyhoda pred 40-50 lety byla, ze starou technikou jsme si mohli i s kratkym filmem hrat, ze jsme meli tydny na toceni, strih i dokoncovaci prace. Dneska se tak tocit neda. I treba hodinovy dokument se natoci na video behem nekolika dnu. Zrychluje se vnimani i nataceni.
ABE: Na co se tesis na letosnim Finale?
VT:
Az budu pri besede o roku 1968 vypravet, jak jsem 23. 8. 1968 natacel jako filmovy partyzan sovetsky vlak s rusickami v Kostenicich u Pardubic a Rusove za nami poslali tri obrnene vozy, protoze jedna tlusta ajznbonacka na pardubickem nadrazi na nas zalovala.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu