Navrat na hlavni stranu

Malickost
S pokracujicim vekem pamet dostava tzv. zabrat, coz znamena, ze jeji sluzba jako kartoteka uzitecnych i neuzitecnych informaci se zmensuje v kapacite, ac sidlo je, myslim, nadale v hlave, tedy presneji v mozku a jeho prislusne casti. Odbornik by dodal presnou informaci ve ktere.
Rad bych si pamatoval leccos. Nekdy me napada, ze treba lidove moudrosti, prislovi. A nejzakladnejsi rovnice fyzikalni, kdysi v makovicce uchovavane. To uz ale jsou, bezmala ony lonske snehy
Ale presto ne zcela vse, co bych si rad zapamatoval, aniz bych hledal pomoc v moudrych knihach, jsem zapomnel. Mezi takova sdeleni patri citat O. W. Holmese: Zivot je velika hromada malych veci. Anebo, jak pravil W. Blake: Zivot cloveka se sklada z toho, nac mysli po cely den.
Tak tedy k tem malym vecem ... presneji jedne. Je to CD, ktere jsem si nedavno koupil za vybornou cenu. A ta cena se stala jeste vybornejsi, kdyz jsem si v klidu obyvaciho pokoje CD pustil.
Puvabna zena, jez stala se filmovou hvezdou a legendou, sexualnim symbolem, manzelkou nejen vyborneho hrace baseballu ale i vyznamneho spisovatele (Arthura Millera) a udajne i milenkou vyznamnych politiku, zena nepochybneho sarmu a sex-appealu, stala se takovou hlavne a prave zasluhou filmu.
Na zminenem CD zpiva Marilyn Monroe osmnact skladeb, vcetne tech znamych prave z filmu (Diamonds Are A Girl's Best Friend a Some Like It Hot).
Jsem milovnikem jazzu (nikoli odbornikem v te veci, ale take nikoli uplnym laikem) a vyposlechl jsem si uz mnoho znamenitych jazzovych zpevacek, pocinaje tou snad nejuzasnejsi, Ellou Fitzgeraldovou. Videl jsem i filmy, v nichz Marilyn Monroe zpivala zminene dve skladby. Ale na onom CD zaznamu bylo dalsich 16. A ja jen nehybne sedel v klubovce a naslouchal. Jaky to sametovy, pusobivy, s tou ci onou skladbou dokonale souznejici hlas! Prednes, jemne nuance, dokonale frazovani. Pro moje ucho skutecny zazitek.
Cely svet zna tuto zenu, dnes legendu, kontroverzni, slavnou, mozna nestastnou, nespolehlivou, mozna naivni, pro muze pritazlivou a rozhodne velmi puvabnou, jako filmovou herecku. Mene uz jako talentovanou zpevacku. O tomto jejim talentu presvedcil jsem se prave poslechem zmineneho CD zaznamu.
A napadlo me, ze kdyby zamenila filmovou drahu za muzikalni, byl by jeji osud mene smutny?
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu