Navrat na hlavni stranu

Josef Lnenicka: Stopar
V pameti mi utkvela udalost, jaka : nestava casto. Moji rodice zili v Praze 4. To pro mne znamenalo, chtel-li jsem je z vychodnich Cech navstivit, dvou az trihodinovou jizdu pres cele hlavni mesto. Zalezelo na tom, jak clovek pritlacil pedal tem rotorovym konim a jaky byl na silnici provoz. Maminka oslavovala narozeniny a ja ji chtel navstivit. V sobotu byl rano provoz klidnejsi a tak sem nepospichal. Nakonec jsem cestu odlozil az na odpoledne. K rodicum jsem prijel kolem ctyr odpoledne. Po privitani me maminka poslala k nedaleke telefonni budce zavolat sestre a bratrovi, ze jsem jiz u rodicu a aby prijeli take. V polovine osmdesatych let bylo v Cechach primo zazrak ziskani telefonni linky, zadosti se vyrizovaly osm az deset let. Vymluv bylo mnoho jednou nebyly pristroje, pak nedostatek kabelu nebo ustredna a nakonec chybeli lide na praci.
Telefonni budka se nachazela asi osm set metru od domku rodicu, ale ja ji minul a dojel az na namesti. Odtud jsem se se sourozenci domluvil, at k rodicum co nejdrive prijedou. Pri zpatecni ceste z namesti, kdyz jsem odbocil z hlavni ulice, jsem mel pred sebou osobni auto cervene barvy znacky Renault 12. Sedeli v nem dva muzi. Auto jelo pomalu. Jak se tak na nej divam, vidim, ze auto zastavuje, dvere se otviraji a spolujezdec z auta vypadl primo na ulici na zem. Ridic zastavil a ja pochopitelne taky.
Vybehl jsem z auta k muzi, ktery vypadl ven, sklanim se k nemu, ale muz nejevi znamky zivota. Popojeli jsme s obema auty, abychom neprekazeli provozu a davame se do rozhovoru. Kdo je ten clovek, co vypadl z auta a kam jedou? Ridic mi objasnuje, ze ten muz stopoval auta primo pod Vysehradskou skalou, on mu zastavil a vzal ho. Pry potrebuje zavest do Chalupic. Cestou pry toho moc nenamluvil. Nic o tom cloveku nevi.
Muz neprojevoval znamky zivota. Asi tricet metru od toho mista byla telefonni budka, odkud jsem mel volat sourozencum. Dobehnu k telefonu a nechce se mi verit, co vidim: Pristroj tam je, ale po sluchatku ani stopa. Jen kus snury na konci uriznute. Vracim se zpet, auta jezdi kolem nas, nikdo nezastavi. Kazdy specha za svym cilem. Az jeden pan, ktery sel okolo se zastavil, pohledl na leziciho muze a rekl, ze ma doma telefon a privola lekare a policii. Sanitka se objevila asi za dvacet minut. Lekarka muze prohledla a prohlasila, ze zemrel ve chvili, kdy padal z auta. Potom jsme prohledli muze a zjistili jsme, ze u sebe nema doklady totoznosti a v jedne kapse mel 20 korun. Ridic prave vypravel lekarce, kde vzal toho muze, kdyz se objevilo policejni auto. Nakonec jsem i ja musel vystupovat jako svedek cele udalosti. Muze nalozili s pomoci bezpecnosti do sanitniho vozu. Pitva musi urcit pricinu umrti. Musi se take zjistit jeho totoznost. K rodicum jsem se vratil se znacnym zpozdenim. Uz jim bylo zahadne, kde tak dlouho otalim.

Navrat na hlavni stranu