Navrat na hlavni stranu

Fanousci chteli zdemolovat Strahov a malem se jim to podarilo
Fotbalova lahudka bez chuti

Sparta a Slavie. Nejslavnejsi muzstva ceskych fotbalovych dejin, jejichz vzajemna stretnuti jsou nejpikantnejsi lahudkou, kterou ceska fotbalova liga muze svym konzumentum nabidnout. Tentokrat se vsak na ni sliny i chutove bunky sbihaly dvojnasobne. Vzdyt obe popularni prazska S v letosni sezone prevysuji ostatni soupere rozdilem odpovidajicim jejich tradici a je temer jiste, ze o mistrovskem titulu 2008 se rozhodne prave mezi nimi.
Pred jejich 267. derby, jejichz historie se bezgolovou remizou zacala psat uz 29. brezna 1896, Slavie mela v cele ligove tabulky dvoubodovy naskok pred Spartou a byl to tedy primy souboj o letosni ceskou fotbalovou korunu. Takze spickova hra s krasnymi momenty na obou stranach? Bohuzel, nic takoveho. Zejmena v prvnim polocase se deni odehravalo vetsinou jen mezi sestnactkami a dramatickych situaci bylo jako safranu. Jak by ne. Obe armady totiz vyrukovaly do valky, s klidem mozno rict obranne, pouze s jednim utocnikem. Slaviste s Makedoncem Toleskim a spartane se Slepickou. Do jedine sance se uz v 6. minute dostal Kulic, ovsem zblizka jen napalil balon primo do slavistickeho brankare Vaniaka.
Oziveni na bojisti alespon trochu nastalo az po prestavce a v hlavni roli ucinkoval slavisticky zaloznik David Kalivoda. Ve 40. minute vystridal slovenskeho reprezentanta Krajcika, brzy na to dostal zlutou kartu za protestovani, v 58. minute vstrelil vedouci gol a okamzite byl vyloucen!!! Co se stalo? Jakmile mic po chybe Kadlece, ktery Kalivodu neuhlidal, skoncil ve spartanske siti, stastny strelec zacal oslavovat tim, ze si pres hlavu pretahl dres a svlekl se do pul tela. To se ale uz drahnou dobu ve fotbale tresta zlutou kartou a vedi to i nejmensi zackove! Kalivoda jedno napomenuti uz mel a musel byt tedy vyloucen. Fotbalovy odbornik, ale i laik zasli a zakonite si pokladali otazku: Jak je mozny takovy zkrat v hlave profesionalniho a dobre placeneho fotbalisty???
Co na to pro televizni kamery sam David Kalivoda? "Neuvedomil jsem si, ze zlutou kartu uz mam" Trener Karel Jarolim jeste po utkani lapal po dechu: "Na vrchol jsme se dostali na dvacet vterin, ale okamzite jsme z neho spadli." Pochopitelne, ze iniciativu prevzala Sparta a v 74. minute po rohovem kopu Horvatha hlavou na konecnych 1:1 vyrovnal Kadlec. Vic vsak Sparta uz nestihla, trebaze predtim jeste za bezbrankoveho stavu prave Horvath z primeho kopu trefil tyc. Vsak take se jeji trener Michal Bilek nechal slyset: "Byli jsme lepsim muzstvem!" A spartansky kapitan Tomas Sivok k tomu dodal: "Remiza je pro nas ztratou." Takze Slavie ma v tabulce stale jen dvoubodovy naskok pred Spartou a o tom, kdo se bude smat nakonec, se rozhodne v poslednich sedmi kolech.
Nejen ze tolik ocekavana fotbalova lahudka tentokrat byla servirovana bez chuti, ale navic po sobe zanechala na stole jeste jeden ucet. I v tomto pripade dost drahy a nelichotivy Derby prazskych S se naposledy hralo na Strahove, protoze priste uz bude mit Slavie k dispozici novy a krasny stadion ve vrsovickem Edenu, jehoz vystavba v techto dnech finisuje. Takze uz pred zapasem tvrde kridlo spartanskych fanousku, recenych rowdies, verejne proklamovalo, ze na rozloucenou prijdou fotbalovy Strahov zdemolovat! A nechybelo mnoho, aby se jim to stejne jako jejich totozne se chovajicim slavistickym protejskum "podarilo"! Ohlusujici detonace delbuchu a urputne bitky s tezko odenymi policisty si ve druhem polocase vynutily preruseni zapasu, jehoz chuliganskou vlozkou bylo i vniknuti spartanskeho vytrznika na hraci plochu, odkud si jako trofej vzal rohovy praporek a dobehl s nim az do stredu hriste, nez ho strazci zakona chytili. Treneri obou celku Jarolim ani Bilek vsak po utkani tato fakta komentovat prilis nechteli. Vysledkem radeni byly rovnez vytrhane sedacky nahazene na prilehlou atletickou drahu, demolovana tramvaj i jedna prazska restaurace. Kam az takove nasili jednou muze dojit?
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Ostatni vysledky
22.kolo: Bohemians 1905-Mlada Boleslav 1:1 (0:0) 6729 divaku; Sparta-Jablonec 1:0 (1:0) 5401; Brno-Kladno 0:0 (0:0) 3750; SIAD Most-Ceske Budejovice 3:1 (2:1) 1962; Viktoria Plzen-Teplice 0:2 (0:1) 2038; Slovan Liberec-Sigma Olomouc 2:1 (1:1) 4900; Banik Ostrava-Viktoria Zizkov 3:0 (1:0) 8406; Tescoma Zlin-Slavia Praha 0:1 (0:1) 3520.
23.kolo: Jablonec-SIAD Most 1:0 (1:0) 4122; Mlada Boleslav-Brno 1:3 (0:1) 4380; Ceske Budejovice-Bohemians 1905 2:0 (1:0) 4518; Teplice-Banik Ostrava 1:1 (0:1) 4011;Kladno-Slovan Liberec 1:3 (1:1) 2043; Sigma Olomouc-Tescoma Zlin 0:1 (0:1) 3915; Viktoria Zizkov-Viktoria Plzen 0:0 (0:0) 3825.
***
Slovenska Corgon liga
22. kolo:
Ruzomberok-Senec 1:1.
23. kolo: Kosice-Senec 4:0, Ruzomberok-Trnava 4:0, Slovan-Dubnica 3:2, Nitra-Banska Bystrica 1:0, Zilina-Trencin 4:0, Artmedia-Zlate Moravce 4:0.

Navrat na hlavni stranu