Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Drakula
Oteplovani planety se ve svycarske Basileji letos projevilo neobvykle silnymi mrazy. Za oknem nam umrzl rozmaryn, bezdomovci jsou stale pritulnejsi, psi na prochazce nasadili prosebne zoufaly vyraz. Pro vykon sveho vedlejsiho pracovniho pomeru, nocni roznasku novin, jsem si koupil potapecskou kuklu upletenou z cerne vlny, za niz se na me mraz dostane jen otvory pro oci, usta a nos. Vypadam v ni jako zamaskovany zlocinec, pripravujici prepadeni banky prosim laskaveho posluchace, aby si tento detail zapamatoval, v mem dnesnim fejetonu jeste sehraje roli.
Roznaset v noci noviny muze byt za jistych okolnosti mnohem zajimavejsi nez do nich jenom psat, zvlaste kdyz se kolporter neudrzi a drze si zadarmo precte informace, za nez si abonenti radne zaplatili. Tak treba 18. ledna. Kdyz jsem podvacate strkal do schranky Frankfurter Allgemeine Zeitung, vlajkovou lod nemeckeho tisku, a podvacate si precetl titulek uvodniku Mit den Untoten cesky by se reklo S nemrtvymi nedokazal jsem nadale potlacovat zvedavost. Odhrnul jsem snih na schodech pred hospodou Warteck, posadil se na stos novin a ponoril se do cetby.
Autor zmineneho uvodniku venovaneho ceske politicke scene vychazi z hypoteticke existence upiru, kteri sice zivi uz nejsou, ale mrtvi taky ne, nejpopularnejsim predstavitelem techto nemrtvych byl Drakula. Politologove by pry meli zavest uplne novou kategorii politicky nemrtvych pro ceske komunisty, kteri se uz nemuseji niceho bat, ponevadz maji vlastni pohreb davno za sebou. Demokraticka revoluce v roce 1989 sice komunistum odebrala mocensky monopol, avsak jisty podil na moci jim zustal uchovan, prestoze se jejich strana, jako jedina v byvalem vychodnim bloku, nikdy nezrekla sveho nazvu ani substance a neprovedla sebekritiku. Prave tim si vsak podrzela prizen petiny volicstva. Komunisti sice formalne nalezeji opozici, ale prakticky patri k vladnimu taboru, ktery je v parlamente odkazan na jejich podporu. Cesti komunisti jsou verejne tupeni a haneni, potajmu se jim vsak uz davno nadbiha. Zatimco pateticti antikomuniste volaji po zakazu komunisticke propagandy a symboliky. Komunisticka strana Cech a Moravy se ve volebnim roce 2006 klidne a trpelive pripravuje na svoji uplnou politickou rehabilitaci. Predpoklady pro to jsou temer tak dobre jako v letech 1945 az 1948, kdy komunisti byli demokratickymi stranami akceptovani, protoze existoval silny Sovetsky svaz, o nejz se cesky narod chtel oprit. Tentokrat jsou volitelni, ponevadz Sovetsky svaz zmizel a s nim i strach, ze komunisti by se mohli stat vaznou hrozbou demokratickeho poradku. Autor uvodniku jeste pripomina, ze po II. svetove valce se Ceskoslovensko jako jedina stredoevropska zeme zcela z vlastni vule rozhodlo pro "lidove-demokratickou" Evropu cenu za to zaplatilo po komunistickem puci v unoru 1948.
Uvodnik me intelektualne neokouzlil, ale nekolikrat jsem se nahlas zasmal vtipnemu prirovnani. Byt Nemcem, zminil bych jeste analogicky spatne zkusenosti s odkladanou a neduslednou denacifikaci Nemecka po II. svetove valce. Shovivavost k vlastnimu smradu neprinese zadne firme uzitek, nybrz naopak ujmu, at uz se jedna o Cechy, Nemce nebo Francouze. "Dej ruce nahoru a pomalu vstan?" neocekavane naridil hlas ze tmy. Cisi ruce mi stahly kuklu. Na tvar mi dopadl silny proud svetla. "Jo to jste jen vy," zklamane rekl policajt a zhasl lampu. "Telefonovaly nam cisnice z hospody, ze nemuzou domu, ponevadz na schodech sedi gangster v kukle a blbe se smeje," vysvetlil jeho kolega. Sluzebni pes pratelsky vrtel ocasem. Zapalili jsme si. Zajimalo je, cemu jsem se smal. "Ten Drakula je jako kdo?" vyptavali se, kdyz jsem ukoncil sve expoze. "Rumunskej hrabe. V noci leze z rakve a pije lidem krev." "Tak toho teda v databazi zatim nemame," rekli policajti a zmizeli.
Psano pro CR0 6. Otisteno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu