Navrat na hlavni stranu

Slavie sice vypadla, ale zanechala na White Hart Line velky dojem
Robinsonovy skvele robinsonady


Anglicane jsou pro Cechy strasakem! Tradicnim a velkym. Alespon ve fotbale urcite. Ceske tymy na pude hrdeho Albionu prohravaji jeden zapas za druhym. Spatne zkusenosti ma i momentalne nejlepsi tym ceske ligy Slavie Praha. V Londyne se o tom presvedcila loni v rijnu, kdyz v zapase Ligy mistru na hristi Arsenalu utrpela rekordni prohru 0:7. A nedavno selhala take v prvnim souboji o postup do osmifinale Poharu UEFA na prazskem Strahove, kde podlehla Tottenhamu Hotspur 1:2. Neni tedy divu, ze kdyz se po trech mesicich vratila na londynsky sever, ocekaval se dalsi debakl.
Vsak take kdyz na temer petatriceti tisici divaky vyprodany a slavny stadionu White Hart Line {neobsazenych zustalo jen par mistecek v sektoru vyhrazenem slavistickym fanouskum} vybehla domaci jedenactka slozena z hracu peti zemi, mezi nimiz bylo sest fotbalistu tmave pleti, hyrila vysokym sebevedomim. Ale jen na lavicku Tottenhamu tentokrat usedl byvaly slavisticky golman Radek Cerny, ktereho kouc Juande Ramos potrestal za hrubou chybu v prazskem zapase, po niz Strihavka snizil na konecnych 1:2. Takze mezi tri tyce Hotspur po sedmitydenni a desetizapasove prestavce znovu poslal mnohonasobneho anglickeho reprezentanta Paula Robinsona. Ovsem o necekanou brankarskou rosadu se postaral i trener Karel Jarolim, ktery misto Vaniaka postavil Vorla.
Tomu vsak stesti nepralo a uz v 7. minute po prvni strele soupere, o niz se postaral O'Hara a kterou nestastne tecoval Latka , mussel lovit mic ze sve site. Navic to bylo z dalky. A kdyz kratce potom jeste zahrozili Huddlestone, Lennon a Bent dokonce hlavickoval do brevna, tottenhamsti Kohouti uz sve myslenky zrejme smerovali jinam. Vzdyt o tri dny pozdeji je cekalo velke finale Ligoveho poharu, jak Anglicane rikaji Carling Cupu, ve Wembley proti FC Chelsea. Nebo napr. Vynikajici obrance Jonathan Woodgate, ktery nedovno do Tottenhamu prestoupil z Middlesbrough za osm milionu liber a pobira mesicni plat peatasedesati tisic liber, se pred zapasem nechal slysest: "Mam starosti. Jezdim se svou pritelkyni po meste a vybiram dum, kde budeme bydlet. Ale chceme jej na dobrem miste a za dobrou cenu. Domy v Londyne jsou neuveritelne drahe a ja nechci nesmyslne utracet"
V kazdem pripade po pulhodine hry Slavie popadla druhy dech a bylo patrne, ze Prazane sve sily nesmyslne neutraceji. Signal dala tvrda strela zimni posily cervenobilych z Ceskych Budejovic Jaroslava Cerneho, po ktere Robinson, stejne jako v dalsich pripadech, mussel predvadet skvele robinsonady. "Jsem rad, ze se mne navrat do branky vydaril v pravou chvili," netajil sve nadseni po utkani a spanelsky kouc Tottenhamu Ramos na jeho adresu dodaval: "Dneska odvedl velky kus prace." Navic s jeho vystoupenim byl v hledisti spokojeny take trener anglickeho reprezentacniho tymu Ital Fabio Capello. Avsak celek Slavie po zmene stran svuj napor jeste vystupnoval a domaci obrana se otrasala v zakladech. Skoda, ze Drizdal z vylozene pozice nedokazal hlavickovat durazneji. Presto v 50. minute po pruniku Jaroslava Cerneho a Pudilovu centru zleva z bezprostredni blizkosti slovensky reprezentant Krajcik vyrovnal. A prodlouzeni viselo na vlasku Strihavka orazitkoval pravou tyc Robinsona, ktery rovnez musel bravurne zneskodnit perfektne zahrany trestny kop stridajicim Ivanou. Takze vysledkem velkeho vykonu Slavie, jaky na anglickych fotbalovych polich od ceskych tymu uz dlouho nepamatujeme, byla "jen" remiza 1:1. Ovsem take mimoradne cenny bod, jak pro Slavii, tak pro cely cesky fotbal, do dlouhodobeho koeficientu evropskych klubovych soutezi!
Nic na tom nemeni ani diplomacicka slova trenera domacich Juande Ramose: "Prvni polocas jsme meli pod kontrolou, ale ve druhem nasi hraci az prilis setrili sily." Mnohem vystiznejsi byl strelec vyrovnavaciho golu Matej Krajcik: "Promarnili jsme si postup! Urcite jsme na nej meli. Soupere jsme napadali hodne na blizko a jim uz dochazel dech". A velmi aktivne hrajici Jaroslav Cerny tvdil: "Na to, kolik jsme meli sanci, jsme si zaslouzili minimalne prodlouzeni. Rekl bych, ze druhy polocas byl z nasi strany fantasticky." Podobne se vyjadroval i trener Karel Jarolim: "Kdyz se souper dostal do vedeni, nikdo nepochyboval o tom, ze je uz rozhodnuto. Ale po prestavce jsme posilili ofenzivu a potom, co se nam podarilo vyrovnat, jsme Tottenham agresivitou i kompaktnosti tlacili do pasivity. Mohli jsme klidne rozhodnout v nas prospech."
Ano, prazska Slavie byla z Poharu UEFA vyrazena. Ted uz ma pred sebou ale jiny cil. Vede tabulku ceske ligy a touzi po mistrovskem titulu, ktery by tento slavny klub vybojoval po dvanacti letech. "Urcite jsme tady nabrali potrebne sebevedomi k tomu, abychom titul ziskali," stacil jeste pred odletem z Londyna zduraznit Matej Krajcik.
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu