Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Ohlednuti

Jsou roky, ktere splynuly v sedivou, neclenitelnou masu, zcela mimo nas dosah. A jsou okamziky a hodiny, a nekdy dny, ktere jsou navzdy vryty do nasi pameti, zkamenele utesy nehy, hanby, dojeti, smutku a nekdy zablesky bozske jiskry v nas.
Pred sedesati lety (co ja tu jeste pohledavam?), take v unoru, komunisticky ministr vnitra udelal opatreni, jimiz se policejni aparat dostal uplne do podruci komunisticke strany. Nekomunisticke vetsine v Gottwaldove vlade se podarilo primet vladu k vydani prikazu ministru vnitra, aby sva opatreni okamzite zrusil. Ministr odmitl, Gottwald a komunisticti clenove vlady se za neho postavili a nekomunisticti ministri rezignovali. Rezignovali v presvedceni, ze prezident Benes jejich demisi neprijme.
Pak prisly dny, kdy jsem citil jiskru bozskeho, tak jako nepochybne vsichni, s nimiz jsem demonstroval v prazskych ulicich, byl svedkem projevu Vladimira Krajiny v Obecnim dome, zucastnil se pochodu na Hrad. Vsichni jsme na nekolik hodin ocistili sve duse od sobectvi a ctizadosti, vsichni jsme byli ochotni umrit.
Pet studentu bylo vybrano jako delegace k prezidentu Benesovi. S dvema z nich jsem se po case sesel v Toronte: Viktor Miroslav Fic (zemrel pred nekolika malo lety) a Vratislav Stafl. Byl to Vrata, ktery se jednou zminil o Krajinove projevu a osudovem zadrhelu, ktery mohl zmenit beh dejin: "Co jsme nevedeli, bylo, ze v Obecnim dome, v sale pod nami, zasedal vybor obrozene Narodni fronty, Gottwald, Zapotocky a ti druzi. Co by se byvalo stalo, kdybychom se na ne vrhli a udelali dalsi defenestraci?" Nevedeli a neudelali. Ale otazka je to zajimava.
***
Narozeniny
Ing. Vladimir Kavan ­ 90

Vysoky, stihly a porad jeste vzprimeny (mozna i o nem by bylo mozno pouzit verse Josefa Hory o Tomasi Masarykovi: "muz, ktery naprimen vzdy pred osudem stal, neb kotvil v Bohu svem..."). Dozvedeli jsme se o nem vselicos, kdyz jsme s Milo Kubikem o nem nataceli dokumentarni film. Na priklad, jak do jeho kancelare vstoupil chlap, polozil na stul pistoli a naridil ing. Kavanovi zmizet... Take jsme se dozvedeli, jak ho bud poskrabala nebo pokousala slavna lvice (hrdinka knihy Born Free) a videli ho tancit s domorodci ­ myslim, ze na Haiti ­ a stolovat s prezidenty a jinymi hodnostari. V Kanade vlastnil ing. Kavan znamenite prosperujici podnik Ramset Ltd., vedl kanadskou pobocku charitativni organizace Care (jez posila balicky a pomaha po celem svete). Kavan tuto pobocku casem spojil s americkou materskou organizaci v Care International, jejiz rocni rozpocet v dobe, kdy odchazel do penze, prevysil jednu miliardu dolaru. Za praci pro Care byl vyznamenan radem Kanady (v druhe nejvyssi hodnosti "Officer").
Ing. Kavan cely zivot, i kdyz prave prekrocil devadesatku - narodil se 9. unora v Praze - sportuje. Byl, mimo jine, clenem (snad jen nahradnikem) ceskoslovenskeho veslarskeho tymu na jedne olympiade, hraje golf a snad i jeste leta balonem. S pritelem Chuckem Rathgebem byli prvnimi Kanadany, kteri preleteli Alpy v roce 1967 (byl to jejich projekt stoleti). Take s nimi jednou letel tehdejsi premier John Robarts, vitr je nekam zanesl a RCMP i media je hledala po celem Ontariu. Kavan ma spoustu vyznamenani (i od organizaci docela tajemnych), kazdou nedeli ho muzete videt s pani Ruzenou zasednout v jejich lavici v kostele sv. Vaclava v Torontu a obcas (pokud jste bud cleny nebo mate par zbytecnych dolaru) v Canadian Royal Yacht Club a v jinych ne prave lacinych institucich.
A take je veliky nimrod (coz je pravdepodobne vyraz, ktery v souvislosti s cinnosti na urovni, kterou on pestoval, je ponekud zlehcujici). Proste lovil slony, tygry a - mimo jine - sibirske kozy. Pozoruhodny muz. K jeho 90. narozeninam gratulujeme a prejeme mu dlouhou radu dalsich stastnych let. Uz proto, ze - jak rika - se mu tady libi.
***
George Brady - 8O
Kratce po vypuknuti Druhe svetove valky naciste zatkli jeho rodice a George (tehdy asi Jiri) a jeho sestra Hana byli poslani do koncentracniho tabora v Terezine, kde George pracoval jako klempirsky pomocnik a kde se oba podileli na vydavani tajneho casopisu 'Vedem' (po valce jejich pribehy byly vydany knizne pod nazvem We Are Children Just the Same). Pozdeji oba byli prevezeni do tabora Auschwitz, kde Hana zemrela. Vsecko, co po ni zbylo, byl kufr s jejim jmenem, ktery se stal soucasti historie Holocoustu a inspiroval knihu Hanna's Suitcase, ktera byla uspesne zdramatizovana. Po valce se George v Torontu setkal s jinym terezinskym veznem, Josefem Seidnerem, s nimz zalozil velmi uspesnou klempirskou firmu Brady&Seidner Associates Ltd. K narozeninam mu jeho dcera pripravila hostinu, jiz se zucastnilo 250 hostu...
***
George Jason Heller - 60
Od okamziku, kdy anglicky kral Karel II podepsal (2. kvetna 1670) dokument, jimz svemu "drahemu a uplne milovanemu" Princi Rupertovi a sedmnacti dalsim, kteri vytvorili Spolecnost anglickych dobrodruhu obchodujici do Zalivu Hudson, daroval vic nez tretinu Kanady, do okamziku (1990), kdy se prezidentem stal jiny cesky uprchlik, George Jason Heller, ubehlo 320 roku... Nas sedesatnik se narodil v Ceskoslovensku nekolik tydnu pred komunistickym pucem v unoru 1948, trochu pozdeji prisel se svymi rodici do Kanady, graduoval na McGill University v Montrealu a v roce 1960 nastoupil v Hudson Bay Company. Po dvaadvaceti letech se stal generalnim reditelem "department stores", pozdeji prezidentem Victoria Commonwealth Games, prezidentem Batovych Severoamerickych a evropskych obuvnickych zavodu a nakonec - jak uz zmineno - prezidentem Hudson Bay Company. Loni odstoupil, ale zustava clenem reditelske rady. A to vsecko v prvnich sedesati letech
Josef Cermak
***---

Navrat na hlavni stranu